Πρόταση για dvd : Chaplin

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τελευταίο σαββατοκύριακο του Απρίλη κι ελπίζω να το απολαύσατε με βόλτες στη λιακάδα!

Με το “Avengers: Infinity War” να κρατάει από την Πέμπτη το ρυθμό για τους σινεφίλ (θα επανέλθω σύντομα με τις δικές μου εντυπώσεις!), πολλοί μπορεί ήδη να κάνετε επανάληψη ταινίες του MCU. Φαντάζομαι, επίσης, πως πολλοί θα περιμένατε να αφιερώσω την αποψινή στήλη σε μία από αυτές – λογικό, μέχρι ένα σημείο κι εγώ αυτό προέβλεπα για τον εαυτό μου! Σκέφτηκα, όμως, το εξής: ο Robert Downey Jr. είναι εκείνος που μας “μύησε” στο MCU με την πρώτη ταινία του Iron Man πριν από δέκα χρόνια. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να τον απολαύσουμε σε έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο; Όχι σ’ εκείνον ενός “genius, billionaire, playboy, philanthropist”, ούτε όμως σ’ εκείνον του λατρεμένου Sherlock Holmes, αλλά στο ρόλο ενός θρύλου της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Όταν το 1894 ο μικρός Charlie ανέβηκε στη σκηνή για να “καλύψει” την κακή εμφάνιση της μητέρας του, Hannah (Geraldine Chaplin), μάλλον ακόμη δεν είχε φανταστεί πως ο κόσμος του θεάματος θα τον καλούσε. Έχοντας περάσει μία δύσκολη και φτωχική παιδική ηλικία και με την υγεία της μητέρας του να επιδεινώνεται, στην εφηβεία του θα ξεκινήσει με εμφανίσεις σε παραστάσεις vaudeville και σύντομα ο Charlie (Robert Downey Jr.) γίνεται διάσημος χάρη στο ρόλο του μεθύστακα. Τα όνειρά του είναι μεγάλα και θα τον οδηγήσουν στην Αμερική και στη μαγεία του κινηματογράφου κι ο Charlie Chaplin θα δημιουργήσει τον Αλήτη, τον πιο διάσημο χαρακτήρα που έχει υποδυθεί. Η επιτυχία δεν αργεί, αλλά είναι αυτή που θα του επιφέρει ταραχώδεις στιγμές στη ζωή του, όπως οι τρεις γάμοι του που δεν ευδοκίμησαν, αλλά και το γεγονός πως οι πεποιθήσεις του θα τον βάλουν στο στόχαστρο του FBI και του μετέπειτα Διευθυντή της Υπηρεσίας, J. Edgar Hoover (Kevin Dunn). Μία ζωή με λάμψη, αλλά και πίκρα. Μία ζωή που η πορεία της θυμίζει τρενάκι του λούνα παρκ. Μία ζωή, όμως, με έργα και πράξεις που άφησαν εποχή. Αυτά αφηγείται ο Charlie Chaplin σε προχωρημένη πια ηλικία στον βιογράφο George Hayden (Anthony Hopkins).

Η ταινία “Chaplin” βασίζεται τόσο στην αυτοβιογραφία του διάσημου κινηματογραφιστή κι ηθοποιού, αλλά και στο βιβλίο του κριτικού David Robinson με τίτλο “Chaplin: His Life And Art”. Οι σεναριογράφοι William Boyd, Bryan Forbes και William Goldman κι η παραγωγός Diana Hawkins πήραν στοιχεία από τα δύο βιβλία και συνέθεσαν την ιστορία του Chaplin για το σινεφίλ κοινό. Η σκηνοθεσία είναι του Richard Attenborough (“Ghandi”, 1982).

Είναι λογικό για πολλούς το όνομα Charlie Chaplin να ακούγεται από μία εποχή πολύ μακρινή, που ίσως και να μη μας απασχολεί. Κι όμως. Ο Charlie Chaplin είναι εκείνος που έδωσε πνοή αρχικά στο είδος της κωμωδίας και κατ’ επέκταση στην όλη έννοια “σινεμά”. Κι η ταινία του Attenborough είναι πρωτίστως ένας εξαιρετικός τρόπος να μας συστήσει τον εμβληματικό καλλιτέχνη και να γνωρίσουμε πτυχές πέρα από τον “Αλήτη” του. Ο σκηνοθέτης μας αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που μπορεί να στιγματίστηκε τόσο από το φτωχικό οικογενειακό περιβάλλον, προσωπικά σκάνδαλα αλλά και πολιτική στοχοποίηση, αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε να αφήσει το δικό του σημάδι, ένα σημάδι που ακόμη και σήμερα εμπνέει τον κινηματογραφικό κόσμο. Με τεχνικές που θυμίζουν

παλιό βωβό κινηματογράφο κι εναρμόνιση του κωμικού και του δραματικού στοιχείου, ο Richard Attenborough μας καλεί να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από το Σαρλό.

Τα εύσημα ασφαλώς ανήκουν δικαιωματικά στο Robert Downey Jr. ο οποίος έφερε (πίσω) στη ζωή το θρύλο του Chaplin. Κι όλα αυτά γιατί φαίνεται με πόσο σεβασμό αντιμετώπισε το ρόλο του ο ηθοποιός. Από εκεί πηγάζει κι η ικανότητα του Downey να φέρει το θεατή πιο κοντά στον Chaplin, να τον γνωρίσει, να τον εκτιμήσει και (γιατί όχι;) να τον αγαπήσει. Γι’ αυτό κι η ερμηνεία του τον οδήγησε το 1993 μέχρι τις υποψηφιότητες για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Και φυσικά αποδεικνύει πως αξίζει να τον θυμόμαστε και να τον θαυμάζουμε για ερμηνείες πέρα από τον Tony Stark και το “λαγωνικό” της 221B Baker Street!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys, Moira Kelly, Dan Aykroyd, Anthony Hopkins, Kevin Kline, Penelope Ann Miller, Kevin Dunn κ.α.

You may also like