Πρόταση για dvd: Blade Runner

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Έφτασε το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του (έτσι λένε, δηλαδή! Εγώ μέχρι να φορέσω σακάκια λέω πως έχουμε καλοκαίρι!) κι ελπίζω να το περάσατε όμορφα και να απολαύσατε κι έστω μία μικρή απόδραση στις παραλίες, αν τυχόν δεν ετοιμάζεστε για διακοπές!

Με αφορμή το sequel που θα φτάσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Οκτώβριο (πιστέψτε με, χαμπάρι δε θα πάρουμε πότε θα φτάσει!), σκέφτηκα πως απόψε είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε ή και να γνωρίσουμε τo “Blade Runner” του Ridley Scott

Los Angeles, 2019 (μη γελάτε, φανταστείτε πώς μπορεί να οραματίζονταν κατά τη δεκαετία του ’80 τον 21ο αιώνα!) και τα ανδροειδή (replicants) Nexus 6 που χρησιμοποιούνται σε αποικίες άλλων πλανητών είναι παράνομα στη Γη. Τέσσερα από αυτά, με αρχηγό τον Roy (Rutger Hauer), θα το σκάσουν και θα έρθουν στη Γη προκειμένου να βρουν το δημιουργό τους και να μάθουν πώς μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους, η οποία διαρκεί μόλις τέσσερα χρόνια. Τότε είναι που η Αστυνομία θα καλέσει πάλι στη δράση τον Rick Deckard (Harrison Ford) της Μονάδας Blade Runners, μία ειδική ομάδα που αποστολή της είναι να εξοντώνει τα Nexus 6 που φτάνουν στη Γη. Αν κι ικανότατος στη δουλειά του, ο Deckard έχει να αντιμετωπίσει ηθικά διλήμματα, μια που τα replicants δε διαφέρουν και πολύ από ένα ανθρώπινο ον. Το ηθικό αυτό δίλημμα διογκώνεται όταν γνωρίζει τη Rachael (Sean Young), ένα replicant με τόσο ζωντανές μνήμες που την εμποδίζουν να αντιληφθεί πως δεν είναι άνθρωπος.

Ο “Blade Runner” βασίζεται στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Philip K. Dick με τίτλο “Do Androids Dream Of Electric Sheep?”. Τη διασκευή του σεναρίου υπογράφουν οι Hampton Fancher (“The Mighty Quinn”, 1989) και David Webb Peoples (“The Unforgiven”, 1992). Στη σκηνοθεσία… Ridley Scott, ladies and gents!

Αν το Alien” είναι η ταινία που έφερε στο φως τον Ridley Scott ως σκηνοθέτη, τότε ο “Blade Runner” του είναι η απόδειξη πως ήρθε… για να μείνει και να μας συναρπάσει! Κι αυτό γιατί ο Scott καταφέρνει και “παντρεύει” την κατηγορία neo-noir με την επιστημονική φαντασία. Από τη μία εξερευνά με τη δική του οπτική τη σημασία της έννοιας της ύβρεως όπως τη γνωρίσαμε στις αρχαίες τραγωδίες (κυρίως κατά πόσο οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν τους θεούς κατασκευάζοντας μηχανές που δε διαφέρουν και πολύ από αυτούς) βάζοντας το ήρωά του, τον Deckard, να αναρωτηθεί για την ανθρωπιά του και την ηθική του σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Από την άλλη, έχοντας πάρει το βάπτισμά του πυρός από το “Alien”, δημιουργεί ένα αριστοτεχνικό δυστοπικό περιβάλλον, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις φιλοσοφικές/υπαρξιακές απορίες που θέλει να προκαλέσει στο θεατή. Αποτέλεσμα; Μία εξαιρετική για τα δεδομένα της δεκαετίας του ‘80 ταινία επιστημονικής φαντασίας που δε θέλει να εντυπωσιάσει με τα φουτουριστικά οχήματα, αλλά που θέλει να κάνει το θεατή να σκεφτεί για την επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή του. Ένα πάντα επίκαιρο θέμα, ειδικά στην εποχή που ζούμε; Ω, ναι! Προσθέστε και την επιβλητική μουσική του Vangelis που ξεχώρισε και κέρδισε κριτικούς και κοινό ντύνοντας την ταινία του Ridley Scott κι έχετε όχι απλά ένα ευχάριστο κινηματογραφικό δίωρο, αλλά μία μοναδική εμπειρία για όποιον αγαπάει το σινεμά! Κι αν βρείτε και την έκδοση final cut όπου ο Scott έχει απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία έκφρασης…; Ακόμη καλύτερα! Α, κι επειδή η απορία κρατάει χρόνια… εσείς τι λέτε; Είναι άραγε κι ο ίδιος ο Deckard ένα replicant;

Σε ό,τι αφορά το cast ξεχωρίζει αναμφίβολα ο Rutger Hauer στο ρόλο του replicant Roy, ενώ η Sean Young υποστηρίζει με άνεση το ρόλο της femme fatale Rachael (διότι ποτέ η femme fatale δε λείπει από ένα noir film που σέβεται τον εαυτό του, ακόμη κι αν αυτό είναι επιστημονικής φαντασίας!). Όσο για τον Harrison Ford, που απέδειξε στο “Star Wars” ως Han Solo όσο και στο “Riders Of The Lost Ark” ως Indiana Jones πως έχει μέσα του το “μικρόβιο” της δράσης, εναρμονίζεται άψογα με το ρόλο του ηθικά προβληματισμένου Blade Runner και φυσικά αδημονούμε να τον ξαναδούμε με τους Ryan Gosling και Robin Wright στο sequel που θα σκηνοθετήσει ο Denis Villeneuve (“Arrival”, 2016).

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Α, κι επειδή σας έχω κι αδυναμία… ορίστε και μία γεύση από το “Blade Runner 2049”!

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Daryl Hannah, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, William Sanderson, Joanna Cassidy κ.α.

You may also like