Ποιά είναι τα πιο “περίεργα” γαμήλια έθιμα;

Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα…ακόμα και στο θέμα του γάμου! Σας παρουσιάζουμε τα πιο περίεργα και ενδιαφέροντα έθιμα ανά τον κόσμο..και κάποια είναι ιδιαίτερα παράξενα!

Αγγλία:
Στην Αγγλία κάποια μικρά κορίτσια ραίνουν με λουλούδια την νύφη κατά την είσοδό της στην εκκλησία για να είναι η ζωή της ανθόσπαρτη. Οι παράνυμφες είναι ντυμένες με φορέματα που μοιάζουν με το νυφικό που φοράει η νύφη για να μην τη ζηλεύουν και της φέρουν κακοτυχία στο γάμο.

Ιταλία:
Στην Ιταλία καθώς το ζευγάρι περπατά και κατευθύνεται προς την είσοδο της εκκλησίας, οι καλεσμένοι τους βάζουν κάποια εμπόδια στο δρόμο για να δουν αν θα καταφέρουν να τα βγάλουν εις πέρας με τα προβλήματα του έγγαμου βίου. Εάν ο γάμος γίνει ημέρα Κυριακή θα είναι καλότυχος, ενώ αν το ζευγάρι φορέσει κάτι χρυσό πάνω του εκτός από τη βέρα την ημέρα της τελετής θεωρείται γρουσουζιά.

Βέλγιο:
Στο Βέλγιο η νύφη καθώς προχωρά μέσα στην εκκλησία δίνει ένα λουλούδι στη μητέρα της και την αγκαλιάζει και στη συνέχεια κάνει το ίδιο και με την πεθερά της ως ένδειξη αποδοχής της νέας της οικογένειας. Το ζευγάρι κάθεται σε θρόνους σαν βασιλιάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, ενώ μετά το γάμο ακολουθεί απαραιτήτως ο μήνας του μέλιτος, ο οποίος διαρκεί 28 ημέρες, όσες και ο κύκλος της Σελήνης, ώστε να βεβαιωθεί ο γαμπρός ότι οι γονείς της νύφης δεν θα την πάρουν ξανά κοντά τους.

Δανία:
Στη Δανία κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης όταν ο γαμπρός πάει για λίγο στην τουαλέτα, μαζεύονται όλοι οι άνδρες καλεσμένοι και φιλάνε ένας- ένας τη νύφη κρυφά από εκείνον. Στη συνέχεια όταν λείψει και η νύφη για λίγο, όλες οι νεαρές κοπέλες φιλάνε αντιστοίχως το γαμπρό κρυφά από τη νύφη. Τι να πει κανείς; Σκανδιναβική ανωτερότητα…

Νορβηγία:
Στη Νορβηγία οι φίλοι της νύφης φυτεύουν δυο μικρά πεύκα δίπλα στην πόρτα της και εκείνη φορά ένα ασημένιο στέμμα με στολίδια τα οποία κάνουν ήχους για να διώχνουν τα κακά πνεύματα.

Σουηδία:
Στη Σουηδία η νύφη είναι κινητός… θησαυρός! Ο πατέρας της τοποθετεί ένα ασημένιο νόμισμα στο αριστερό παπούτσι της ενώ η μητέρα της τοποθετεί ένα χρυσό στο δεξί παπούτσι της. Επιπλέον η νύφη φοράει τρεις βέρες, μία για τον αρραβώνα, μία για το γάμο και μία για τη μελλοντική μητρότητα.

Ιρλανδία:
Στην Ιρλανδία οι νύφες φορούν γαλάζια αντί για λευκά νυφικά, ενώ στην ανθοδέσμη υπάρχει πάντα και αγγλική λεβάντα για να υπάρχει ευτυχία στον έγγαμο βίο του ζευγαριού. Η νύφη πιάνει συνήθως τα μαλλιά της κοτσίδες για να δείξει τη δύναμή της, ενώ τυχερή θεωρείται η ημέρα του St. Patrick για να παντρευτεί κανείς.

Ουγγαρία:
Στην Ουγγαρία οι γονείς της νύφης ράβουν σιτάρι πάνω στο νυφικό της για να διασφαλίσουν τη γονιμότητά της, ενώ πριν φύγει από το σπίτι η νύφη σπάει ένα αβγό για να έχουν υγεία τα παιδιά που θα κάνει, και δίνει επτά μαντήλια στο γαμπρό καθώς το επτά θεωρείται πολύ γούρικος αριθμός. Οι γονείς του ζευγαριού τους δίνουν να φάνε ψωμί- για να μην πεινάσουν ποτέ-, κρασί – για να έχουν υγεία και ευτυχία και αλάτι- για να τους υπενθυμίσουν ότι θα έχει δυσκολίες ο γάμος.


Ρωσία:
Στη Ρωσία είναι απαραίτητο να παντρευτεί κανείς και με πολιτικό και με θρησκευτικό γάμο. Η γαμήλια τελετή διαρκεί δυο μέρες, κατά τις οποίες όλοι τρώνε και πίνουν σαμπάνια. Επίσης όταν το ζευγάρι μπαίνει στην εκκλησία τρέχει και όποιος από τους δύο φτάσει πρώτος στο χαλί μπροστά από τον ιερέα θα είναι και η κεφαλή του σπιτιού.

Βουλγαρία:
Στη Βουλγαρία η νύφη μπαίνει στην εκκλησία έχοντας στο κεφάλι της ένα πιάτο με αβγό, στάρι και κέρματα. Αν το πιάτο σπάσει το ζευγάρι θα έχει τύχη. Το ζευγάρι μπαίνει πάντα με το δεξί στην εκκλησία.

Πορτογαλία:
Στην Πορτογαλία το γοβάκι της νύφης γυρνάει από τραπέζι σε τραπέζι και οι καλεσμένοι το γεμίζουν κέρματα τα οποία προορίζονται για το γαμήλιο ταξίδι. Στο τέλος της γαμήλιας τελετής ο παπάς καλύπτει με το ράσο του τους νεονύμφους και οι καλεσμένοι πετούν λουλούδια και καραμέλες. Παλιότερα συνηθιζόταν η νύφη να αναπαριστά την… αγελάδα η οποία έπρεπε να αναγνωριστεί από τον ιδιοκτήτη της ώστε να μπορέσει να γίνει ο γάμος…. Μη χειρότερα….

Πηγή: εδώ

You may also like