Πρόταση για DVD: «A Scanner Darkly»

A_Scanner_DarklyΣ’ ένα μακρινό (ή μήπως όχι και τόσο;) μέλλον, η Αμερική φαίνεται να έχει γίνει έρμαιο του εμπορίου ναρκωτικών, με κυρίαρχη την κυκλοφορία της Ουσίας D. Η Ουσία D παρουσιάζει υψηλότατο ποσοστό εθισμού, οι χρήστες βλέπουν συνεχώς παραισθήσεις κι αναγκαστικά όλοι κι όλα παρακολουθούνται από τις αρχές. Στο Anaheim της California, ο Bob Arctor (Keanu Reeves) είναι ένας μυστικός αστυνομικός ο οποίος διεισδύει στο κύκλωμα προκειμένου να το αποκαλύψει. Έχει κάνει σχέση με τη Donna (Winona Ryder), η οποία του προμηθεύει την Ουσία D και συγκατοικεί με τον χρήστη Jim Barris (Robert Downey Jr.). Όσο όμως συνεχίζεται η παρακολούθηση, τόσο ο Bob εθίζεται στην Ουσία D, με αποτέλεσμα όλη η επιχείρηση να τίθεται σε ρίσκο. Θα καταφέρει ο Bob Arctor να φέρει σε πέρας τη αποστολή που του ανατέθηκε; Και πόσο θα τον επηρεάσει προσωπικά όλη αυτή η ιστορία;
Το «A Scanner Darkly» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Philip K. Dick και την επιμέλεια της διασκευής του σεναρίου υπογράφει ο Richard Linklater, ο οποίος είναι κι ο σκηνοθέτης της ταινίας. Η ιδιαιτερότητα της ταινίας έγκειται στο γεγονός πως ενώ όλοι οι ηθοποιοί έπαιξαν κανονικά τους ρόλους τους, η ταινία πέρασε από ψηφιακή επεξεργασία και στο τέλος απέκτησε τη μορφή animation. Αν έχετε ήδη δει το «Waking Life» του 2001 το οποίο γυρίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο, τότε θα είστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία.

Επίκεντρο της ταινίας είναι ο σκληρός κόσμος των ναρκωτικών και κατά πόσο επηρεάζει όχι μόνο τους χρήστες και το οικείο τους περιβάλλον, αλλά ακόμη και τις αρχές που επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος σ’ αυτή τη μάστιγα. Και παρ’ όλο που αναφέρεται σ’ ένα μέλλον όπου οι ουσίες που κυκλοφορούν είναι ακόμη πιο επικίνδυνες και τα τεχνολογικά μέσα έχουν αναπτυχθεί, ο θεατής δε μένει ασυγκίνητος από την ταινία. Δεν προκαλεί, επομένως καμία εντύπωση πως ο ίδιος ο συγγραφέας του «A Scanner Darkly» αφιερώνει το έργο του σε ανθρώπους που γνώριζε και που χάθηκαν από τη χρήση ναρκωτικών ή που ζουν μεν, αλλά έχοντας πια υποστεί σοβαρές σημαντικές βλάβες. Ίσως υπάρξουν βέβαια κάποιες στιγμές που ο θεατής νιώθει πως κάτι «έχασε» από την υπόθεση, αλλά αν είναι παρατηρητικός δε θα αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα.

 
A_Scanner_Darkly_2Ο Keanu Reeves με το «A Scanner Darkly» αφήνει πίσω τον ανεκδιήγητο «Constantine» (μεταφυσικό θριλεράκι με θεούς και δαίμονες ή κάτι τέτοιο, φρόντισα να το αποβάλλω από τη μνήμη μου!) κι επανέρχεται στον παλιό καλό του εαυτό υποδυόμενος τον μυστικό αστυνομικό Bob Arctor. Η Winona Ryder παραμένει πιστή στους ρόλους όπου κυριαρχεί το μοτίβο «μήπως τελικά αυτό το baby face δεν είναι και τόσο αθώο;», μια που όποτε εμφανίζεται στην ταινία, ο θεατής αμφιβάλλει για τα κίνητρά της. Τέλος η ερμηνεία του Robert Downey Jr. θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ο ηθοποιός επελέγη να υποδυθεί όχι μόνο τον Tony Stark – aka Iron Man – αλλά και τον Sherlock Holmes: καταφέρνει μ’ ευκολία να φανεί ειρωνικός, γνώστης των πάντων και να χειραγωγεί τον Arctor αλλά κι όσους τον περιβάλλουν.

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane κ.α.

You may also like