Πρόταση για dvd : Blood Diamond

MI0000745311Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τι μου κάνετε; Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του και οι πιο πολλοί από εμάς «μαζευτήκαμε» στο σπίτι για να δούμε μία καλή ταινία. Το αφιέρωμά μας στο Leonardo DiCaprio συνεχίζεται κι απόψε θα μάθουμε καλύτερα την ταινία που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητα για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου μετά το «Aviator».

Sierra Leone, 1999: η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το αιματοκύλισμα που προκαλούν η κυβέρνηση αλλά και το κίνημα των επαναστατών να είναι ασταμάτητο. Μέσα σε αυτόν τον «ανεμοστρόβιλο» εξελίξεων, ο Solomon Vandy (Djimon Hounsou) θα χωριστεί από την οικογένειά του κι οι επαναστάτες θα τον αναγκάσουν να δουλέψει ψάχνοντας για διαμάντια (τα λεγόμενα «ματωμένα» καθώς είναι το λαθρεμπόριό τους είναι το μέσο χρηματοδότησης όλων των πολεμικών συρράξεων στη χώρα). Λίγο αργότερα κι αφού ο Solomon έχει κρύψει ένα μεγάλο ροζ διαμάντι σε ασφαλές μέρος, ο δρόμος του θα συναντηθεί με εκείνον του λαθρέμπορου Danny Archer (Leonardo DiCaprio), ο οποίος μαθαίνει για την ύπαρξη του διαμαντιού και το βλέπει σαν το εισιτήριο διαφυγής του έπειτα από μία λάθος «κίνηση» στην τελευταία του αποστολή. Πολλά τους χωρίζουν, αυτό είναι σίγουρο. Τι θα βρεθεί, όμως, που θα τους ενώσει τελικά;

Το «Ματωμένο Διαμάντι» είναι μία ταινία σε σενάριο του Charles Leavitt («K-PAX») κι η σκηνοθεσία είναι του Edward Zwick («Legends of The Fall» και «Courage Under Fire»).

Blood Diamond 3Αν και πολλοί χαρακτήρισαν την ταινία «popcorn flick», θεωρώ πως είναι πολλά περισσότερα από μία περιπέτεια με πολλές εκρήξεις, πυροβολισμούς, αίμα κλπ – ναι, έχει αρκετά από όλα αυτά, προειδοποιώ τους όποιους ευαίσθητους. Με χρονικό άξονα την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στη Sierra Leone κατά την περίοδο 1996-2001, η ταινία απεικονίζει τις φρικαλεότητες του πολέμου. Γιατί αν το να στρατολογεί κανείς παιδιά υποβάλλοντάς τα σε πλύση εγκεφάλου για να πυροβολούν στα τυφλά όποιον δεν είναι του «μετώπου αντίστασης» δεν είναι φρικαλεότητα, τότε παρακαλώ κάποιον να μου εξηγήσει τι είναι. Παράλληλα, μέσα από τη μυθοπλασία, εξερευνάται κι η αλήθεια πίσω από το λαθρεμπόριο διαμαντών και τα μεγάλα καρτέλ που τα εισάγουν προκειμένου οι κυρίες των ανεπτυγμένων χωρών να καμαρώνουν πως κυκλοφορούν φορώντας πολύτιμες πέτρες στο λαιμό τους. Μέσα από την ιστορία του Archer και του Solomon και με την καταλυτική παρουσία της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Maddy Bowen (Jennifer Connelly), ο θεατής δεν απολαμβάνει απλά μία ομολογουμένως καθηλωτική περιπέτεια, αλλά μπαίνει και σε σκέψεις για να αναλογιστεί τι γίνεται πέρα από τους δυτικούς μας μικρόκοσμους.

Blood-Diamond-DIΤο δυνατό σημείο της ταινίας, όμως, είναι αναμφίβολα οι ερμηνείες. Γιατί μία τέτοια σκληρή ιστορία δε μπορεί να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο απ’ότι προσφέρουν οι Djimon Hounsou και Leonardo DiCaprio. Ο πρώτος στο ρόλο ενός απλού ανθρώπου που μαστίζεται από τη σαπίλα του πολέμου και που απλά θέλει να ζήσει ασφαλής με την οικογένειά του. Ο δεύτερος σε ένα ρόλο όπου η αναγκαστική συμπόρευση με τον Solomon τον φέρνει αντιμέτωπο και με δαίμονες τους οποίους είχε καταφέρει για πολύ καιρό να ρίξει σε νάρκη. Δίκαια, λοιπόν, οι DiCaprio και Hounsou ήταν υποψήφιοι για τα Oscars Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα το 2007. Συγκεκριμένα, μάλιστα, για τον DiCaprio, πολλοί είπαν πως το «Blood Diamond» ήταν ένα εξαίρετο δείγμα πως ο ηθοποιός ωρίμασε υποκριτικά, ίσως και πιο δυνατό από εκείνο του «The Departed» που προβλήθηκε την ίδια χρονιά με το «Blood Diamond».

Για να μη σας ζαλίζω άλλο, βρείτε την ταινία και… καλή διασκέδαση! Και μια που τελευταία ψαχουλεύω λίγο παραπάνω το Netflix, να σας πω πως η ταινία είναι κι εκεί διαθέσιμη, εφόσον, όμως, δεν έχετε πρόβλημα με την ύπαρξη μόνο αγγλικών υποτίτλων.

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Kagiso Kuypers, Arnold Vosloo, Michael Sheen κ.α.

You may also like