Πρόταση για DVD : Blue Jasmine

Blue Jasmine 1Η Jasmine (Cate Blanchett) καταφθάνει στο San Francisco για να μείνει με την αποξενωμένη αδερφή της μέχρι «να σταθεί» στα πόδια της». Βλέπετε η Jasmine ήταν κάποτε η σύζυγος ενός από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Wall Street, μέχρι τη στιγμή που το σκάνδαλο ξέσπασε κι ο σύζυγός της κατέληξε στη φυλακή κατηγορούμενος για απάτη κι ο παραμυθένιος κόσμος της Jasmine με τα πολυτελή πάρτυ, τα εντυπωσιακά φορέματα και κοσμήματα κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Μόνο που η ιδιοσυγκρασία της Jasmine να γυρνάει πάντα το κεφάλι προς την άλλη κατεύθυνση όταν ένα πρόβλημα φαίνεται στον ορίζοντα δε θα κάνει το στόχο της τόσο εύκολο. Θα τα καταφέρει άραγε ή μήπως τελικά είναι καταδικασμένη να ζήσει με τις συνέπειες όσων συνέβησαν;

Η ιδέα για την πρόσφατη αυτή ταινία του Woody Allen βασίζεται στο σκάνδαλο Madoff του 2008 στις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα πολλές κυρίες της σύγχρονης αριστοκρατίας να αντιμετωπίσουν τη μοίρα της Jasmine. Γυναίκες ισχυρών κάποτε ανδρών που έδειχναν μία εντυπωσιακή άγνοια του γίγνεσθαι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και που δεν ανησυχούσαν εφόσον οι πιστωτικές κάρτες μπορούσαν να καλύψουν τις κοσμικές τους απαιτήσεις και τα καπρίτσια τους.

Έτσι έφτασε στις σκοτεινές αίθουσες μία ταινία που απεικόνιζε την πραγματικότητα αυτής της επίπλαστης ευρωστίας. Κάνοντας μία έξυπνη χρήση του flash back από το παρόν που καλείται να αντιμετωπίσει η Jasmine στο «λουσάτο» παρελθόν της, ο Woody Allen καταφέρνει να προκαλέσει στο θεατή ακόμη και τη συμπάθεια για μία αντι-ηρωίδα στην ουσία. Ας το παραδεχθούμε. Μία γυναίκα με το παρελθόν και τη νοοτροπία της Jasmine δεν είναι κι η πιο θελκτική παρουσία για όσους ζουν στον πραγματικό κόσμο. Έλα, όμως, που ο Allen παίζει με τόση μαεστρία με αυτήν την άνευ προηγουμένου άρνηση της πραγματικότητας που εκδηλώνει η Jasmine κι έτσι όταν φτάνει η ώρα που η ζωή τη «χαστουκίζει», σε κάνει να τη λυπάσαι ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή αν την είχες μπροστά σου θα της κουνούσες επιδεικτικά το δάχτυλο – ή ΟΚ, μπορεί και να τη χαστούκιζες κι εσύ μπας και ταρακουνηθεί το μυαλό της και δουλέψει!

Δε θα πω πολλά παραπάνω, αλλά προτού σας αφήσω, θέλω πραγματικά να σταθώ στην πρωταγωνίστρια, τη Cate Blanchett. Δεν περιμέναμε τη «Θλιμμένη Jasmine» για να επιβεβαιώσουμε πως είναι μια πολύ καλή ηθοποιός. Άλλωστε ερμηνείες της σε ταινίες όπως η «Ελισάβετ», ο «Ταλαντούχος Κύριος Ripley», η «Βαβέλ» ή το «Aviator» το έχουν ήδη αποδείξει.

Blue Jasmine 9Μόνο που εν προκειμένω, η Cate Blanchett αποφασίζει να μας δώσει ένα «τελειωτικό χτύπημα». Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω αλλιώς την ερμηνεία της! Σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή, καθώς με μία απίστευτη ευκολία μεταπηδά από τη μία συναισθηματική κατάσταση του χαρακτήρα της στην άλλη. Εκεί που την παρακολουθείς να ζει τη «φούσκα» της πολυτέλειας με το χαμόγελο στα χείλη, ξαφνικά τη βλέπεις καταρρακωμένη όταν διαπιστώνει πως το να «σταθεί στα πόδια της» – όπως η ίδια λέει – δεν είναι τελικά και τόσο απλό όσο το φανταζόταν. Εν ολίγοις, όπως αντιλαμβάνεστε, δικαίως κατέκτησε τον περασμένο μήνα το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου και φυσικά έχει ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη των απαιτήσεών μας!

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchette, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Peter Sarsgaard, Bobby Canavale κ.α.

Για να μάθετε όμως ποια είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την “Θλιμμένη Jasmine”, διαβάστε εδώ..

You may also like