Πράσινη σαλάτα με αχλάδια & vinaigrette μπέικον

ΥΛΙΚΑ:
-φύλλα γαλλικής σαλάτας ή ένα μικρό
-φύλλα ρόκας
-1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
-2 μικρά αγγούρια
-2 αχλάδια καθαρισμένα, κομμένα σε μικρά
-Άνηθος ψιλοκομμένος

*για τη vinaigrette

-100 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον
-Χυμός από 2 λάιμ ή χυμός από 1 λεμόνι
-Ζεστ λάιμ
-80ml ελαιόλαδο
-30 γρ. ζάχαρη
-Θυμάρι φρέσκο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Πλένουμε και κόβουμε τη σαλάτα ή το μαρούλι με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια. Η σαλάτα μας για να μείνει «ζωντανή» πρέπει να μην έχει υγρασία. Καλύτερα να τοποθετήσουμε τα φύλλα της σαλάτας σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι μας καλά και βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το μπέικον ώσπου να βγάλει όλο το λίπος του και να ροδοκοκκινίσει. Προσθέτουμε το θυμάρι προς το τέλος του σοταρίσματος και σβήνουμε με τον χυμό λαίμ. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα λίγο και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ετοιμάζουμε τη vinaigrette, χτυπώντας στο χέρι με τον αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ, ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει πηκτό.

Προσθέτουμε σταδιακά με μικρή ροή το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Εάν η vinaigrette πήξει παραπάνω από το επιθυμητό της προσθέτουμε λίγο νερό κρύο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Λίγα λεπτά πριν να σερβίρουμε καθαρίζουμε και προσθέτουμε στη σαλάτα τα αχλάδια, τα οποία αν μείνουν πολύ ώρα κομμένα θα μαυρίσουν. Περιχύνουμε με τη vinaigrette ή τη σερβίρουμε ξεχωριστά στο τραπέζι ώστε να προστεθεί την ώρα που τρώμε.

TIP
Όλες οι σαλάτες παραμένουν τραγανές, όταν η sauceή η vinaigrette δεν έχει αναμειχθεί για πολύ ώρα. Τα φύλλα, ιδιαίτερα στις πράσινες σαλάτες, είναι πολύ ευαίσθητα και θα μαραθούν γρήγορα με την προσθήκη του όξινου (εσπεριδοειδή ή ξίδι), εάν αυτό παραμείνει για πολύ ώρα.

H vinaigrette είναι μια παρασκευή που φυλάσσεται για 2-3 ημέρες στο ψυγείο, όμως όταν είναι να καταναλωθεί θα πρέπει να μένει για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Πηγή: http://mastercook.gr

You may also like