Πατάτα, η παρεξηγημένη

patates k-magΌλοι οι άνθρωποι που αποφεύγουν τα λαχανικά στο διαιτολόγιό τους έχουν ένα κοινό μεταξύ τους: την αγάπη τους για τις πατάτες. Ή μάλλον τη λατρεία τους. Οι πατάτες σε ό, τι σχήμα και μέγεθος κι αν έχουν, όπως κι αν μαγειρευτούν έχουν ομολογουμένως εκπληκτική γεύση. Δυστυχώς, έχει την κακή φήμη ότι έχει μεγάλη θερμιδική αξία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, και προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιο σώφρων εκ μέρους μας, να κατηγορήσουμε τη μέθοδο μαγειρέματος και όχι την ίδια την πατάτα, διότι εκείνη είναι η κύρια αιτία των όποιων προβλημάτων.

Οι περισσότεροι επιλέγουμε τις τηγανητές πατάτες, και μάλιστα, όσο πιο αλατισμένες είναι τόσο πιο γευστικό είναι το αποτέλεσμα. Αν όμως δοκιμάσουμε να τις μαγειρέψουμε με πιο υγιεινό τρόπο (βραστές, ψητές) τότε ίσως αποτελέσουν ένα πολύ υγιεινό γεύμα.

Ας δούμε τι προσφέρουν ακριβώς:
*Ενέργεια: Οι πατάτες αποτελούν μια πλούσια πηγή υδατανθράκων που μας τροφοδοτούν με ενέργεια συνεχώς. Αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σνακ όταν νιώθετε αδύναμοι, πεινασμένοι ή ακόμη και κουρασμένοι. Δεδομένου ότι «χωνεύονται» εύκολα αποτελούν την ιδανική διατροφική λύση για τους ασθενείς, τα μωρά και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να φάνε «βαριά».
*Πέψη: Οι πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών και στη φλούδα περιέχονται επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν να νιώσετε πιο πλήρεις για περισσότερο χρονικό διάστημα.
*Αρτηριακή πίεση: Αποτελούν επίσης μια πολύ καλή πηγή καλίου που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μειώνει την κατακράτηση υγρών.
*Προβλήματα στα ούλα: Υπάρχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C στις πατάτες που αποτρέπουν την αιμορραγία των ούλων. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου που βοηθά στην επούλωση του δέρματος, των πληγών και των χόνδρων των οστών.
*Αναπλάθει τα κύτταρα: Η βιταμίνη Β6 που περιέχουν οι πατάτες απαιτείται για το σχηματισμό των νέων κυττάρων του σώματος και για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου.
*Καρδιαγγειακά νοσήματα: Η φλούδα της πατάτας περιέχει πολλά φυτοχημικά που αποτελούν ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL.
Επομένως, δεν θα χρειαστεί να στερηθούμε το αγαπημένο μας φαγητό, αρκεί να το φάμε σωστά!

Και ένα έξτρα tip που σίγουρα δεν γνωρίζατε: Φάτε λίγη πατάτα πριν από κάθε γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τη γλώσσα σας από κάθε γεύση και να απολαύσετε το φαγητό σας!

You may also like