Ποιος είπε ότι το γλυκό δεν μπορεί να είναι υγιεινό;, από τον Γιάννη Χρύσου

b5861c77bcd81cdcdb7fff4e13f19cbeΓράφει ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τα γλυκά είναι ίσως η πιο πολυσυζητημένη κατηγορία τροφίμων. Έχει φανατικούς οπαδούς, χάρη της γλυκιάς τους γεύσης, αλλά στην συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων είναι μία αμαρτωλή επιλογή. Μερικοί δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ζουν τρώγοντας μόνο γλυκά. Όταν όμως καταναλώσουν έστω και μία μικρή ποσότητα νιώθουν ενοχές και θεωρούν ότι θα έπρεπε να το είχαν αποφύγει.

Το βασικότερο αίτιο είναι η γραμμική σχέση που παρουσιάζει η κατανάλωση τους με την αύξηση του βάρους. Ο συνδυασμός της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, με την μειωμένη ικανότητα πρόκλησης κορεσμού, έχει δώσει στο γλυκό την «ταμπέλα» του απαγορευμένου τροφίμου που παχαίνει. Στην πραγματικότητα, κάθε ημερήσιο διαιτολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει ένα μικρό ποσό ενέργειας που θα καλύπτεται από ένα γλύκισμα ή ένα σνακ που θα απολαύσει ο καθένας. Ένα τέτοιο γλύκισμα, που είναι ελεγχόμενο σε ποσότητα, μπορεί να χωρέσει ακόμα και σε ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που βαραίνει το όνομα του γλυκού είναι η «ποιότητα» των θερμίδων που παρέχει. Από την μία οι θερμίδες από την ζάχαρη ονομάζονται «κενές», από την άλλη τα λιπαρά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ζωικά και κυρίως κορεσμένα. Η αυξημένη πρόσληψη του συγκεκριμένου είδους των λιπαρών έχουν επανειλημμένως ενοχοποιηθεί για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νόσων.

Εξαίρεση σε αυτόν τον γενικό κανόνα, αποτελεί το γλυκό που προέρχεται από πρώτες ύλες που είναι υγιεινές και μπορούν να αποτελούν συστηματικά μέρος ενός ισορροπημένου ημερήσιου διαιτολογίου. Φωτεινό παράδειγμα είναι ο χαλβάς από ταχίνι. Είναι ένα γλυκό που παράγεται από φυσικά υλικά και αποτελείται περισσότερο από 50% από το ταχίνι. Το ταχίνι είναι πολτοποιημένο σησάμι. Σε αυτό μεταφέρονται όλα τα ευεργετικά συστατικά του σησαμιού και στην συνέχεια στον χαλβά. Δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, ο χαλβάς είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από το σησάμι, είναι πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και χαλκού. Συστατικών που πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή και η επάρκεια τους καθορίζει την θρεπτική αξία ενός διαιτολογίου.

571bf3f6e86e91740cf427f21559bbe3Το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστεί και η ποσότητα κατανάλωσης. Η θεώρηση ότι ένα γλυκό παρασκευάζεται από αγνά υλικά και περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλβάς από ταχίνι, δεν αρκεί για να το καταναλώνει κάποιος χωρίς μέτρο. Η θερμιδική αξία κάθε γλυκού πρέπει να αξιολογείται και να συμπεριλαμβάνεται με προσοχή και σύνεση στο ημερήσιο διαιτολόγιο. Ο μέσος ενήλικας με μέτρια φυσική δραστηριότητα, πρέπει να λαμβάνει περίπου 2500 θερμίδες για να συντηρεί το βάρος του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αφιερώνει 150-250 θερμίδες για την απόλαυση του. Έτσι μπορεί να επιλέγει 30-50 γρ χαλβά από ταχίνι και να κερδίσει την ικανοποίηση του γλυκού, το οποίο παράλληλα θα είναι υγιεινό, αφού θα έχει συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και δεν θα τον οδηγεί στην αύξηση του βάρους.

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή επιλέγοντας ένα υγιεινό γλυκό, μετριάζοντας την ποσότητα και συναξιολογώντας το μέσα στο υπόλοιπο διαιτολόγιο, μπορεί το γλυκό να αποτελέσει, βάση σχεδίου, μέρος του ημερήσιου διαιτολογίου!

 

Διαβάστε ακόμα την εμπειρία μας όταν επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του “Μακεδονικού Χαλβά” των αδελφών Χαϊτογλου, στη Θεσσαλονίκη.

You may also like