Προταση για DVD:«Σκοτεινό Ποτάμι»

Mystic River

 

Όταν το 1975 οι τρεις φίλοι, ο Τζίμι, ο Ντέιβ κι ο Σον έπαιζαν αμέριμνοι στο δρόμο της γειτονιάς τους στη Βοστόνη, τίποτα κακό δεν προμηνυόταν. Όταν, όμως, δύο άγνωστοι παρουσιάζονται σαν αστυνομικοί, παρασύρουν τον Ντέιβ και τον κακοποιούν σεξουαλικά μέχρι ο Ντέιβ να το σκάσει, οι ζωές των τριών φίλων θα στιγματιστούν επ’ αόριστον.

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, οι τρεις φίλοι φαίνεται να έχουν βρει το δρόμο τους. Ο Τζίμι (Sean Penn) έφτιαξε την οικογένειά του και διατηρεί ένα μαγαζί έχοντας αφήσει πίσω του ένα βεβαρυμμένο νομικό παρελθόν κι ο Ντέιβ (Tim Robbins) είναι παντρεμένος με την αδερφή του Τζίμι, Σελέστ (Marcia Gay Harden) και δουλεύει ως εργάτης, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να ξεπεράσει την επώδυνη περιπέτειά του. Όταν η κόρη του Τζίμι (Emmy Rossum) βρεθεί δολοφονημένη κι ο Ντέιβ γυρίσει σπίτι του μέσα στα αίματα, όλα αλλάζουν. Οι υποψίες όλων πέφτουν στο Ντέιβ, ο Τζίμι δείχνει αποφασισμένος να τιμωρήσει με κάθε τρόπο το φονιά της κόρης του ενώ ο Σον (Kevin Bacon), αστυνομικός πλέον, καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση. Έτσι ξετυλίγεται μία ιστορία αμφιβολίας, τύψεων και γεμάτη ένοχα μυστικά, των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι καθοριστικές για όλους, ιδίων των τριών ανδρών, όπου η φιλία τους θα περάσει το πιο δύσκολο τεστ: αυτό της εμπιστοσύνης.
Το «Σκοτεινό Ποτάμι» είναι ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Dennis Lehane, με τον Brian Helgeland να αναλαμβάνει την επιμέλεια του σεναρίου. Κι αν και προσωπικά δε μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής για τις κοινωνικές και πολιτικές του πεποιθήσεις, οφείλω να παραδεχτώ πως βγάζω το καπέλο στη σκηνοθεσία του Clint Eastwood, η οποία συνδυάζει αρμονικά το μυστήριο της δολοφονίας της Κέιτι και το δράμα των τριών φίλων, με αποτέλεσμα μία ταινία όπου κάθε σκηνή κρατά σ’ εγρήγορση το θεατή.

Φυσικά τα εύσημα παίρνει γι’ αυτό κι η συγκέντρωση ενός δυναμικού καστ ηθοποιών με συμμετοχές όπως του Sean Penn, του Tim Robbins και της Laura Linney (στο ρόλο της γυναίκας του Τζίμι). Κι αν λένε πως μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, φανταστείτε με πόσες ισούται ένα video. Συγκεκριμένα… δύο video! Να μία ιδέα, δύο από τις πιο καθηλωτικές σκηνές της ταινίας:

http://www.youtube.com/watch?v=-BhoAlF0xpg

Μην ξεχνάμε όμως, πως οι προτάσεις μας για DVD είναι… Οσκαρικές! Η ταινία ήταν υποψήφια στην 76η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Α’ Ανδρικού (Sean Penn), Β’ Ανδρικού (Tim Robbins) και Β’ Γυναικείου ρόλου (Marcia Gay Harden). And the Oscar(s) went tooooo…. Sean Penn and Tim Robbins!
Mystic River OscarsΤην ταινία, όμως, την ξεχώρισα και σας την προτείνω όχι μόνο για τη συγκλονιστική ερμηνεία του Sean Penn στο ρόλου του διψασμένου για εκδίκηση Τζίμι, αλλά κυρίως για τη μοναδική ερμηνεία του Tim Robbins, καθώς πραγματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας δε μπορείς να καταλήξεις αν τελικά ο Ντέιβ είναι ένοχος για το φόνο της Κέιτι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Tim Robbins, εκτός από το «θείο» Oscar, εξασφάλισε και μία Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο του Σωματείου των Ηθοποιών (SAG), καθώς και μία υποψηφιότητα στα βραβεία BAFTA με τη συμμετοχή του στο «Σκοτεινό Ποτάμι».
Πρωταγωνιστούν: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laura Linney, Marcia Gay Harden, Laurence Fishburne κ.α.

You may also like