Ποιό είναι το σοβαρό λάθος που κάνουμε όλοι στην τουαλέτα;

Τα λάθη που κάνουμε στην τουαλέτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας!

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που τραβούν καζανάκι κι αυτοί που τραβούν καζανάκι με κλειστό το καπάκι της λεκάνης. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία η νέα μελέτη των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Leeds σας δικαιώνει. Η συνήθεια των ανθρώπων να τραβούν καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης αποδεικνύεται πολύ κακή, καθώς αυτή η κίνηση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος είναι ότι διασπείρονται στον αέρα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και κλινικό διευθυντή Μικροβιολογίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Leeds, Μαρκ Γουϊλκοξ όταν το καπάκι είναι ανοιχτό και τραβήξουμε το καζανάκι, σηκώνεται ένα νέφος βακτηρίων που εγκαθίσταται στις παρακείμενες επιφάνειες.

Αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησε με συναδέλφους του και δημοσιεύτηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων» (IJHI).

Η μελέτη έγινε με αποστειρωμένες λεκάνες, στις οποίες τοποθέτησαν κόπρανα μολυσμένα με ένα επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτήριο, το κλωστρίδιο difficile, που αποτελεί αιτία πολύ σοβαρής διάρροιας.

Οι επιστήμονες τράβηξαν το καζανάκι με τα καπάκια των λεκανών ανοιχτά και διαπίστωσαν ότι το κλωστρίδιο εκτοξευόταν 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα των λεκανών και εν συνεχεία έπεφτε στις γύρω επιφάνειες.

Το χειρότερο είναι πως 90 λεπτά αργότερα εξακολουθούσε να υπάρχει γύρω από τις λεκάνες – στο πάτωμα, στον παρακείμενο νιπτήρα και στις ίδιες τις λεκάνες.

Όταν οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με κλειστά τα καπάκια, δεν εντοπίστηκε ίχνος του βακτηρίου στις γύρω περιοχές, με εξαίρεση τα ίδια τα καπάκια.

Οι επιστήμονες προχώρησαν την έρευνά τους ένα βήμα παραπέρα, χρωματίζοντας το νερό στη λεκάνη με μια ειδική βαφή, κλείνοντας το καπάκι και τραβώντας το καζανάκι. Όπως ανακάλυψαν, με κάθε τράβηγμα, στο εσωτερικό του καπακιού εκτοξεύονταν έως 50 σταγόνες βαμμένου νερού.

Πολλοί άνθρωποι δεν κλείνουν ποτέ το καπάκι της λεκάνης –ούτε στο σπίτι ούτε στον χώρο εργασίας τους– και προφανώς δεν είναι μόνο το κλωστρίδιο που μπορεί να εξαπλωθεί στους γύρω χώρους.

Ο πιο ασφαλής τρόπος χρήσης είναι να κλείνετε το καπάκι και μετά να τραβάτε το καζανάκι. Και φυσικά να μην βγαίνετε ποτέ από την τουαλέτα εάν δεν πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
Πηγή

You may also like