Πρόταση για βιβλίο: «Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων» του Jussi Adler-Olsen

Ο Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων 1Λίγες μόλις μέρες μετά την κόντρα μου με τη Μαρία Παπουτσάκη κι αρκετό καιρό μετά, κατάφερα να ολοκληρώσω και να σας παρουσιάσω ένα αστυνομικό θρίλερ που την πρώτη φορά που το διάβασα με είχε κάνει να ανατριχιάσω.

Έτος 2007. Ο Καρλ Μερκ είναι ένας από τους καλύτερους αστυνομικούς επιθεωρητές στην Κοπεγχάγη, μέχρι τη μέρα που κατά τη διάρκεια μίας έρευνας σε τόπο εγκλήματος ο ένας από τους δύο συνεργάτης του πέφτει νεκρός, ο δεύτερος τραυματίζεται σοβαρά κι ο ίδιος παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Τώρα με το θάνατο του ενός και τη μη αναστρέψιμη κλινική κατάσταση του άλλου να τον στοιχειώνουν, ο Καρλ καλείται να αναλάβει έναν νεοσυσταθέντα τομέα. Ο Τομέας Q δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση ανεξιχνίαστων υποθέσεων, μόνο που κανείς δεν είπε στον Καρλ πως το γραφείο του θα ήταν… στο υπόγειο και δε θα είχε καμία άλλη βοήθεια πέρα από έναν μυστηριώδη Άραβα τον Άσαντ. Η όλη ιστορία δε μοιάζει στην αρχή να συγκινεί τον Καρλ, μέχρι τη στιγμή που στα χέρια του πέφτει ο φάκελος της εξαφάνισης της Μερέτε Λίνγκαρ το 2002, μίας νέας κι όμορφης γυναίκας, η οποία ήταν μία δυναμική και πολλά υποσχόμενη πολιτικός. Κι ενώ ξεκινάει τη διερεύνηση της υπόθεσης με χαλαρούς – θα μπορούσε κανείς να πει – ρυθμούς, οι ασάφειες που συναντά αφυπνίζουν το αστυνομικό του δαιμόνιο και τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος σ’ ένα αδυσώπητο παιχνίδι με το χρόνο.

Ο «Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων» έρχεται να προστεθεί ως άλλη μία απόδειξη πως οι Σκανδιναβοί συγγραφείς έχουν κατοχυρώσει μία σημαντική θέση στην κατηγορία «βιβλία μυστηρίου». Η αρχή είχε γίνει με την τριλογία «Millennium» του Stig Larsson κι από τότε – με ελάχιστες ίσως μόνο εξαιρέσεις – όσοι ασχολήθηκαν με το «σπορ» έχουν βγάλει το αναγνωστικό κοινό ασπροπρόσωπο. Έτσι και το βιβλίο του Δανού Jussi Adler – Olsen είναι μία αστυνομική ιστορία δομημένη προσεκτικά, με το συγγραφέα να αποδεικνύει πως έκανε όλη την απαραίτητη μελέτη για τις ανάγκες της πλοκής. Χρησιμοποιεί γραφή προσεγμένη, επεξηγεί στον αναγνώστη έννοιες που υπό άλλες συνθήκες ίσως να δυσκολευόταν να κατανοήσει και οι ανατροπές κόβουν την ανάσα. Αποτέλεσμα; Ο συγγραφέας καταφέρει όχι απλά να συστήσει το κοινό του τον τομέα Q, αλλά θα το κάνει να αναζητήσει και τις επόμενες περιπέτειες του Καρλ Μερκ, τη «Βεβήλωση» και το «Ματωμένο Μήνυμα».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη.

Jussi Adler-OlsenΛίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο γεννημένος στην Κοπεγχάγη Jussi Adler – Olsen προτού ασχοληθεί με τη συγγραφή εργάστηκε ως συντάκτης κι εκδότης περιοδικού. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο, ενώ ο πατέρας του ήταν ψυχίατρος. Ο συνδυασμός όλων αυτών τον βοήθησε να γράφει για μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ενώ στο ενεργητικό του έχει και τους τίτλους «Το Σπίτι της Αλφαβήτας», «Ο Επικριτής του Λόχου» και «Το Διάταγμα της Ουάσινγκτον», ήταν ο «Φύλακας των Χαμένων Υποθέσεων» που εκτόξευσε τη φήμη του εντός κι εκτός Δανίας, εξασφαλίζοντάς του και το Βραβείο Glass Key, που απονέμεται κάθε χρόνο σε αστυνομική νουβέλα Σκανδιναβού συγγραφέα.

You may also like