Πρόταση για DVD : ” Ανεμοδαρμένα Ύψη”

Wuthering_Heights_1Το αυγουστιάτικο αφιέρωμά μας σε ταινίες που περιστρέφονται γύρω από ένα βιβλίο ή κάποιον συγγραφέα συνεχίζεται. Και νομίζω πως θα ήταν άδικο να αφήσω απ ‘έξω μία ταινία η οποία βασίστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές δημιουργίες. Ο λόγος για τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» («Wuthering Heights») της Έμιλυ Μπροντέ. Το βιβλίο αποτέλεσε έμπνευση για πολλές κινηματογραφικές μεταφορές, εμείς όμως θα ασχοληθούμε με εκείνην του 1992 με τους Ralph Fiennes και Juliette Binoche.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε την ιστορία του βιβλίου, αυτή έχει ως εξής:
Όλα ξεκινούν όταν ο Τόμας Έρνσο θα φέρει μαζί του στο σπίτι ένα φτωχό αγόρι. Το ονομάζει Χίθκλιφ και θα μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά του, τον Χίντλεϋ και την Κάθι. Ο Χίντλεϋ θα φροντίσει να του κάνει αισθητή την κοινωνική απόσταση που τους χωρίζει, η Κάθι όμως θα αρχίσει να έρχεται όλο και πιο κοντά στο σιωπηλό αγόρι. Τα χρόνια περνάνε κι η σχέση του Χιθκλιφ (Ralph Fiennes) και της Κάθι (Juliette Binoche) θα ξεπεράσει την παιδική φιλία και θα μετατραπεί σ’ έρωτα. Έναν έρωτα, όμως, δίχως αύριο, μια που ο Χίθκλιφ είναι ένας απλός υπηρέτης (φρόντιζε γι’αυτό ο Χίντλεϋ όταν ο πατριάρχης Έρνσο απεβίωσε) κι η Κάθι θα προχωρήσει σ’ έναν γάμο που ταιριάζει στην κοινωνική της θέση. Ο Χίθκλιφ, νιώθοντας προδομένος και το μίσος να θεριεύει μέσα του, εξαφανίζεται. Μόνο όμως για να επιστρέψει και να εκδικηθεί όλους όσους του στάθηκαν εμπόδιο για να είναι δίπλα στο άλλο του μισό, την Κάθι. Μία εκδίκηση που φτάνει ακόμη κι ως την επόμενη γενιά. Τελικά… πόση παράνοια μπορεί να κρύβει το πάθος κι η αγάπη;

Wuthering_Heights_5Τη μετατροπή του βιβλίου της Έμιλυ Μπροντέ ανέλαβε η Anne Devlin, ενώ στη σκηνοθεσία συναντούμε τον Peter Kosminsky («Η Αγάπη είναι γένους Θηλυκού»). Ανάμεσα σ’ αυτήν την ταινία και τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» υπάρχει μία χρονική απόκλιση δέκα ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου διαστήματος ο σκηνοθέτης υπέγραφε τηλεταινίες. Δεν ξέρω γιατί επέλεξε κάτι τέτοιο, αλλά με τα «Άνεμοδαρμένα Ύψη» ο σκηνοθέτης προσέφερε στους σινεφίλ, αλλά και στους φίλους του καλού βιβλίου μία άριστη μεταφορά του αριστουργήματος της Μπροντέ. Είχα διαβάσει το βιβλίο σε αρκετά νεαρή ηλικία και πραγματικά μου είχε γίνει εμμονή, το διάβαζα ξανά και ξανά. Η σκοτεινή ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Χίθκλιφ και την Κάθι με τραβούσε όπως τραβάει το φως τη νυχτοπεταλούδα. Και μετά ακολούθησε κι αυτή η ταινία κι όντως ήταν λες κι οι σελίδες του βιβλίου έπαιρναν ζωή μπροστά στα μάτια μου. Και μάλιστα με μία γρήγορη ροή, χωρίς περιττές προσθήκες και χωρίς ανούσια «κουρέματα» στην ουσία του βιβλίου – όλη η ταινία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Στα συν της ταινίας η επιβλητική φωτογραφία αλλά κι η ατμοσφαιρική μουσική του Ryuichi Sakamoto («Snake Eyes», «Silk»).

Wuthering_Heights_3Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» είναι η ταινία που άνοιξε το δρόμο στο Ralph Fiennes για μία λαμπρή καριέρα, μια που λίγο μετά ακολούθησαν η «Λίστα του Σίντλερ», το «Quiz Show» αλλά κι ο «Άγγλος Ασθενής». Και διόλου περίεργο, μια που ερμηνεύοντας τον εκδικητικό και πνιγμένο στο μίσος Χίθκλιφ καθηλώνει το θεατή. Η δε Juliette Binoche μας είχε ήδη «καλομάθει» στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», αλλά και για εκείνην τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» ήταν η γραμμή εκκίνησης, μια που αμέσως μετά ακολουθεί η τριλογία των «Τριών Χρωμάτων», ο «Άγγλος Ασθενής» (φαίνεται πως ο Anthony Minghella ενθουσιάστηκε βλέποντάς τη μαζί με το Fiennes!), αλλά και το τρυφερό «Chocolat».

Προτού δείτε την ταινία θα σας πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την πιστή μεταφορά του στην οθόνη!
http://www.youtube.com/watch?v=4clztbOrFps
Πρωταγωνιστούν: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Janet McTeer, Jeremy Northam, Sophie Ward, Simon Shepherd κ.α.

You may also like