Παιχνίδι ή διάβασμα στις καλοκαιρινές διακοπές;, από την Εφη Νικολοπούλου

05e546ec824009fa5a0f95db8d35a202Η σχολική χρονιά έχει λήξει, είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και πολλοί γονείς αναρωτιούνται «Τι είναι άραγε σωστό να κάνει το παιδί μου, να παίζει ακατάπαυστα και να μην συνειδητοποιεί πώς περνάει ο χρόνος ή πρέπει να διαβάζει και να καλύψει τα κενά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς»;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι απλή ούτε μονολεκτική. Οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το χαρακτήρα των παιδιών τους και τη συνολική προσπάθεια που έκαναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το μέγιστο κριτήριο για την ορθότερη απόφαση των γονέων είναι η χρονολογική ηλικία των παιδιών.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι το καλοκαίρι αποτελεί μια χρονική περίοδο που τα παιδιά δεν επιθυμούν να πιέζονται, οι γονείς θα πρέπει να εφεύρουν διασκεδαστικούς τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών και να περάσουν τα μηνύματα τους.Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α το 2005 τα στοιχεία δείχνουν ότι το 87% των παιδιών 8-17 ετών παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με ιδιαίτερο ζήλο. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσφέρουν εξοικείωση με την τεχνολογία και η χρήση τους βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες των μαθητών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες. Ευθύνη του κάθε γονέα είναι να ενημερώνεται και ο ίδιος για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι ώστε να μπορεί να έχει έγκυρη γνώμη και σωστή επίβλεψη στην επιλογή του είδους των παιχνιδιών από τα παιδιά. Για να μην υπάρχει όμως η υπέρμετρη χρήση του ΗΥ οι γονείς θα πρέπει να επινοούν ελκυστικές εναλλακτικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν δραστηριότητες που συνδυασμένες με παιχνίδι μπορούν να εξασκήσουν τη γνωστική ικανότητα των παιδιών και να αποτελέσουν πηγή υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στο παιδί και το γονέα αλλά και ταυτόχρονα ικανοποίηση του ίδιου του παιδιού από την απόδοσή του. Για παράδειγμα, πάζλ, σταυρόλεξα, λαβυρίνθους, σχεδιασμός με αριθμημένες κουκίδες,εντοπισμός των διαφορών ανάμεσα σε δύο εικόνες αλλά και παιχνίδια μνήμης είναι κάποια από τα πράγματα που βελτιώνουν τη συγκέντρωση, τη φωνολογία, την κωδικοποίηση, οπτικό-χωρικές δεξιότητες αλλά και τηβραχύχρονη μνήμη. Παράλληλα, λέξεις με μπερδεμένα γράμματα, «βρείτε τη λέξη που δεν ταιριάζει», ανταγωνιστείτε με τα παιδιά σας για το ποιος θα βρει τις περισσότερες δυνατές λέξεις με την ίδια ρίζα. Με τον τρόπο αυτό εξασκούνται οι λεκτικές δεξιότητες.
Οι αριθμητικές δεξιότητες βελτιώνονται με αριθμητικές ακολουθίες, αναλογίες αλλά και χειρισμού χρημάτων σε καθημερινές δραστηριότητες. Απλές καθημερινές εργασίες μπορούν να βοηθήσουν: ζητείστε από το παιδί σας να σας δώσει καθοδηγητικές γραμμές για μια τυπική διαδρομή που ακολουθείτε, επιτρέψτε του να ντυθεί μόνο του, ξεφυλλίστε μια εφημερίδα κοιτώντας μόνο τους τίτλους και συζητήστε με το παιδί και ανταλλάξτε απόψεις. Να μην κριτικάρετε και να είστε έτοιμοι να δεχθείτε και το διαφορετικό, αναζητείστε από κοινού τη λύση κοινωνικών θεμάτων και αναπτύξτε την κρίση των παιδιών.

d501242810d63faf88ae7906c093cecbΝα θυμάστε πάντα ότι η ταχύτητα μετράει και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, όμως έρχεται με την εξοικείωση και την εξάσκηση. Επίσης, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες πρέπει να γίνονται με την συνοδεία του γονέα και να αφιερώσει χρόνο και θετική διάθεση στο παιδί του. Έτσι θα χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης που πέρα από τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών σας θα βελτιώσετε και τη συναισθηματική του νοημοσύνη καθώς θα αναπτύξει πρωτοβουλία, αποφασιστικότητα, αυτοεκτίμηση και προσωπική πραγμάτωση.

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρθηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λογοπεδικών τον Απρίλιο του 2012 τομεθοδευμένο παιχνίδι συνδυασμένο με γνωστικές τεχνικές εξελίσσει, αναπτύσσει και δημιουργεί παιδιά με σχολική ετοιμότητα. Παίξτε με το παιδί σας μαθαίνοντας και προτιμήστε να μην προκύψουν αντιθέσεις μεταξύ σας για ζητήματα μελέτης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εφη Νικολοπούλου, πατήστε εδώ

Σχετικά άρθρα:

Παιδικό Άγχος και πώς το αντιμετωπίζουμε ως γονείς, από την Έφη Νικολοπούλου

Τι Σημαίνει Ποιοτικός Χρόνος με το Παιδί μου; από την Έφη Νικολοπούλου

Τα παιδιά αναζητούν την αυτονομία τους, από την Έφη Νικολοπούλου

You may also like