Πολυχώρος για παιδιά στο Πεκίνο

από την Ευγενία Μαντά-αρχιτέκτων*

Το KID’S REPUBLIC, στο Πεκίνο είναι ένας πολυχώρος, ο οποίος αποτελείται από μία αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο και ένα βιβλιοπωλείο στον δεύτερο.

Οι δύο χρωματιστές κορδέλες, που βασικά κυριαρχούν στη διακόσμηση, δημιουργούν έναν χώρο ο οποίος καλλιεργεί τη παιδική περιέργεια. Ο πρώτος χώρος θυμίζει ουράνιο τόξο καθώς αποτελείται από 12 χρωματιστούς δακτυλίους με διαφορετική περίμετρο. Εκεί γίνονται ανά διαστήματα συνεδρίες αφήγησης παραμυθιών και παιδικές παραστάσεις. Τα κενά στους τοίχους και στην οροφή χρησιμοποιούνται ως φωτισμός ή ως βιτρίνες, ενώ τα κενά στο δάπεδο χρησιμοποιούνται ως σκηνή και αμφιθέατρο. Τα στρωμένα χαλιά στο δωμάτιο προκαλούν τα παιδιά να καθίσουν ή ακόμα και να ξαπλώσουν στο πάτωμα ελεύθερα.

Κατά μήκος της σκάλας τα παιδιά μπορούν να μπουν στο κόσμο του εικονογραφημένου βιβλίου, στο δεύτερο όροφο, καθώς επτά χρωματιστές κορδέλες ξεκινούν από το χολ, προχωρούν στις σκάλες και καταλήγουν στο βιβλιοπωλείο. Αυτή η 100άμετρη ταινία στροβιλίζεται στο κατάστημα και τελικά μεταμορφώνεται στη κουπαστή της σκάλας και επιστρέφει στο πρώτο όροφο.
Το τελικό αποτέλεσμα του βιβλιοπωλείου είναι ένας πλούσιος και χρωματιστός χώρος καθώς οι συλλογές εικονογραφημένων βιβλίων δημιουργούν από μόνες τους μία χαρούμενη ατμόσφαιρα. Εδώ δεν μπορεί να βρει κανείς τακτοποιημένα ράφια με βιβλία καθώς τα παιδιά μπορούν να καθίσουν στο αγαπημένο τους μέρος και να διαλέξουν το τι θα ξεφυλλίσουν. Η χρωματιστή κορδέλα που ξεκίνησε από τις σκάλες και περιβάλλει όλο το χώρο, αλλάζοντας συνεχώς μορφή, από ράφι σε τραπέζι, σε πύλη, σε οροφή και καταλήγει πάλι σε κουπαστή σκάλας.

Διαφορετικού μεγέθους τρύπες είναι σχεδιασμένες στα περιμετρικά ράφια, τα οποία χρησιμοποιούνται όχι μόνο σαν παράθυρα, αλλά και σαν χώροι διαβάσματος για τα παιδιά. Το σκηνικό των μικροσκοπικών μορφών τα οποία διαβάζουν σε αυτές τις εσοχές όχι μόνο διακοσμούν την όψη του μαγαζιού, αλλά επίσης υπενθυμίζει στον κόσμο έξω την ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο μαγαζί.


Η εσωτερική διακόσμηση συνήθως ταξινομεί το δάπεδο, την οροφή,τους τοίχους και τη διακόσμηση. Είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να ξεκαθαρίζουμε αντικείμενα και να καθιερώνουμε μία τάξη στο κόσμο των ενηλίκων. Ο σχεδιασμός εδώ τα καταργεί όλα. Τα ευαίσθητα παιδιά δεν τα χρειάζονται όρια καθώς δεν διαχωρίζουν το παιχνίδι από το διάβασμα.

Κάπως έτσι λοιπόν πρέπει να σκεφτόμαστε και εμείς όταν σχεδιάζουμε τα δωμάτια των παιδιών μας. Τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά από ένα χώρο για ενήλικες με αυστηρά διαχωρισμένες της δραστηριότητες από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Τα παιδιά αυτό που χρειάζονται είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο θα μπορούν να ασκούν όλες τους τις δραστηριότητες με ασφάλεια και χωρίς “πρέπει”.

Πηγή: http://www.sako.co.jp/main/en/pj-pop1.html

*Η Ευγενία Μαντά ανήκει στους pro.plus.ma arkitektones (www.arkitektones.eu)

You may also like