Ποιο ποδαράκι χρησιμοποιεί ο σκύλος σας;

6bcb2dae552dc068dbc7baa8f97982f7Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά σύμφωνα με ένα πείραμα που διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, η επιθετικότητα ενός σκύλου εξαρτάται από το πιο πόδι χρησιμοποιεί ο μικρός σας φίλος.
Συγκεκριμένα, η μελέτη, το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Veterinary Behaviour, υποστηρίζει πως οι σκύλοι που χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό τους ποδαράκι, παρουσιάζουν περισσότεροι επιθετικότητα προς ανθρώπους που δε γνωρίζουν.

Η μελέτη των επιστημόνων της σχολής, με επικεφαλής το δρ. Λουκ Σνάιντερ, έγινε βάσει του εξής πειράματος σε 75 σκύλους, οι οποίοι ανήκαν σε διαφορετικές ράτσες: έδωσαν στα ζώα ένα παιχνίδι το οποίο περιείχε τροφή. Στόχος ήταν να παρατηρήσουν με ποιο πόδι τα σκυλιά θα σταθεροποιούσαν το παιχνίδι προκειμένου να πάρουν την τροφή από μέσα. Έπειτα από 50 επαναλήψεις της άσκησης, η επιστημονική ομάδα κατέληξε ποιοι σκύλοι ήταν… αριστεροπόδαροι και ποιοι δεξιοπόδαροι.

Στη συνέχεια, βάσει του ευρήματος της μελέτης, παρατήρησαν τη συμπεριφορά των ζώων και συμπέραναν πως οι σκύλοι που χρησιμοποίησαν το αριστερό τους ποδαράκι παρουσίασαν μεγαλύτερη επιθετικότητα από εκείνους που χρησιμοποίησαν το δεξί τους, και διπλάσια από τα ζώα που χρησιμοποίησαν εξίσου και τα δύο τους πόδια.
Σύμφωνα με τη τους επιστήμονες, οι αριστεροπόδαροι σκύλοι έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο οποίο συγκεντρώνονται τα αρνητικά συναισθήματα. Έτσι αυτοί οι σκύλοι παρουσίασαν μεγαλύτερη επιθετικότητα προς άγνωστους ανθρώπους.
Εν αντιθέσει με τους ανθρώπους, που σύμφωνα με μελέτες περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, τα πράγματα όσον αφορά τους σκύλους δε συμπίπτουν καθώς φαίνεται πως η «ιδιαιτερότητα» αυτή είναι μοιρασμένη. Συγκεκριμένα, στο πείραμα, ένας στους τρείς σκύλους χρησιμοποίησε το αριστερό ποδαράκι, το 33% το δεξί του κι οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν εξίσου καλά και τα δυο τους πόδια.

Πηγή: www.nooz.gr και ΑΜΠΕ

Και το δικό μου σχόλιο: Σίγουρα έχει σημασία να δώσουμε βάση στα αποτελέσματα της μελέτης, αλλά όπως και να έχει – και μιλώντας ως άνθρωπος που από 5 χρονών μεγάλωσε δίπλα σε σκυλί – μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη της συμπεριφοράς του σκύλου μας έχει η δική μας συμπεριφορά απέναντί του. Εν ολίγοις, όσο περισσότερη αγάπη δέχεται ο τετράποδος φίλος μας, τόσο πιο κοινωνικός και χαρούμενος θα είναι.

You may also like