Πρόταση για dvd : ΝΗΣΟΣ

Νήσος 1Ο Μάιος μας αποχαιρέτησε, ήρθε ο Ιούνιος με τον ήλιο κι υποσχέσεις για ραχάτι στις ακρογιαλιές… Νομίζω πως κι εμείς με τη σειρά μας πρέπει να μπούμε σε ανάλογο mood. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός ο μήνας θα είναι αφιερωμένος στο καλοκαιράκι! Τι θα λέγατε να ξεκινούσαμε με μια άκρως καλοκαιρινή ταινία, η οποία είναι και «ντόπιο πράγμα»;

Σ’ ένα νησί της Ελλάδας, ο προύχοντας της κοινωνίας ονόματι Θεμιστοκλής Δίκαιος, βρίσκεται νεκρός από την οικονόμο του, την Ολυμπία (Ελένη Καστάνη). Μετά την κηδεία, στο νησί καταφθάνει μία γοητευτική δικηγόρος, η οποία έχει ως καθήκον να διαβάσει ενώπιον όλης της κοινότητας τη διαθήκη του συγχωρεμένου. Ο μακαρίτης ο Δίκαιος, ως άκληρος, αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία του στις τέσσερις αρχές του χωριού, την αστυνομία, το δήμο, την εκκλησία και το σχολείο. Με μία προϋπόθεση: οι εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών «εξουσιών» πρέπει να δεχθούν να διαβαστούν – και πάλι ενώπιον της κοινότητας – τέσσερις επιστολές που τους αφορούν. Το περιεχόμενο των επιστολών το ξέρει μόνο… ο μακαρίτης! Έτσι τόσο ο αρχηγός της αστυνομίας (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), ο δήμαρχος (Δημήτρης Τζουμάκης), ο δάσκαλος (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) κι ο παπάς της ενορίας (Μιχάλης Μαρίνος) θα πρέπει να αποφασίσουν αν η περιουσία που αντιστοιχεί στην καθένα αξίζει την αποκάλυψη μυστικών που τους βαραίνουν και που φυσικά επηρεάζουν και τους γύρω τους.

Η «ΝΗΣΟΣ» του Χρήστου Δήμα είναι μία ταινία ηθογραφίας που θυμίζει έντονα τον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο. Σίγουρα όλη η πλοκή είναι βασισμένη στο σήμερα και στον 21ο αιώνα, αλλά και πάλι βλέπουμε χαρακτήρες αντιμέτωπους με διλήμματα. Μία ολόκληρη κοινωνία βυθισμένη σε μυστικά όπου όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό είτε γιατί το αντίθετο κάποιους θα τους κατέστρεφε είτε επειδή κάποιοι άλλοι θα βίωναν συνέπειες που θα τους πλήγωναν κι άρα εθελοτυφλούν προκειμένου να προστατεύσουν την οικογένειά τους, λόγου χάρη. Πρόκειται για κωμωδία, η οποία μέσα από τις περίπλοκες καταστάσεις σκιαγραφεί αντιδράσεις και ήθη που όλοι τα βλέπουμε γύρω μας. Μήπως, άλλωστε, νομίζατε πως ήταν τυχαία η επιλογή «Δίκαιος» για το επώνυμο του μακαρίτη;;; Και φυσικά καθ’ όλην τη διάρκεια της ταινίας απολαμβάνει κανείς την ομορφιά που μόνο στα ελληνικά νησιά μπορεί κανείς να συναντήσει!

Νήσος 4

Για την ταινία ο Χρήστος Δήμας συγκέντρωσε ένα εκπληκτικό καστ, επομένως μου είναι δύσκολο να αναφερθώ σε έναν ή δύο συγκεκριμένους ηθοποιούς. Ίσως προσωπικά να ξεχώρισα περισσότερο το Μιχάλη Μαρίνο στο ρόλο του παπά, καθώς είχε τις πιο γουστόζικες αντιδράσεις στη διάρκεια της ταινίας!

Αν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή που με διαβάζετε, έχετε επιστρέψει από αυθημερόν εξόρμηση σε παραλία… γιατί να μη διατηρήσετε αυτήν την καλοκαιρινή ανάσα; Εφοδιαστείτε με κάτι δροσιστικό – νομίζω πως έχει πολύ ζέστη ήδη για πίτσα ή ποπ κορν! – και «φορτώστε» την ταινία στο player!

Νήσος 5Πρωταγωνιστούν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ελένη Καστάνη, Δημήτρης Μουζάκης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Μιχάλης Μαρίνος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάνια Τρύπη, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Αντίνοος Αλμπάνης, Ιωάννα Πηλιχού, Ζέτα Δούκα, Αλέξανδρος Γιάννου, Σόλων Τσούνης και ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ

You may also like