Παύλος : Ένας ασυνήθιστος Βασιλιάς… (+trailer)

8078974Για πρώτη φορά σε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ καταγράφεται η βιογραφία του Βασιλιά Παύλου. (1901 – 1964).

Τα μέλη της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας (Βασ. Κωνσταντίνος, Βασ. Σοφία της Ισπανίας, Πριγκ. Ειρήνη, Πριγκ. Μιχαήλ), καθηγητές Πανεπιστημίων και ιστορικοί (Κώστας Μ. Σταματόπουλος, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Γιώργος Μαυροδοργάτος, Γιάννης Παπαφλωράτος), πολιτικοί (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και συγγραφείς (Κώστας Καρακάσης) μιλούν για την προσωπικότητα, την πορεία και το έργο του Παύλου από τα πρώτα χρόνια έως και τον θάνατο του. Αποκαλύπτονται άγνωστα στιγμιότυπα της ιδιωτικής του ζωής και του χαρακτήρα του, ενώ έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα για τις πολιτικές αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας. (Κάθοδος Παπάγου στην πολιτική, τερματισμός Εμφυλίου, επιλογή Καραμανλή, Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παπανδρέου κ.α.).
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε ελληνικό κοινό, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τις ιδιωτικές του στιγμές, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, προσωπικές επιστολές και φιλμ που καταγράφουν 63 χρόνια ιστορίας.

Δημιουργός κι εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο έμπειρος δημοσιογράφος και παραγωγός Νίκος Πολίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο “Το 2014 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Βασιλέως Παύλου. Οι μνήμες για τους παλαιότερους, έχουν ξεθωριάσει. Οι νεώτερες γενιές δεν γνωρίζουν ούτε τον άνθρωπο, ούτε τον Βασιλέα. Ο χρόνος σκέπασε στο πέρασμα του την ιστορία του. Αυτό είναι άδικο. Είναι λάθος. Μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισε να ετοιμάσει ένα αφιέρωμα, στη μνήμη αυτού του “ασυνήθιστου Βασιλιά“.

Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ “Ένας Ασυνήθιστος Βασιλιάς“ είναι να καταγράψει για πρώτη φορά σε βάθος και με αντικειμενικό τρόπο, την ζωή του Παύλου, ως Πρίγκιπα, Διαδόχου και Βασιλέα. Ποιός ήταν ο χαρακτήρας του, πως διαμορφώθηκε από τις ιστορικές εξελίξεις, ποιές ήταν οι αποφάσεις του και πως αυτές επηρέασαν τον ίδιο αλλά και τη χώρα του.

Ο Βασιλιάς Παύλος σε μία βόλτα με το αγαπημένο του αυτοκίνητο. Συνοδεύεται από τον μικρό Κωνσταντίνο.

Ο Βασιλιάς Παύλος σε μία βόλτα με το αγαπημένο του αυτοκίνητο. Συνοδεύεται από τον μικρό Κωνσταντίνο.

Το έργο χωρίζεται σε δύο τηλεοπτικά επεισόδια των 55 λεπτών.
Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζονται τα παιδικά, εφηβικά και νεανικά του χρόνια, μέχρι την ανάρρηση στον Θρόνο και τον πρώτο χρόνο της Βασιλείας του. Στο δεύτερο επεισόδιο, παρουσιάζεται ο χαρακτήρας, οι οικογενειακές στιγμές (με πολλά άγνωστα στιγμιότυπα) και τα σημαντικότερα γεγονότα έως και τον θάνατο του. Το σενάριο χωρίζεται σε κεφάλαια που εξετάζουν χρονολογικά τις προσωπικές του στιγμές. Επίσης υπάρχουν ενότητες σχετικές με τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την ζωή του. Οι αναφορές σε πρόσωπα ή γεγονότα τεκμηριώνονται επιστημονικά από τις συνεντεύξεις έγκριτων πανεπιστημιακών, από φωτογραφικά ντοκουμέντα, προσωπικές επιστολές και μαρτυρίες. Όλα αυτά αποτελούν το αποτέλεσμα έρευνας τριών ετών σε ιδιωτικές συλλογές και συγγράμματα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το ντοκιμαντέρ “Ενας Ασυνήθιστος Βασιλιάς“ θα αποτελεί ορόσημο στην καταγραφή της ζωής ενός ανθρώπου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας. ”

Για το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ, μου είχε μιλήσει ο υπεύθυνος μοντάζ Χριστόφορος Λάζαρης ο οποίος έχει κάνει εκπληκτική δουλειά, όχι μόνο στο μοντάζ, αλλά και στην καλλιτεχνική επιμέλεια (μουσική)(και όχι επειδή είναι φίλος μου). Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι ο παραγωγός ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ, η διευθύντρια Παραγωγής ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ και ο Ιστορικός σύμβουλος ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ.

1396377203
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, σε δύο ημερήσιες προβολές

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ TRAILER:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα του ντοκυμαντέρ ή να κάνετε like στη σελίδα του στο facebook

You may also like