Παιδί: Τηλεόραση και υγεία

Στα παιδιά 2 έως 4 ετών κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης εβδομαδιαίως όχι μόνο συνδέεται με αύξηση της περιφέρειας της μέσης έως την ηλικία των περίπου 10 ετών, αλλά παράλληλα σχετίζεται και με κακές επιδόσεις στα σπορ. Αυτό έδειξε μελέτη ειδικών από τον Καναδά, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων Σεν-Ζιστίν κατέληξαν στα συμπεράσματά τους ύστερα από μελέτη σε 1.314 παιδιά ηλικίας 2,5-4,5 ετών. Συνέλεξαν από τους γονείς των παιδιών στοιχεία σχετικά με τον χρόνο που περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση. Όπως προέκυψε, τα παιδιά ηλικίας 2,5 ετών έβλεπαν τηλεόραση 8,8 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, τα παιδιά ηλικίας 4,5 ετών 14,8 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 15% των παιδιών βρισκόταν καθηλωμένο απέναντι από την τηλεόραση περισσότερες από 18 ώρες εβδομαδιαίως. Ωστόσο, αυτή η ανθυγιεινή συμπεριφορά του… καναπέ στοίχιζε σημαντικά στη ζυγαριά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην ηλικία των 4,5 ετών η περιφέρεια της μέσης των παιδιών αύξανε κατά περίπου μισό χιλιοστό για κάθε επιπλέον ώρα που το παιδί έβλεπε τηλεόραση εβδομαδιαίως σε σύγκριση με τις ώρες που παρακολουθούσε τηλεόραση όταν ήταν 2,5 ετών. Κοινώς εάν ένα παιδί παρακολουθούσε 18 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα στα 4,5 έτη του, έως τα 10 χρόνια του θα είχε περιφέρεια μέσης «ξεχειλωμένη» κατά 7,6 χιλιοστά εξαιτίας αυτής και μόνο της κακής του συνήθειας.

Η τηλεόραση φάνηκε όμως να βλάπτει σοβαρά και τις αθλητικές επιδόσεις. Κάθε παραπάνω ώρα τηλεθέασης μέσα στην εβδομάδα από ένα παιδί 2,5 ετών οδηγούσε σε μείωση κατά ένα τρίτο του εκατοστού στην απόσταση που μπορούσε να κάνει άλμα εις μήκος όταν πια βρισκόταν στο δημοτικό, εξαιτίας μείωσης της μυϊκής ικανότητάς του. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, η κατάσταση αυτή μετατρέπεται σε ντόμινο: όσο χειρότερες επιδόσεις έχει ένα παιδί στα σπορ τόσο πιο αρνητικό γίνεται απέναντι στην άσκηση σε ολόκληρη τη ζωή του.

Πηγή: http://www.talcmag.gr (κείμενο:Φαίδρα Νικολάου)

You may also like