Πρόταση για dvd: Black Panther

Πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη και σταδιακά έχουμε επανέλθει στους ρυθμούς μας. Φυσικά χαιρόμαστε που ακόμη απολαμβάνουμε καλοκαιράκι οπότε θα χαρώ αν σας βρίσκω μετά από μικρή απόδραση στην παραλία! Σκέφτηκα να ξεκινήσουμε δυναμικά το φθινόπωρό μας με την περιπέτεια ενός αγαπημένου ήρωα της Marvel!

Λίγες μέρες μετά τα γεγονότα του “Captain America: Civil War”, ο πρίγκιπας T’Challa (Chadwick Boseman) επιστρέφει στη Wakanda για να αναλάβει τα ηνία της χώρας του ως βασιλιάς κι ως ο Μαύρος Πάνθηρας. Από εκεί κι ύστερα καλείται να οδηγήσει το τεχνολογικά εξελιγμένο έθνος της Wakanda προφυλάσσοντας παράλληλα τη δημόσια εικόνα της ως φτωχή χώρα κτηνοτρόφων. Πρώτο του μέλημα είναι να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τον σεσημασμένο λαθρέμπορο Ulysses Klaue (Andy Serkis) που εδώ και χρόνια έχει βάλει ως στόχο το βιμπράνιο, την πηγή πλούτου της Wakanda, Μόνο που πίσω από την εμφάνιση του Klaue κρύβεται ένας άλλος εχθρός ο οποίος έχει τη δική του ατζέντα…

Η ταινία “Μαύρος Πάνθηρας” βασίζεται στους χαρακτήρες και τις ιστορίες του δημοφιλούς ήρωα που εμπνεύστηκαν οι Stan Lee και Jack Kirby. Το σενάριό της φέρει την υπογραφή των Joe Robert Cole (“American Crime Story: Versace”, 2016) και Ryan Coogler που, όπως και στην ταινία “Creed” (2015), αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. Βεβαίως, ο “Μαύρος Πάνθηρας” είναι κι αυτός τμήμα του επιβλητικού Marvel Cinematic Universe.

Γιατί να δείτε το “Μαύρο Πάνθηρα”;

                Γιατί δεν είναι απλά “άλλη μία super hero movie”. Ή μάλλον επειδή δεν είναι μία απλή super hero movie. Κι όχι απλά επειδή κυκλοφόρησε σε μία περίοδο όπου στην Αμερική ανθίζει το κίνημα “Black Lives Matter”- το οποίο υποστηρίζω, αλλά δεν κάνω αξιολόγηση βάσει πολιτικής σκοπιάς!

Είναι μία περιπέτεια που τα έχει όλα: δράση, χιούμορ, εντυπωσιακά κοστούμια κι effects και (κυρίως) ισχυρούς χαρακτήρες που κάνουν παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους. Ασφαλώς και προκαλεί αίσθηση ο εξωτικός χαρακτήρας του πεδίου δράσης ωστόσο, παρά το γεγονός πως μιλάμε για μία φανταστική χώρα, καταφέρνει και μας ταξιδεύει δίνοντάς μας αίσθηση της αφρικανικής κουλτούρας και το “πάντρεμα” του folklore με τα τεχνολογικά επιτεύγματα (τα οποία παραδεχθείτε, πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουμε!) επιτυγχάνεται άριστα.

Το πιο βασικό, όμως, είναι η δυναμική των χαρακτήρων που προανέφερα. Σίγουρα ο Chadwick Boseman αποδεικνύει πως δίκαια επιλέχθηκε για να ενσαρκώσει εξαρχής τον T’Challa που προσπαθεί να φανεί αντάξιος του θρόνου, αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο πρωταγωνιστής. Η Angela Bassett στο ρόλο της βασιλομήτορος Ramonda, η Letitia Wright ως η τεχνολογική ιδιοφυία της αδερφή του T’Challa, Shuri ή η Danai Gurira στο ρόλο της Okoye, λοχαγού της βασιλικής φρουράς ενσαρκώνουν γυναίκες που κάθε άλλο παρά γοητευτικές παρουσίες τις λέει κανείς. Πολύ θετικό βρήκα επίσης το γεγονός πως δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο του πράκτορα της CIA, Everett Ross, ο οποίος είχε πιο κωμικό ρόλο στα comic books – και βέβαια ο Martin Freeman, παρά το ότι είναι στιγμές που μας θυμίζει τον αγαπημένο dr. Watson του τηλεοπτικού “Sherlock”, ανταποκρίνεται στην κινηματογραφική πτυχή του χαρακτήρα του. Τέλος, ο Michael B. Jordan ως βασικός villain της ταινίας κατατάσσεται στην κατηγορία των κακών που κερδίζει το κοινό λόγω του απώτερου σκοπού του – όσο καταστροφικός κι αν είναι εκείνος πρακτικά!

Τώρα, βέβαια, που η Ακαδημία αποφάσισε να εντάξει την κατηγορία της Δημοφιλέστερης Ταινίας στα βραβείο Oscar, δεν ξέρω αν θα το σηκώσει ο T’Challa ή… ο Thanos για το “Avengers: Infinity War”! Όλα όμως δείχνουν πως ο Mad Titan έχει καλό ανταγωνιστή!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, και φροντίστε να μη χάσετε τα credits scenes και το cameo του… excelsior Stan Lee! *Wakanda Forevah!*

Πρωταγωνιστούν: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Letitia Wright, Angela Bassett, Winston Duke, Daniel KaluuyaAndy Serkis, Forest Whitaker κ.α.

You may also like