Παιδικές χαρές προς αναζήτηση…., από τον Γιώργο Μαθιουδάκη

από τον Γιώργο ΜαθιουδάκηΑρχιτέκτονα Τοπίου και Αστικού Περιβάλλοντος*

Τώρα που το ζεστό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά-σιγά, οι εκδρομές και οι μικρές εξορμήσεις ελαττώνονται, οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να βρουν μια κοντινή παιδική χαρά για να μπορούν να παίξουν και να ξεφύγουν λίγο από τον θόρυβο της πόλης. Έχουμε συνηθίσει να έχουμε βέβαια τις παιδικές χαρές στο μυαλό μας ως χώρους με κούνιες τσουλήθρες και τραμπάλες ενώ είναι περιφραγμένες με μπαλωμένα συρματοπλέγματα. Αυτή είναι δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα, όμως επειδή υπάρχει πάντοτε κάτι καλύτερο και το αναζητούμε και εμείς αλλά πιο πολύ τα παιδιά που ανυπομονούν να βγουν έξω και να παίξουν, σήμερα θα ασχοληθούμε με τις παιδικές χαρές που είναι διαφορετικές από οποιαδήποτε έχετε φανταστεί ή δει.

Playground 1

Playground 1-2

Το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά αποτελεί ένα είδος κουλτούρας που θα πρέπει να το παίρνουν πολύ σοβαρά οι δημόσιοι φορείς όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή χώρων που προορίζονται για ψυχαγωγία μέσα στην πόλη. Την συγκεκριμένη παράμετρο θεωρούν χρυσό κανόνα στις Κάτω Χώρες ( Ολλανδία ) και τη Γερμανία – σε πολλές Σκανδιναβικές επίσης -και για αυτό σχεδιάζουν και κατασκευάζουν παιδικές χαρές οι οποίες σε τίποτα δεν θυμίζουν αυτές που συναντούμε στις γειτονιές μας.

Playground 5

Playground 5-1

Πατώματα από χυτό ελαστικό δάπεδο σε διάφορα χρώματα και σχήματα, μεγάλοι χώροι με λευκή άμμο, πολύχρωμα σχήματα πότε τετράγωνα, πότε ορθογώνια, πότε τρίγωνα και πότε κύκλοι, σχοινιά, ξύλο και δίχτυα συνθέτουν τα όργανα παιχνιδιού ενώ μερικά δένδρα φτάνουν για να δημιουργήσουν τα κατάλληλα όρια χωρίς φράχτες και συρματοπλέγματα. Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν οι μικροί μας φίλοι να επινοούν κάθε φορά κάτι διαφορετικό παίζοντας σε τέτοιες παιδικές χαρές, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πολλαπλά υλικά και σχήματα όπως εκείνοι επιθυμούν.
Playground 3-1
Playground 3

Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν και να μάθουν σχήματα και χρώματα μέσα από το παιχνίδι. Βασικό στοιχείο είναι πάντοτε τα έντονα χρώματα και φυσικά τα υλικά που είναι και φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και χωρίς αιχμές και επικίνδυνα σημεία. Κοινό χαρακτηριστικό είναι τα οργανικά σχήματα που μοιάζουν να ξεπηδούν από το έδαφος σαν πολύχρωμα λουλούδια. Οι χώροι αυτοί είναι πάντοτε σχεδιασμένοι με όλες τις βασικές αρχές ασφαλείας.

Playground 6

Φανταστείτε λοιπόν ένα πρωί να ξυπνούσαμε και η παιδική χαρά στο διπλανό μας παρκάκι να είχε αντικατασταθεί με μία από αυτές. Πόσο πολύχρωμη και πιο ευχάριστη προς εξερεύνηση θα ήταν η ζωή στην πόλη.

Playground 2-1

*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Γιώργο Μαθιουδάκη και να επικοινωνήσετε μαζί του, πατήστε εδώ

You may also like