Πρόταση για dvd : Biutiful

Biutiful 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, τελευταία μέρα και του Ιουλίου σήμερα, καθώς μας αποχαιρετά κι αυτός σε μερικές ώρες! Το αφιέρωμά μας στον ισπανικό κινηματογράφο σήμερα ολοκληρώνεται, αλλά επειδή είμαι άνθρωπος που θέλω να κάνω εντύπωση (ξέρετε, πυροτεχνήματα κλπ!) γι’ απόψε σκέφτηκα να βάλω ένα από τα καλύτερα δείγματα που έχει να δείξει η βιομηχανία της ιβηρικής χώρας. Ο λόγος για το συγκλονιστικό «Biutiful» του Alejandro González Iñárritu μ’ έναν Javier Bardem στον πρώτο ρόλο που σε καθηλώνει.

Ο Uxbal (Javier Bardem) είναι ένας μικροαπατεώνας που βγάζει χρήματα κανονίζοντας δουλειές για Κινέζους λαθρομετανάστες που κατασκευάζουν «μαϊμού» προϊόντα και για τους Αφρικανούς που τις πωλούν. Είναι χωρισμένος από την αλκοολική και με διπολική διαταραχή σύζυγό του Marambra (Maricel Álvarez) και ζει με τα δυο του παιδιά σ’ ένα φτωχικό διαμέρισμα στη Βαρκελώνη. Επιπλέον παίρνει κάποια παραπάνω χρήματα μεταφέροντας από πρόσφατα νεκρούς μηνύματα προς τις οικογένειές τους στις αγρύπνιες ή τις κηδείες. Όταν, όμως, διαγνωστεί πως πάσχει από καρκίνο και πως του μένουν μόλις δύο μήνες ζωής, ο Uxbal προσπαθεί να βάλει τη ζωή του σε μία τάξη, με σκοπό να εξασφαλίσει τα παιδιά του και να εξιλεωθεί (;) για όσα έχει κάνει.

Η ταινία «Biutiful» είναι σε σενάριο των Nicolás Giacobone, Armando Bo και Alejandro González Iñárritu [και οι τρεις υπογράφουν το σενάριο της ταινίας «Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)», 2014], με τον τελευταίο να υπογράφει και τη σκηνοθεσία («The Revenant», 2015).

Ξέρετε κάτι; O Uxbal δεν είναι ένας κλασσικός «ήρωας» ταινίας. Για την ακρίβεια, δεν τον λες καν ήρωα. Δεν είναι αυτό που λέμε «φτωχός πλην τίμιος μεροκαματιάρης», απατεώνας είναι. Και, όσο φιλότιμα κι αν προσπαθεί, τα παιδιά του δε μεγαλώνουν κι ονειρικά. Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία του καταφέρνει να χτυπά μία χορδή ευαισθησίας στο θεατή. Εξαιτίας, άραγε του γεγονότος πως θα πεθάνει και το γνωρίζει; Ίσως, αλλά όχι απόλυτα. Αντίθετα, ο θεατής παραδέχεται πως η είδηση του επερχόμενου θανάτου του λειτουργεί σαν «κλήση αφύπνισης» για τον Uxbal, που προσπαθεί τουλάχιστον να μην αφήσει τα παιδιά του απροστάτευτα, καθώς ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως δε μπορεί (ακόμη, τουλάχιστον) να τα εμπιστευτεί στη μητέρα τους. Κι όλα αυτά σ’ έναν κόσμο, ή μάλλον για την ακρίβεια σε μία κοινωνία όπου ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Biutiful 2Έτσι ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης καταφέρνει να μας κρατήσει σε αγωνία για το αν θα δικαιωθεί ένας χαρακτήρας που, παρά τα λάθη του, επιθυμεί να φύγει από τη ζωή αφού πρώτα έχει κάνει κάτι καλό για τους γύρω του. Στην ουσία μας κάνει να πούμε πως ο Uxbal ίσως τελικά και να είναι ένας «biutiful» (δεν είναι τυχαίο το ορθογραφικό λάθος…!) άνθρωπος. Δίκαια, λοιπόν, η ταινία έφτασε να διεκδικεί το 2011 το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Επίσης δίκαια έφτασε κι ο Javier Bardem στις υποψηφιότητες για Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Καταφέρνοντας να κάνει την ταινία ένα καθηλωτικό one man show γύρω από το χαρακτήρα του, ο δημοφιλής Ισπανός ηθοποιός αφομοιώνει την ταλαιπωρημένη περσόνα και ψυχοσύνθεση του Uxbal και συγκλονίζει το θεατή με τον αγώνα του, με τους προβληματισμούς του, αλλά και με το πώς καταφέρνει να δει λίγο φως χαράς, κυρίως μέσα από τα παιδιά του.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ! Α, και μην το ξεχάσω! Μείνετε συντονισμένοι στο The K-Magazine, γιατί σας ετοιμάζω ένα αυγουστιάτικο αφιέρωμα… λουκούμι/χάρμα οφθαλμών/πείτε-το-όπως-αγαπάτε!

Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella, Diaryatou Daff, Eduard Fernández, Cheikh Ndiaye, Ana Wagener κ.α.

You may also like