Πολωνία: Ένα περιοδικό για τους… “ψαγμένους” εξορκιστές

«Εξορκιστής». Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου παγκοσμίως μηνιαίου περιοδικού αποκλειστικά αφιερωμένο στους… εξορκισμούς που κυκλοφορεί η πολωνική καθολική εκκλησία μετά από «μεγάλη ζήτηση του αναγνωστικού κοινού». Στη Βαρσοβία εξάλλου υπάρχει λίστα αναμονής… τριών μηνών για εξορκισμούς.

«Κατά τα τελευταία 15 χρόνια οι εξορκισμοί στην Πολωνία αυξήθηκαν από 4 σε 120 ετησίως. Οι αριθμοί τα λένε όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάντερ Πόσακι, καθηγητής φιλοσοφίας, θεολογίας και διακεκριμένος «δαιμονολόγος – εξορκιστής».

Ο Ποσάκι αποδίδει την αύξηση στους εξορκισμούς στη μετάβαση από το αθεϊστικό σοσιαλιστικό κράτος στον καπιταλισμό, ο οποίος δίνει ευκαιρίες στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς για νέες ενασχολήσεις – και «αποκρυφιστικού» χαρακτήρα.

Μάλιστα, στην Πολωνία το να είσαι μέντιουμ αναγνωρίζεται ως κανονικό επάγγελμα από το κράτος, και φορολογείται αναλόγως. «Αν άνθρωποι βγάζουν χρήματα από αυτά τα πράγματα, αυτά τα πράγματα διογκώνονται και διογκώνεται επίσης η πνευματική φθορά που κάνουν» προσθέτει ο «δαιμονολόγος».

Σημειώνεται ότι οι ιερείς αναφέρουν πως οι σκηνές εξορκισμού στις ταινίες είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Για του λόγου το αληθές, στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του «Εξορκιστή» φιλοξενείται ο γνωστός ηθοποιός Άντονι Χόπκινς σε πρόσφατο σχετικό ρόλο του.

Πηγή:http://www.skai.gr

You may also like