Πρόταση για dvd: Child 44

Child 44 3Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του The K-Magazine! Και χρόνια πολλά σε όσους κι όσες γιορτάζουν!
Τελευταία Κυριακή του Αυγούστου απόψε και το αφιέρωμά μας σε ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία φτάνει στο τέλος του. Αν, λοιπόν, απόψε μείνετε σπίτι και ψάχνετε για κάτι ενδιαφέρον, τότε ευκαιρία να γνωρίσουμε απόψε μία ταινία που βγήκε την άνοιξη στους κινηματογράφους.

Ρωσία, δεκαετία του ’50: Επί Σταλινικού καθεστώτος, ο Leo Demidov (Tom Hardy) είναι ένας ήρωας πολέμου και διακεκριμένος αξιωματικός της MGB (Μυστικής Σοβιετικής Αστυνομίας). Το γεγονός, όμως πως αρνήθηκε να καταδώσει τη γυναίκα του, Raisa (Noomi Rapace) ως ύποπτη για προδοσία, γίνεται αφορμή για να πάρει μία απαξιωτική μετάθεση στην πολιτοφυλακή μίας μικρής πόλης της χώρας. Σύντομα, όμως, θα αναλάβει και πάλι δράση, καθώς μία σειρά βάρβαρων δολοφονιών με θύματα παιδιά που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με παρόμοιους θανάτους στη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένου και του γιου του καλύτερού του φίλου) αναστατώνει το μικρό Volsk, αλλά και τις γύρω περιοχές. Σύμμαχός του σε αυτήν την έρευνα είναι κι ο ανώτερός του, Στρατηγός Nesterov (Gary Oldman), ενώ οι έρευνες του Leo και της Raisa θα τους κάνουν στόχους ανθρωποκυνηγητού της MGB.
Το «Child 44» βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Tom Rob Smith, με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφει ο Richard Price («Ransom», «Shaft») και τα ηνία της σκηνοθεσίας κρατά ο Σουηδός Daniel Espinosa («Safe House»). Συγκεκριμένα είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας του Smith με ήρωα το Leo Demidov κι είναι εμπνευσμένο από την εγκληματική δράση του Andrei Chikatilo, ο οποίος είναι πιο γνωστός ως ο «Αντεροβγάλτης του Rostov» κι ευθύνεται για 56 θανάτους γυναικών και παιδιών από το 1978 έως και το 1990.

Child 44 6Τοποθετώντας τους φόνους που διέπραξε ο Chikatilo στην περίοδο ηγεσίας του Στάλιν, ο συγγραφέας προσπαθεί παράλληλα να καταδείξει τα κακώς κείμενα εκείνης της περιόδου: από τη δράση των αρχών μέχρι και τις απόψεις για τις δολοφονίες σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Όλα αυτά αλλά και το κομμάτι της μυθοπλασίας, ο Daniel Espinosa καταφέρνει και τα μεταφέρει στο θεατή, σκοτεινά και συνάμα καθηλωτικά. Αν και σε κάποια σημεία θα χαρακτήριζα κάπως αργή τη ροή της ιστορίας, αυτή δεν παύει να είναι ενδιαφέρουσα, διατηρώντας στο θεατή την απορία του «γιατί» – πέρα από το «ποιος». Ίσως περισσότερο γιατί στην αρχή παρουσιάζεται τόσο ανέφικτο κάτι που για εμάς που παρακολουθούμε την ταινία είναι δεδομένο: απόδοση δικαιοσύνης (πραγματικής δικαιοσύνης, όμως) σε ένα καθεστώς όπου η μισαλλοδοξία είναι παντιέρα και κάθε τι διαφορετικό από τις γραμμές του κόμματος τιμωρείται. Το ικανοποιητικό αποτέλεσμα συμπληρώνει ένα δυνατό cast που το αποτελούν οι Tom Hardy, Noomi Rapace και Gary Oldman.
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Joel Kinnaman, Vincent Cassel κ.α.

You may also like