Πρόταση για dvd: The Constant Gardener‏

The Constant GardenerΌταν η Τέσσα (Rachel Weisz), νεαρή ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας και σύζυγος του χαμηλόβαθμου διπλωμάτη της Βρετανικής Κυβέρνησης Τζάστιν Κουέιλ (Ralph Fiennes), βρεθεί δολοφονημένη στην Κένυα, η επίσημη «γραμμή» υποστηρίζει πως πρόκειται για έγκλημα πάθους. Ο Τζάστιν, όμως, διατηρεί τις αμφιβολίες του για την πραγματική αιτία κι έτσι ξεκινάει τη δική του ανεπίσημη έρευνα. Όσο όμως, προχωράει, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του προσπαθούσε να σταματήσει επικίνδυνες δραστηριότητες μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, οι οποίες είχαν καταστήσει τους κατοίκους της Αφρικής σε πειραματόζωα, με την ανοχή (;) των Βρετανικών Αρχών. Κι όσο συνεχίζει ο Τζάστιν, τόσο πιο ψηλά εμπόδια ορθώνονται μπροστά του, με σκοπό να εγκαταλείψει. Θα καταφέρει ο Τζάστιν να φτάσει στο τέλος της διαδρομής έγκαιρα και να δικαιώσει τον αγώνα της νεκρής αγαπημένης του;

The Constant Gardener bookΟ «Επίμονος Κηπουρός» βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του John Le Carré κι ο Jeffrey Caine ανέλαβε τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Fernando Meirelles. Η χρήση flash back του Τζάστιν στο παρελθόν όπου περιγράφεται πώς γνώρισε την Τέσσα, πώς βρέθηκαν στην Αφρική κι όλην την πορεία μέχρι το χαμό της Τέσσα, συμβάλλει στο να κατανοήσει ο θεατής την εξέλιξη της υπόθεσης, χωρίς αυτά τα flash back να «κουράζουν». Η ταινία, πέρα από τα μαγευτικά της πλάνα στην Αφρική και τη φωτογραφία που σου κόβει την ανάσα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως ένα είδους «ντοκιμαντέρ» σχετικά με τα συμφέροντα του δυτικού κόσμου και τις επιπτώσεις αυτών στους κατοίκους των τριτοκοσμικών χωρών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως ο  John Le Carré αφιερώνει το βιβλίο «… σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που όντως έδιναν δεκάρα». Μπορεί να πει κάποιος, λοιπόν, πως η ταινία «ανοίγει» τα μάτια όλων εμάς των «προοδευτικών» σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει σε χώρες όπως την Κένυα, όπου οι άνθρωποί της το μόνο που επιθυμούν είναι μία ελπίδα για να ζήσουν.

Όσον αφορά το καστ, ο Ralph Fiennes δίνει τον καλύτερό του εαυτό στο ρόλο του Τζάστιν Κουέιλ, επιβεβαιώνοντάς μας πως είναι ένας ηθοποιός ο οποίος δεν επαναπαύεται στις δάφνες του (άλλωστε ήταν υποψήφιος σε πολλές απονομές για έναν αξιόλογο αριθμό ερμηνειών, όπως τη «λίστα του Σίντλερ» και τον «Άγγλο Ασθενή»). Πού θα πάει… Θα τον δούμε σίγουρα αγκαλιά και με το θείο Oscar!

Rachel WeiszΑυτή όμως που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η Rachel Weisz για το ρόλο της Τέσσα, με αποτέλεσμα το 2005 η Weisz να κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο SAG στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου. Α, και βέβαια την βραδιά της 78ης Απονομής έφυγε από το Kodak Theater με το Χρυσό Αγαλματάκι. Η ηθοποιός που γνωρίσαμε καλύτερα στο δικαστικό θρίλερ «Runaway Jury» (συγχώρα με, καλή μου, αλλά τις ταινίες της «Μούμιας» τι τις ήθελες;) απέδειξε στον «Επίμονο Κηπουρό» πως είναι ικανή για ακόμη πιο απαιτητικούς ρόλους, καθώς συγκινεί το θεατή με την ακρίβεια που μεταφέρει το πάθος της αγωνίστριας Τέσσα.
Η ταινία επίσης ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Μουσικής και Μοντάζ.

Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Danny Huston, Bill Nighy κ.α.

You may also like