Πείτε ναι στη λογοτεχνία για να είστε υγιείς (Vol. 2)

vivlia 1Μπορεί να θεωρείτε ότι η ανάγνωση λογοτεχνίας είναι ξεπερασμένη δραστηριότητα, όμως στην πραγματικότητα εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο χαλαρωτικές και αντικαταθλιπτικές συνήθειες που μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας.

Το βιβλίο μπορεί να αυξήσει την οξυδέρκειά μας, να διευρύνει τους ορίζοντές μας και τις γνώσεις μας και ταυτόχρονα, να μας βοηθήσει να περάσουμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας. Αφήστε που αν ανταλλάσσουμε βιβλία με τους φίλους μας θα είναι το μοναδικό χόμπυ για το οποίο δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε ούτε ευρώ…

Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί πρέπει να ανοίξουμε και πάλι τα βιβλία…

Ένα βιβλίο…

Μας χαρίζει ηρεμία και διώχνει μακριά την κατάθλιψη

Όχι μόνο μας κρατά συντροφιά, αλλά μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες που περιγράφονται σε ένα βιβλίο, καταφέρνουμε να ξεχνιόμαστε και να ταξιδεύουμε στο χρόνο και στις εποχές και γιατί όχι, να νιώσουμε κι εμείς πρωταγωνιστές σε συναρπαστικές ιστορίες που ομολογουμένως πολλοί από εμάς δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να ζήσουμε. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα βιβλίο είναι ικανό να μας κάνει να χαλαρώσουμε και να απαλλαγούμε από το άγχος μέσα σε 5’. Είναι πιο χαλαρωτικό ακόμη και από το άκουσμα μουσικής. Η συγκέντρωση που επιβάλλει η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι λοιπόν το μυστικό για να ξεφύγει το μυαλό από δυσάρεστες σκέψεις και κατάθλιψη.

Διευρύνει το λεξιλόγιο και ενισχύει τη γνώση

Η γνώση είναι δύναμη, όπως μας έλεγαν και στο σχολείο. Και για του λόγου το αληθές, η ανάγνωση λογοτεχνίας μας εξασφαλίζει εμπλουτισμό του λεξιλογίου μας και φυσικά, των γνώσεών μας. Ένας άνθρωπος που διαβάζει πολλά βιβλία αποκτά μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση του προφορικού και του γραπτού λόγου.

Βελτιώνει τον ύπνο

Λίγο πριν κοιμηθείτε, διαβάστε μερικές αράδες από ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον βιβλίο. Θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και θα προετοιμάσει το σώμα σας να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί. Επίσης, είναι ένα πρώτης τάξεως αγχολυτικό, καθώς μας απαλλάσσει από τις δυσάρεστες σκέψεις της ημέρας.

vivlia 2Αναπτύσσει τη συναισθηματική μας νοημοσύνη

Ένα βιβλίο μας διδάσκει. Και δεν μας διδάσκει μόνο πληροφορίες και γνώσεις, αλλά μας βοηθά να κατανοήσουμε τα ανθρώπινα συναισθήματα και να τα ερμηνεύσουμε. Τα άτομα που μελετούν μυθιστορήματα που αναφέρονται στα ανθρώπινα συναισθήματα έχουν αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη.

Κρατά μακριά τον εκφυλισμό του εγκεφάλου

Η πνευματική άσκηση ενδυναμώνει τον εγκέφαλο. Η «άσκηση» του εγκεφάλου κρατά μακριά τον εκφυλισμό των κυττάρων και πιο συγκεκριμένα, τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, οι ενήλικες που συνηθίζουν να διαβάζουν λογοτεχνία έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

«Διαβάζετε» καλύτερα τους άλλους ανθρώπους

Η ανάγνωση ποιοτικής λογοτεχνίας ακονίζει το μυαλό και μας βοηθά να ερμηνεύουμε συναισθήματα και χαρακτήρες άλλων ανθρώπων, καθώς και να προβλέπουμε τις κινήσεις τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η λογοτεχνία μας βοηθά να αντιληφθούμε και να αποκρυπτογραφήσουμε την ψυχική κατάσταση και τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων.

 

You may also like