Προσαρμοστικότητα: για μια καλύτερη ζωή, από τη Νέτη Φίλια

d7cc882fad0b6d0378d4cfcfa978c4c5από τη Νέτη ΦίλιαΣύμβουλο Ψυχικής Υγείας*

Είναι γνωστή η διαπίστωση του Δαρβίνου: «Στη Φύση, δεν επιβιώνει το δυνατότερο από τα είδη, ούτε το εξυπνότερο. Αυτό που επιβιώνει είναι το πιο προσαρμοστικό στις αλλαγές».

Η προσαρμοστικότητα του ανθρώπου του επέτρεψε να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ανά τους αιώνες. Οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι πως οι ικανότητες της προσαρμογής και της ευελιξίας είναι χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία. Υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που βοηθούν στην ενδυνάμωση της προσαρμοστικότητας των ανθρώπων.

– Η παραδοχή πως ζωή χωρίς δυσκολίες δεν υπάρχει. Και πως κάθε άνθρωπος καλείται να καταβάλει το δικό του μερίδιο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. Η μεγαλύτερη βεβαιότητα, είναι η… αβεβαιότητα. Είμαστε περισσότερο ήρεμοι και προετοιμασμένοι, όταν αποδεχόμαστε πως οι δυσκολίες και οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες.

– Η ψυχραιμία και ο ευήκοος ους στα… συναισθήματά μας όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν, βοηθούν να βιώσουμε τη συγκεκριμένη εμπειρία και να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν, γι’ αυτό και έχει σημασία ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε και τα αντιμετωπίζουμε.

– Ο σχεδιασμός και η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα αποτελούν καλύτερες επιλογές από να προσποιούμαστε πως δεν υπάρχουν ή να τα παραβλέπουμε. Η ανάλυσή τους, η εξεύρεση λύσεων και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισής τους μας… εκπαιδεύουν στην προσαρμοστικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι όποιες λύσεις θα αντιβαίνουν τις αρχές μας.

f1a478f4ef66000aefee0bdbddba6624– Η μετατροπή μιας εμπειρίας σε γνώση ζωής, είναι ένας τρόπος να ενισχύουμε την προσαρμοστικότητά μας. Η ζωή μάς δίνει αμέτρητες ευκαιρίες για καινούργιες εμπειρίες κάθε φορά, οι οποίες μας δίνουν καινούργιες προσωπικές πληροφορίες για τους ανθρώπους και το πώς σχετιζόμαστε μαζί τους.

– Η αυτογνωσία είναι μια διαδικασία που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Η επίγνωση των δυνατών και αδύνατων σημείων μας, οδηγεί σε υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης, στοιχείο της οποίας είναι η προσαρμοστικότητα.

– Η σωματική υγεία συνδέεται άμεσα με την ψυχική και πνευματική υγεία, τρεις συνιστώσες που αλληλοσυνδέονται και επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής.

– Η οικογένεια και οι φίλοι αποτελούν ισχυρούς συνοδοιπόρους στη ζωή μας. Η συναισθηματική εγγύτητα και η αποδοχή τους ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας και κατ’ επέκταση την προσαρμοστικότητά μας.    Η προσαρμοστικότητα είμαι μια δεξιότητα των ανθρώπων που αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, δεν υπερεκτιμούν ούτε υποτιμούν τις ικανότητές τους, αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των καταστάσεων και προσπαθούν να προχωρούν στη ζωή τους με ό,τι εφόδια διαθέτουν κάθε φορά.

 

IMG_0350*Η Νέτη Φίλια είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεύτρια.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της, μπορείτε να καλέσετε στο 6945-858780 ή να της γράψετε στο : [email protected]

You may also like