Πρόληψη συνηθισμένων λοιμώξεων

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Πρόσφατη δημοσίευση στο Arch Int Med αναφέρει ότι σκευάσματα που περιέχουν cranberry είναι δυνατόν να προστατεύουν από ουρολοιμώξεις.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού -κυρίως της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, απασχολούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους τις μισές γυναίκες του πληθυσμού με προτίμηση τις έγκυες, ηλικιωμένες και με νευροπάθεια της ουροδόχου κύστης.
Το cranberry (γένος Vaccinium) είναι γνωστό από ετών ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Αρχικά εθεωρείτο ότι δρούσε μέσω αλκαλοποίησης των ούρων αλλά τώρα (1989) είναι πλέον γνωστό ότι δρά παρεμβαλλόμενο στην προσκόλληση των βακτηριδίων (κυρίως κολοβακτηρίδιο) στο ουροθήλιο, δηλαδή τον βλεννογόνο του ουροποιητικού συστήματος. Βοηθάει περισσότερο γυναίκες, γυναίκες με υποτροπές, παιδιά, καθώς και:
α) όταν χρησιμοποιείται σαν χυμός και όχι σαν κάψουλα-προσοχή στους διαβητικούς
και
β) όταν προσλαμβάνεται τρεις φορές /24ωρο (γιατι η αντιπροσκολλητική του ιδιότητα διαρκεί περίπου οκτώ ώρες).

Αλλη δημοσίευση στο Ann Fam Med αναφέρει ότι:
1) τεχνικές διαλογισμού
και
2) προγράμματα τακτικής τουλάχιστον μέτριας έντασης φυσικής άσκησης, έχουν σαν αποτέλεσμα την ελαττωμένη νοσηρότητα από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, σε σχέση με όσους δεν εφαρμόζουν τίποτε από αυτές τις δύο δραστηριότητες.
Δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός που επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα, όμως παρατηρήθηκε σαφής μείωση της συχνότητας, της διάρκειας, και της σοβαρότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού στην κοινότητα όταν χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι δύο τεχνικές.

Συμπέρασμα: τεχνικές Yoga-τακτική άσκηση και λίγα cranberries για πρόληψη συνήθων λοιμώξεων.

Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like