Πλούσιο πρόγραμμα για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δεξιοτέχνες της άρπας από το Μάλι με παράδοση 71 γενεών ή έργα Μπαχ με όργανα εποχής; Βουτιά σε ένα πολυμεσικό θεατρικό όνειρο με την υπογραφή του κορυφαίου νοτιοαφρικανού εικαστικού και σκηνοθέτη Ουίλιαμ Κέντριτζ – έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες στο φετινό πρόγραμμα – ή μήπως μια ματιά στον κόσμο του ερωτικού φωτογράφου της μόδας, Χέλμουτ Νιούτον;

Είναι μερικές μόνο από τις 119 νέες παραγωγές που υπόσχεται για τη νέα σεζόν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ενα «μπουκέτο» που καλύπτει ευρεία γκάμα τεχνών και ευελπιστεί να προσελκύσει από τους φίλους του θεάτρου, της μουσικής και του χορού έως εκείνους που αγαπούν τα εικαστικά, τον λόγο και αναζητούν πεδίο για συζήτηση θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας.

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό την περίοδο της κρίσης. Υπηρετούμε ό,τι πιο σύγχρονο και ελπιδοφόρο και θέλουμε να έχουμε ενεργό συμμετοχή στη ζωή της πόλης», έδωσε το στίγμα του φετινού προγράμματος ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών άλλωστε στους 22 μήνες ζωής που μετρά έχει ήδη παρουσιάσει 213 παραγωγές – 67 συναυλίες, 27 θεατρικές και 13 παραστάσεις χορού, 55 εκπαιδευτικά προγράμματα, 47 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και σκέψεις» και τέσσερις εικαστικές εκθέσεις, όπως εξήγησαν στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση ο εκτελεστικός διευθυντής Χρήστος Καρράς και η υποδιευθύντρια της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα, και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, έρχεται ο τζαζίστας τον οποίο ψήφισαν ως κορυφαίο πέρυσι 186 μουσικοκριτικοί από όλον τον κόσμο, ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός Βιτζέι Αϊερ, ο οποίος «παντρεύει» την κλασική τζαζ με σύγχρονα ρεύματα. Το πρώτο σόλο του στην εντυπωσιακή καριέρα του, το «Desh», ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο πολυβραβευμένος χορογράφος Ακραμ Καν. Πρώτη φορά παρουσιάζονται σε μία βραδιά και όλα τα θρυλικά Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ, παιγμένα με όργανα εποχής από την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Επίσης, για πρώτη φορά εμφανίζεται στη χώρα μας η θρυλική βρετανική θεατρική ομάδα Cheek by Jowl για να παρουσιάσει την τολμηρή ερωτική τραγωδία «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ.

Είναι μερικές μόνο από τις πρωτιές που περιλαμβάνει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της Στέγης, το οποίο παρουσιάστηκε παρουσία πλήθους εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Για πρώτη φορά όμως έρχεται στην Ελλάδα και ο «διάδοχος» του Πίτερ Μπρουκ, ο γάλλος σκηνοθέτης Ζοέλ Πομερά, με τη «Μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου», ενώ υπογράφει και το κείμενο «Κύκλοι/Ιστορίες» που θα ανεβάσει ο θίασος Κανιγκούντα.

Ραντεβού στο εντυπωσιακό κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού θα δώσουν και ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ με τη Ζιλιέτ Μπινός, τον Μπραντ Πιτ και την Ιζαμπέλ Ιπέρ, καθώς τα βιντεοπορτρέτα τους με την υπογραφή του Ρόμπερτ Γουίλσον αναμένονται τον Μάρτιο του 2013, ενώ το χανγκ, ένα νέο κρουστό σε σχήμα UFO, θα φέρει μαζί του το Portico Quartet.
Διευρυμένη είναι εφέτος και η ενότητα συζητήσεων του κύκλου «Λέξεις και σκέψεις», καθώς μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει συζητήσεις για την αθέατη πλευρά του αθλητισμού, τους Ρομά, αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του Διαδικτύου. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι Γιασμίνα Ρεζά (του «Art»), Πασκάλ Μπρικνέρ («Μαύρα φεγγάρια του έρωτα»), Ενκί Μπιλάλ, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Αντώνης Λιάκος.

Πηγή:http://www.tanea.gr

You may also like