Πρόταση για θέατρο: “Έγκλημα και Τιμωρία”, από την Χρ. Τζέικου

(1)Όταν είδα ότι αυτό το έργο ανεβαίνει στο Εθνικό, δεν μπορούσα να μην σας παροτρύνω να σπεύσετε γιατί γίνεται χαμός με τα εισιτήρια! Όλοι μας είτε στην παιδική μας ηλικία είτε πιο μετέπειτα έχουμε διαβάσει αν όχι όλο το έργο έστω λίγες σελίδες από αυτό το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι (αν και αν το ξεκινήσετε δεν νομίζω να το σταματήσετε)….Toκαλοκαίρι του 1865 ο Ρώσος συγγραφέας αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα , μέσα από το οποίο φαίνεται το εγκληματικό μυαλό ενός ανθρώπου που έχει βιώσει ο ίδιος πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της ζωής του ,την κοινωνική αδικία και τον παραγκωνισμό, σε μια εποχή όπου οι οικονομικά ασθενέστεροι γνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα από την φτώχεια και τις  άθλιες συνθήκες διαβίωσης  γενικότερα.

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, αποφασίζει να ανεβάσει στην σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του κτιρίου Τσίλλερ, το μυθιστόρημα του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τα σκηνικά τα έχει αναλάβει η Έρση Δρίνη και τα κοστούμια, ένας από τους σημαντικότερους ενδυματολόγους της χώρας μας ο Γιάννης Μετζικώφ.

Υπόθεση του έργου:

2Στην Αγία Πετρούπολη του 19ου αιώνα, ο φοιτητής της Νομικής, Ρασκόλνικωφ, πραγματοποιεί ένα διπλό φόνο, καλύπτοντάς τον με το ιδεολογικό περίβλημα της απονομής μιας ιδιότυπης δικαιοσύνης. Όμως το έγκλημά του, θα προκαλέσει τους ανθρώπινους και τους θείους νόμους, που θα ζητήσουν το οφειλόμενο αντίτιμο, σέρνοντας τον δράστη σ’ έναν μοναχικό και εφιαλτικό δρόμο. Η συνείδησή του είναι η σκληρότερη τιμωρία από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, παρά μόνο ακολουθώντας το δρόμο της αγάπης και της μετάνοιας.

Ένας λόγος που η παράσταση μέχρι στιγμής είναι από τις δημοφιλέστερες και πιο αγαπητές στο κοινό είναι φυσικά λόγω της σκηνοθεσίας και του νατουραλισμού που αποδίδουν τόσο τα κοστούμια όσο και τα σκηνικά του έργου, αλλά οφείλεται και στους ηθοποιούς που σε ταξιδεύουν στην Αγία Πετρούπολη του 19ου αιώνα μέσα από μια απόλυτη και ξεκάθαρη προσέγγιση των στοιχείων του ρεαλισμού , επί σκηνής.

Ανυπομονώ να δω την συγκεκριμένη παράσταση αν και γνωρίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρω εισιτήριο!!!Το ίδιο να κάνετε κι εσείς !!!
Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Μενάνδρου.

Παίζουν:Νικόλας Αναστασόπουλος, Γιάννης Γούνας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιώργος Καρατζιώτης, Ταμίλα Κουλίεβα, Νίκος Μαγδαληνός, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέρης Μιχαηλίδης, Πολυξένη Μυλωνά, Γιάννης Νιάρρος, Γεωργιάννα Νταλάρα, Θέμης Πάνου, Βασίλης Ρίσβας, Δανάη Σκιάδη, Γρηγόρης Σταμούλης, Χάρης Τζωρτζάκης.

 Παραστάσεις: ΤΕΤΑΡΤΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ στις 19.00μμ

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like