Πολυχάπι: Πρέπει; Πότε;

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Tα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης για την χορήγηση ενός πολλά ύποσχόμενου πολυχαπιού (polypill-pp) με ένδειξη μόνον την ηλικία-όσον αφορά την καρδιαγγειακή προστασία, έδειξαν σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης και της LDL(κακής) χοληστερίνης , και μάλιστα σημαντικότερη από οιαδήποτε άλλη σχετική μελέτη’ αναλυτικότερα φάνηκε σε follow up 12 βδομάδων ατόμων >50 ετών μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 12% και της LDLch κατά 39% – σε επίπεδα ατόμων ηλικίας 20 ετών. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: εάν το ελάμβανε όλος ο πληθυσμός >50 ετών, τότε το 28% θα γλύτωνε η θα καθυστερούσε την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισόδιου η εμφράγματος μυοκαρδίου, και θα κέρδιζε 11 χρόνια ζωής απαλλαγμένης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το pp κατασκευάσθηκε απο την ινδική φαρμακοβιομηχανία Cipla και αποτελείται από μικρές δόσεις τριών αντιυπερτασικών φαρμάκων (5μγρ αμλοπιδίνης,25μγρ λοσαρτάνης, 12,5μγρ υδροχλωροθειαζίδης) και υψηλή δόση ενός υπολιπιδαιμικού φαρμάκου (40μγρ σιμβαστατίνης) δεν συμπεριλήφθηκε ασπιρίνη γιατί – κατά τους ερευνητές, είναι το μόνο φάρμακο που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Η κεντρική ιδέα των ερευνητών είναι να μπορεί ο πληθυσμός να προμηθεύεται ελεύθερα -χωρίς ιατρική συνταγή, τo pp από τα φαρμακεία και να προστατεύεται έτσι η δημόσια υγεία από καρδιαγγειακά συμβάματα, εφ΄όσον βέβαια:
1) οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας έχουν προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες
και
2) η ιατρική κοινότητα έχει πληροφορήσει το κοινό για τις ιδιότητες και πιθανές παρενέργειες του σκευάσματος, και έτσι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει μόνος του.

Μέχρις στιγμής δέν υπάρχει ομοφωνία στον ιατρικό κόσμο για το θέμα της χορήγησης του pp για πρωτογενή πρόληψη/ άλλο θεωρούν την ιδέα ριζοσπαστική , άλλοι προτιμούν να χορηγείται για δευτερογενή πρόληψη. Περιμένουμε…

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like