Πρόταση για βιβλίο: «Η Μυστική Ιστορία» της Donna Tartt

secret story Ξέρω, ξέρω, έχω καιρό να σας κάνω βιβλιοπρόταση. Η αλήθεια είναι πως πλέον δε διαβάζω με τους ρυθμούς που είχα παλιότερα. Αλλά… όταν πέσει στα χέρια μου ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο, τότε του αφιερώνω την απόλυτη προσοχή μου, ώστε να μοιραστώ τις απόψεις μου μαζί σας. Για τη συγκεκριμένη πρόταση αρχικά οφείλω να ευχαριστήσω τη φίλη μου Μαρίνα Κ., η οποία και μου άνοιξε τα μάτια! Να ξεκαθαρίσω μόνο πως θα μιλήσω έχοντας διαβάσει την αγγλική έκδοση.

Ο Ρίτσαρντ είναι ένας νεαρός φοιτητής ο οποίος βλέπει το Πανεπιστήμιο του Hampden σαν μία απόδραση από τη ζωή του στην Καλιφόρνια. Εκεί θα αποφασίσει να διεκδικήσει μία θέση στο (πολύ) κλειστό τμήμα Κλασσικών Σπουδών ενός ευφυούς καθηγητή και να γίνει μέλος μίας – σύμφωνα με τους υπόλοιπους φοιτητές του τμήματος – εξίσου εσωστρεφούς ομάδας σπουδαστών. Στην αρχή ο Χένρυ, ο Φράνσις, ο Μπάνι κι οι δίδυμοι Τσαρλς και Καμίλλα τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά σύντομα ο Ρίτσαρντ καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και μία θέση στη συντροφιά. Αυτό, όμως, που δεν ξέρει, είναι πως σύντομα θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, καθώς μία δολοφονία στην παρέα κι οι εξελίξεις γύρω από αυτόν θα είναι καθοριστικές για τις ζωές όλων.

secret story3Η «Μυστική Ιστορία» είναι το πρώτο βιβλίο της Αμερικανίδας συγγραφέως Donna Tartt, το οποίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1992.

Η πρώτη καλή εντύπωση που κάνει η Tartt είναι το ότι δεν προσπάθησε να γράψει την ιστορία ενός εγκλήματος με το κεντρικό ερώτημα να είναι «ποιος το έκανε;» – από την αρχή του βιβλίου, μάλιστα, μας προδιαθέτει για το «ποιος», χωρίς αυτό να χαλάει την ιστορία, αντίθετα την κάνει πιο ελκυστική – αλλά «γιατί τι έκανε;». Αποδεικνύοντας μία πολύ καλή γνώση των κλασσικών σπουδών (αρχαία, φιλοσοφία κ.ο.κ.) από μέρους της, η πλοκή δημιουργεί μία αίσθηση σύγχρονης τραγωδίας με όλα της τα στοιχεία, με αποκορύφωμα τη «δικαίωση» του Αριστοτέλη που, σύμφωνα με εκείνον, η τραγωδία ολοκληρώνεται με την «κάθαρσιν». Επιπλέον είναι αξιοπρόσεκτη η περιγραφική κι αφηγηματική ικανότητα της συγγραφέως, καθώς όχι μόνο δημιουργεί στον αναγνώστη πλήρεις εικόνες προσώπων και περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα του γεννά και συναισθήματα για τον κάθε χαρακτήρα, κάνοντάς τον ακόμη και να αποζητά την κατάλληλη κατάληξη για τον καθένα.

Η «Μυστική Ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ στα ελληνικά, σε μετάφραση της Σάντυς Παρίση.

Donna Tartt
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Γεννημένη το 1963 στο Mississippi και σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας, η Donna Tartt είχε εκδηλώσει από νωρίς τη συγγραφική της κλίση, τραβώντας την προσοχή του συγγραφέα Willie Morris. Η «Μυστική Ιστορία» είναι το πρώτο της βιβλίο (1992) και μάλιστα η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε σε 75.000 αντίτυπα εν αντιθέσει με τις 10.000 που συνηθίζεται για συγγραφικό ντεμπούτο, ενώ έγινε και best seller.

You may also like