Πρόταση για βιβλίο: «Live By Night» του Dennis Lehane (Αγγλική Έκδοση)

Live by Night 2Θυμάστε που πριν από λίγο καιρό σας είπα πως ο Ben Affleck ανέλαβε να φέρει στη ζωή το εν λόγω μυθιστόρημα; Guess what! Το μάτι μου «τσάκωσε» το βιβλίο και όποτε κατάφερνα να του αφιερώσω την αμέριστη προσοχή μου… το «καταβρόχθισα»!

Βοστόνη, 1926: Την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης, ο Joe Coughlin δουλεύει – για την ακρίβεια είναι κάτι σαν πρωτοπαλίκαρο – ενός από τους πιο δυνατούς εμπόρους αλκοόλ στην πόλη, του Tim Hickey. Όταν ένα βράδυ μαζί με τους συντρόφους του κάνει έφοδο σε ένα από τα μαγαζιά του αντιπάλου του Hickey, Albert White, ο Joe θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί την ερωμένη του White, την Emma Goulde. Με την Emma θα ζήσουν μία παθιασμένη σχέση μέχρι να το ανακαλύψει ο White και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Λίγα χρόνια μετά, κι αφότου αποφυλακίζεται, ο Joe θα γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους της Tampa στη Florida και θα ξεκινήσει μία καινούρια ζωή, η οποία, όμως πάντα θα απειλείται από τη φύση των εχθρών του, παρανόμων και μη.

Το noir μυθιστόρημα του Dennis Lehane είναι, πέρα από μία ιδιαίτερα ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής της Ποτοαπαγόρευσης, μια ιστορία ηθικής. Σίγουρα, όταν διαβάζεις πως πρωταγωνιστής είναι ένας ανερχόμενος έμπορος παράνομου αλκοόλ, ιδιοκτήτης αποστακτηρίων με έναν ολόκληρό «στρατό» να τον ακολουθεί, μόνο την ηθική δε σκέφτεσαι για έναν τέτοιο χαρακτήρα. Κι όμως. Μπορεί ο Joe να χρησιμοποιεί τα μέσα που χρησιμοποιεί για να χτίσει την αυτοκρατορία του, αλλά πάντα τον προβληματίζει η ηθική πλευρά όσων κάνει. Από το πώς διαχειρίζεται τις δουλειές του, μέχρι τις προσωπικές του σχέσεις. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές, όσο προχωράει κανείς στην ανάγνωση, τόσο αντιλαμβάνεται πως ο Joe δεν παίρνει κάθε του κίνηση «ελαφρά την καρδία». Δε σχεδιάζει απλά μία στρατηγική, αλλά τον παρακολουθείς ακόμη και να προβληματίζεται με το κατά πόσο είναι σωστή η όποια του απόφαση προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία του στην Tampa. Για αυτήν τη μοναδική ιστορία, ο Lehane τιμήθηκε με το βραβείο Edgar για το Μυθιστόρημα της Χρονιάς.

Αν, λοιπόν, το «έχετε» με την ανάγνωση στην αγγλική γλώσσα, τότε σας προτείνω να διαβάσετε το «Live By Night» για να βιώσετε ατόφια την γεμάτη ανατροπές ιστορία του Dennis Lehane πριν την κινηματογραφική μεταφορά, που υπολογίζεται για τον Οκτώβριο του 2016.

Dennis Lehane 2  Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Γεννημένος στη Βοστόνη από Ιρλανδούς μετανάστες, ο Dennis Lehane πέρασε από δύο σχολές και πολλά περισσότερα επαγγέλματα μέχρι να καταλήξει πως η συγγραφή ήταν το «πεπρωμένο» του. Το πρώτο του βιβλίου εκδίδεται το 1994 με τον τίτλο «A Drink Before the War» που είναι και το πρώτο της σειράς Kenzie – Gennaro (θυμηθείτε το «Gone, Baby, Gone»). Η πρώτη του συγγραφική αυτή δουλειά επιβραβεύεται με το βραβείο Shamus με τον Lehane να αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας και να γίνεται ένας από τους πιο καλύτερους συγγραφείς μυστηρίου. Τα βιβλία του έγιναν βάση για κινηματογραφικές επιτυχίες όπως το «Mystic River» και το «Shutter Island». Αξιοπρόσεκτή είναι επίσης η δουλειά του ως σεναριογράφος της σειράς «Boardwalk Empire» ενώ επίσης έκανε και guest εμφάνιση στην αγαπημένη σειρά «Castle» ως poker buddy του τηλεοπτικού συγγραφέα.

You may also like