Πέντε απροσδόκητα οφέλη της γυμναστικής, από τη Νατάσα Σχοινά

10339126_10152403137701955_1491946741_nΗ γυμναστική πέρα από τα προφανή αισθητικά της αποτελέσματα έχει και πολλά άλλα ψυχολογικά, εγκεφαλικά και όχι μόνο που ξεπερνούν τα όρια της εικόνας. Διαβάστε και θα καταλάβετε…

 

1. Μείωση του στρες.
Έχετε άγχος; Η πίεση της δουλειάς είναι μεγάλη; Κάντε μία βόλτα, χορέψτε ή πηγαίνετε για λίγο στο γυμναστήριο για να ξεχαστείτε και να ηρεμήσετε! Το πιο κοινό ψυχολογικό όφελος της γυμναστικής είναι η ανακούφιση από το στρες. Η άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση της νορεπινεφρίνης, ένα χημικό που ρυθμίζει την απόκριση του εγκεφάλου στο στρες.

 

2. Διατήρηση της μνήμης.
‘Όσο μεγαλώνουμε το μυαλό μας αρχίζει να πιο “θολό”, καθώς η νογκίνη (πρωτεΐνη) συρρικνώνεται, χάνοντας πολλές σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες στην πορεία. Η γυμναστική κατά την ηλικία των 25-45 είναι σημαντική καθώς προάγει τα χημικά του εγκεφάλου που υποστηρίζουν και αποτρέπουν την εκφύλιση του ιππόκαμπου, ενός σημαντικού τμήματος του εγκεφάλου για τη μνήμη και τη μάθηση.

3. Ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου.
Διάφορες μελέτες σε ποντίκια και άνδρες έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα και να βελτιώσει τη γενικότερη επίδοση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες, μία σκληρή άσκηση αυξάνει τα επίπεδα μίας, προερχόμενης από τον εγκέφαλο, πρωτεΐνης (BDNF) στο σώμα, που πιστεύεται ότι βοηθά στη λήψη αποφάσεων, υψηλότερης σκέψης, και τη μάθηση.

4. Έλεγχος εθισμού.
Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, ως απάντηση σε κάθε μορφή ευχαρίστησης, όπως η άσκηση, το σεξ, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή το φαγητό. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι εθίζονται σε αυτή και στις ουσίες που την παράγουν (αλκοόλ, ναρκωτικά, κλπ). Η θετική πλευρά είναι ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη από τον εθισμό, αφού και η ίδια παράγει ντοπαμίνη.

 
22243b0d3b09540dd49d7dd9a15f550e5. Βελτίωση της αυτοπεποίθησης.
Η άσκηση ενισχύει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τη θετική εικόνα του εαυτού μας. Ανεξάρτητα από το βάρος, το μέγεθος, το φύλο ή την ηλικία, η άσκηση μπορεί να αυξήσει γρήγορα την αντίληψη κάποιου ατόμου για την ελκυστικότητά του, δηλαδή την αυτοαξία.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Νατάσα Σχοινά, πατήστε εδώ

Το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο blog της Νατάσας Σχοινά, nelement

 

You may also like