Πείτε “συγνώμη” χωρίς φόβο!

Έχετε μετανιώσει για μια πράξη ή συμπεριφορά σας και αναρωτιέστε πώς θα κάνετε τους άλλους να σας συγχωρέσουν; Ε, λοιπόν, ερευνητές αποκαλύπτουν τα 6 στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να πείσετε ότι έχετε μετανιώσει πραγματικά και είστε σε θέση να επανορθώσετε.sorry

«Το να ζητάμε συγγνώμη είναι κάτι που πραγματικά λειτουργεί. Πρέπει, όμως, να βεβαιωθούμε ότι στην απολογία μας χρησιμοποιούμε όσα περισσότερα από τα 6 σημεία-κλειδιά μπορούμε», εξηγεί ο Roy Lewicki, επικεφαλής της σχετικής έρευνας.

Σε δυο διαφορετικά πειράματα, o καθηγητής Lewicki και οι συν-συγγραφείς της έρευνας μελέτησαν τον τρόπο που 755 άτομα αντιδρούσαν σε απολογίες, οι οποίες περιλάμβαναν από 1 μέχρι και 6 από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Έκφραση της λύπης
  • Εξήγηση του τι έφταιξε
  • Ανάληψη ευθύνης
  • Δήλωση μετάνοιας
  • Προσφορά επανόρθωσης
  • Αίτημα συγχώρεσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρόλο που οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι συγγνώμης περιείχαν και τα 6 παραπάνω στοιχεία, δεν έχουν όλα αυτά τα συστατικά την ίδια βαρύτητα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι το πιο σημαντικό συστατικό είναι η ανάληψη ευθύνης», τονίζει ο καθηγητής Lewicki. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο ήταν η προσφορά επανόρθωσης. «Ένα πρόβλημα σχετικά με το ζητάμε συγγνώμη είναι ότι τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα. Λέγοντας, όμως, “Θα το φτιάξω το λάθος”, δεσμευόμαστε να αναλάβουμε δράση για να διορθώσουμε τη ζημιά», επισημαίνει ο κ. Lewicki.

Επόμενα στη σειρά -βάση της αποτελεσματικότητας- συστατικά φάνηκε να είναι η έκφραση της λύπης, η εξήγηση του τι έφταιξε, καθώς και η δήλωση μετάνοιας. Το λιγότερο αποτελεσματικό συστατικό της συγγνώμης αποδείχτηκε το αίτημα συγχώρεσης.

Πηγή 

You may also like