Προσοχή στα δωμάτια ξενοδοχείων!

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, μετά από ελέγχους σε δωμάτια ξενοδοχείων για να διαπιστωθεί η καθαριότητά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο σημεία που συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι το λαμπατέρ στο κομοδίνο και το τηλεκοντρόλ. Τα σημεία αυτά αποδείχτηκαν πιο μολυσμένα ακόμη και από την λεκάνη της τουαλέτας!

Τα επόμενα σημεία που κρίθηκαν «ακατάλληλα» λόγω μικροβίων είναι τα εργαλεία της καθαρίστριας των δωματίων, δηλαδή οι σφουγγαρίστρες και τα σφουγγάρια. Αν δεν ανανεώνονται συχνά ο κίνδυνος προσβολής από μικρόβια είναι μεγάλος. Επιπλέον, μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων βρέθηκε στο τηλέφωνο του ντους, τους διακόπτες, τα πόμολα και το πάτωμα της ντουζιέρας.

[quote_right]Οι ερευνητές σύγκριναν τα δωμάτια ξενοδοχείων με νοσοκομειακούς θαλάμους και κατέληξαν ότι τα δωμάτια είναι από 2 έως 10 φορές πιο μολυσμένα.[/quote_right]

Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει, και ίσως να επιτείνει, αυτό που ήδη αποδείχτηκε επιστημονικά λίγο καιρό πριν. Το περιοδικό Conde Nast Traveler σε συνεργασία με κάποιους ερευνητές, εξέτασε τρία δωμάτια ξενοδοχείων που ανήκαν σε τρείς διαφορετικές κατηγορίες (πολυτελές, μέσης κατηγορίας, οικονομικό).
Το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι η τιμή έχει άμεση σχέση και με την καθαριότητα του δωματίου. Όσο πιο οικονομικό τόσο πιο χαμηλή και η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.

[quote_left]Για την ακρίβεια, στο ακριβό δωμάτιο βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων (E. Coli και μύκητες) στη σαμπανιέρα, στο ρολόι ραδιόφωνο και στο τηλεχειριστήριο, ενώ στο πάτωμα της ντουζιέρας βρέθηκε εντερόκοκκος.
[/quote_left]
Στο δωμάτιο μέσης κατηγορίας βρέθηκαν μικρόβια στα χερούλια της πόρτας και στο κάτω μέρος του καθίσματος της λεκάνης της τουαλέτας, ενώ στο οικονομικό δωμάτιο βρέθηκαν περιττώματα στις καρέκλες και στο πάτωμα.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλοί ένοικοι δωματίων κάθονται στις καρέκλες εντελώς γυμνοί και φυσικά, οι καρέκλες μετά δεν καθαρίζονται!

Το ίδιο περιοδικό δίνει τις εξής συμβουλές όταν διαμένετε σε δωμάτια ξενοδοχείων:
Α) Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή και αντισηπτικό.
Β) Τα περισσότερα ξενοδοχεία πλέον χρησιμοποιούν παπλώματα που καλύπτονται με παπλωματοθήκες που βγαίνουν και πλένονται. Όταν βρεθείτε σε δωμάτιο που δεν έχει τέτοια παπλώματα αλλά τα παλιά καλύμματα κρεβατιών, διπλώστε τα ανάποδα και τοποθετήστε τα στην ντουλάπα. Μην τα χρησιμοποιήσετε διότι αυτά τα καλύμματα δεν πλένονται σχεδόν ποτέ, οπότε καλύτερα να αποφύγετε ακόμη και να κάτσετε σε αυτά.
Γ) Επιλέξτε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιεί αδιαπέραστα προστατευτικά καλύμματα για το στρώμα και τα μαξιλάρια. Αν δεν βρείτε πακετάρετε τα δικά σας καλύμματα.
Δ) Φτάνοντας στο δωμάτιο καθαρίστε αμέσως με αντισηπτικό υγρό το τηλεχειριστήριο και το ρολόι ραδιόφωνο, καθώς και το τηλέφωνο του ντους.
Ε) Φοράτε πάντα παντόφλες ή σαγιονάρες όταν περπατάτε στο δωμάτιο ή το μπάνιο για να αποφύγετε τους μύκητες.
ΣΤ) Μία βδομάδα πριν φύγετε για διακοπές ψεκάστε τη βαλίτσα σας εξωτερικά με εντομοκτόνο και αφήστε τη να στεγνώσει καλά.
Ζ) Όταν επιστρέψετε από τις διακοπές εννοείται ότι θα πλύνετε όλα σας τα ρούχα ακόμη και αυτά που δεν φορέσατε, και θα καθαρίσετε καλά τη βαλίτσα.
Η) Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο ξενοδοχείο να μην αφήνετε ανοιχτή τη βαλίτσα με τα ρούχα και τα εσώρουχά σας εκτεθειμένα.

Πηγή: iatronet.gr

You may also like