Παιδική παχυσαρκία: πώς να βοηθήσω το παιδί μου να επανέλθει;

paxysarkia 1Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται στο δυτικό κόσμο μία ραγδαία αύξηση των παιδιών που το βάρος τους είναι ανώτερο του φυσιολογικού και του επιτρεπτού για το ύψος και την ηλικία τους. Η ύπαρξη ολοένα και περισσότερων ταχυφαγείων (fast food) και η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού διατροφικού προγράμματος σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή, έχουν συντελέσει στο να οδηγούνται τα παιδιά στις εύκολες, νόστιμες και κυρίως, πολύ ανθυγιεινές λύσεις. Αυτό καθιστά ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο της παχυσαρκίας, ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά. Αυτό σπανίως ήταν ορατό κατά τα παλαιότερα χρόνια, ακόμη και στο δυτικό κόσμο.

Αριθμητικά, οι επιστήμονες φρονούν πως το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών σήμερα θα εξελιχθούν σε παχύσαρκους ενήλικες αργότερα. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα 2/3 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από διαταραχές που οφείλονται στην παχυσαρκία που βίωσαν ως παιδιά, ακόμη κι αν αργότερα καταφέρουν να χάσουν βάρος και να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν κάποιος γονιός διαπιστώσει ότι το παιδί του έχει κάποια παραπανίσια κιλά, καλό θα ήταν να απευθυνθεί άμεσα σε έναν παιδίατρο, ώστε να συζητήσει μαζί του το πρόβλημα αυτό. Αν ο γιατρός εκτιμήσει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με το βάρος του παιδιού και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, τότε ο γονιός πρέπει να συνεργαστεί μαζί του για να βρεθεί κάποια λύση. Ο γιατρός θα ελέγξει το βάρος του παιδιού, με βάση τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν, αφού γίνει η ανάλογη μέτρηση πριν.

Αν οι καμπύλες δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε απαιτείται η υιοθέτηση νέων κανόνων διατροφής και άσκησης.

Πώς να βοηθήσω το υπέρβαρο παιδί μου να επανέλθει;

Καταρχάς, κάθε βήμα προς τη βελτίωση του βάρους του παιδιού θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια του παιδιάτρου. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική διαφοροποίηση του προγράμματος διατροφής, η βελτίωση της ποιότητας της  τροφής και ειδικά, των σνακ που επιλέγει να καταναλώσει στο σχολείο. Συνιστώνται μικρά, θρεπτικά και συχνά γεύματα.

paxysarkia 2Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η τακτική σωματική άσκηση, ίσως με ένα άθλημα, χορό ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση φαίνεται ενδιαφέρουσα στο παιδί και μπορεί να το ελκύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η σωματική άσκηση μπορεί να επιτρέψει στο παιδί, αν όχι να χάσει το περιττό βάρος, τουλάχιστον να διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο τα κιλά του, ούτως ώστε καθώς θα ψηλώνει να περιορίζεται το ποσοστό των περιττών κιλών.

You may also like