Πηλίου γεύσεις…για ντόπιους και για τουρίστες….

cf83ceb5cebb-5-cf862-ceb4ceb9cf83cf84ceb7cebbceb7Για κάποιος από μας που μένουμε σε μεγάλες πόλεις, αλλά έχουμε μεγαλώσει σε μικρότερες, η έννοια της παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Κάθε φορά λοιπόν που επιστρέφουμε στο πατρικό για τις γιορτές, έχουμε ανάγκη να συμμετάσχουμε στα τοπικά ήθη και έθιμα, να μυρίσουμε το άρωμα των ντόπιων, φρέσκων προϊόντων, να δοκιμάσουμε τις χειροποίητες λιχουδιές της μαμάς, της θείας, της γιαγιάς μας, που ακούραστες θα ανοίξουν και φέτος φύλλο για πίτα, θα σταυρώσουν τη βασιλόπιτα για να πετύχει, θα βάλουν τα δυνατά τους για να σιροπιάσουν τέλεια το γλυκό του κουταλιού που θα απολαύσουμε με τον καφέ μας.

«Η Πορταριά»
Όπως καταλαβαίνετε, λίγες μέρες στην πατρίδα με έφεραν άλλη μια φορά… αντιμέτωπη με τις γεύσεις του τόπου μου (και τη ζυγαριά). Θυμήθηκα, λοιπόν, ότι στην Πορταριά Πηλίου εδρεύει από το 1997 ο γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς Πηλίου και περιχώρων με το όνομα «Η Πορταριά». Είναι ένας σύλλογος που διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα του Πηλίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και κερδίζοντας την προτίμηση των τουριστών.
Αν είστε λάτρεις των γλυκών του κουταλιού-που, σημειωτέον, έχουν και λιγότερες θερμίδες-θα βρείτε ποικιλία γεύσεων, όπως μήλο-φυρίκι, πράσινο νεράντζι, βατόμουρο, δαμάσκηνο-μπερικέτι, κολοκύθι, κάστανο, πορτοκάλι, περγαμόντο, ντοματάκι και βερίκοκο. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά ταψιού, δοκιμάστε την καρυδόπιτα, τον μπακλαβά, το κανταΐφι και το ραβανί. Αγοράστε μαρμελάδες και αγνό μέλι για όλη την οικογένεια. Συνοδεύστε το γλυκό σας με λικέρ καρυδάκι ή βύσσινο.

traditional sweets portaria
Και ας περάσουμε στα αλμυρά. Ο Σύλλογος διαθέτει μεγάλη ποικιλία χειροποίητων ζυμαρικών που αξίζει να δοκιμάσετε. Χυλοπίτες, μανεστράκι, τραχανά ξινό ή γλυκό, ζυμαρικά με λαχανικά, βίδες και κοφτό μακαρονάκι. Και για τη σάλτσα δοκιμάστε τον χειροποίητο τοματοπολτό των γυναικών-μελών του συνεταιρισμού. Αγοράστε, επίσης, τσιτσίραβλα, τα πιο γνωστά χορταράκια του Πηλίου, αλλά και τουρσί. Και επειδή μιλάμε για Πήλιο, προμηθευτείτε τα μυρωδάτα βότανα της περιοχής, όπως είναι η ρίγανη, το χαμομήλι, ο τήλιος και το τσάι του βουνού.
Αν περάσετε από το Βόλο για εκδρομή, σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια στάση στο Συνεταιρισμό «Η Πορταριά». Αν, πάλι, ζείτε στην Αθήνα και θα θέλατε να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις του Πηλίου, μπορείτε να επισκεφτείτε εδώ για να μάθετε περισσότερα.
Και να θυμάστε: το τι βάζουμε στο πιάτο μας είναι σημαντικό για την υγεία μας. Επενδύστε στην εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών και στις αγνές πρώτες ύλες. Απολαύστε το γεύμα σας στο τραπέζι-και όχι στο πόδι-με στρωμένο τραπεζομάντιλο και καλή παρέα. Ακόμη κι αν είστε κουρασμένοι, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, δεν τρώμε μόνο γιατί πεινάμε αλλά και για να το απολαύσουμε.

Εύχομαι το 2014 το… delivery να υποστεί δυνατό πλήγμα.

You may also like