Πρόταση για dvd: Cloud Atlas

Cloud Atlas 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω κι απόψε να σας βρίσκω να χαλαρώνετε έπειτα από άλλο ένα ευχάριστα γεμάτο σαββατοκύριακο. Αν, λοιπόν, κι απόψε, ψάχνετε για ταινία στο σπίτι, τότε νομίζω πως το «Cloud Atlas» είναι μία ιδανική επιλογή.

Νήσοι του Ειρηνικού, 1849: ο νεαρός δικηγόρος Adam Ewing (Jim Sturgess) ταξιδεύει από την Αμερική στα νησιά του Ειρηνικού για να συνάψει μία επαγγελματική συμφωνία ανάμεσα στον πεθερό του και τον Αιδεσιμότατο Horrox (Hugh Grant). Στο ταξίδι της επιστροφής θα ανακαλύψει τον Autua (David Gyasi), ο οποίος του ζητά να εγγυηθεί γι’αυτόν ώστε να δουλέψει πάνω στο πλοίο ως ναύτης. Η σχέση αυτή θα αποδειχθεί σωτήρια για τον ίδιο τον Adam σε βαθμό που δε φαντάζεται.
Εδιμβούργο, 1936: ο Robert Frobisher (Ben Whishaw)θα πιάσει δουλειά ως βοηθός του συνθέτη Vyvyan Ayrs (Jim Broadbent) και στη διάρκεια της συνεργασίας τους θα καταφέρει να συνθέσει το δικό του έργο, τη «Συμφωνία του Σύννεφου του Άτλαντα». Σύντομα, όμως θα βρεθεί κυνηγημένος, μια που ο Ayrs ορέγεται το έργο του νεαρού Robert και τον απειλεί πως θα αποκαλύψει τις «ιδιαίτερες» συναναστροφές του, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης του με το νεαρό Sixsmith (James D’Arcy).
San Fransisco, 1973: η δημοσιογράφος Louisa Rey (Halle Berry) θα βρεθεί ξαφνικά σ’έναν κυκεώνα συνωμοσιών με το πρώτο ντόμινο που πέφτει να είναι η δολοφονία του φυσικού Rufus Sixsmith (James D’Arcy), ο οποίος συνεργαζόταν με μία πετρελαϊκή εταιρεία για τη δημιουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

Λονδίνο, 2012: υπό την απειλή για τη ζωή του από τον γκάνγκστερ και συγγραφέα Dermot Hoggins (Tom Hanks), ο εκδότης Timothy Cavendish (Jim Broadbent) ζητά βοήθεια από τον αδερφό του, Denholme (Hugh Grant). Εκείνος του βρίσκει καταφύγιο, μόνο για να ανακαλύψει ο Timothy στη συνέχεια πως είναι έγκλειστος σε γηροκομείο. Κι αυτό για να τον τιμωρήσει ο Denholme για κάτι που έγινε στο παρελθόν. Ο Timothy, όμως, δε σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια με τη σαδίστρια νοσοκόμα Noakes (Hugo Weaving) να τον καταδυναστεύει.
Νέα Σεούλ, 2144: η Somni-451 (Doona Bae) είναι ένας κλώνος ειδικά κατασκευασμένος για να σερβίρει σε κατάστημα fast-food. Έχοντας γίνει μάρτυρας της δολοφονίας ενός άλλου κλώνου, τη Somni Θα βοηθήσει ο επαναστάτης Hae-Joo Chang (Jim Sturgess). Θα της δείξει τον κόσμο των ανθρώπων αλλά και τι απογίνονται στην πραγματικότητα οι κλώνοι. Θα γίνει άραγε η Somni το σύμβολο της επανάστασης;
cloud-atlas-halle-berry-tom-hanks-1

Χαβάη, 106 χρόνια μετά την «Πτώση»: ο Zachry (Tom Hanks) είναι ο αρχηγός μίας πρωτόγονης φυλής που λατρεύει σα θεά τη Somni-451, ο οποίος, όμως, στοιχειώνεται από το δαίμονα Old Georgie (Hugo Weaving), υποκύπτοντας έτσι στις αδυναμίες του. Μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει τη Meronym (Halle Berry), μέλος μίας κοινωνίας που ακόμη χρησιμοποιεί την εναπομείνασα τεχνολογία. Σκοπός της Meronym είναι να επικοινωνήσει με αποικίες ανθρώπων σε πλανήτες πέρα από τη Γη. Για να το κάνει, όμως, αυτό, χρειάζεται τη βοήθεια του Zachry. Θα καταφέρει ο Zachry να αντιμετωπίσει τελικά τους φόβους του για ένα καλύτερο μέλλον;

Η ταινία «Cloud Atlas» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του David Mitchell, με το σενάριο και τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνουν οι Lana και Andy Wachowski (τριλογία «Matrix», «V For Vendetta») και Tom Tykwer («Run, Lola, Run»).
Cloud Atlas 4Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση μοιάζει να είναι απίστευτα μπλεγμένη. Κι όμως, η κάθε ιστορία συνδέεται άρρηκτα με την άλλη, ακόμη και με την πιο μικρή λεπτομέρεια. Πρόκειται στην ουσία για ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό, το οποίο όμως, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: πως όλοι μεταξύ μας έχουμε κάτι κοινό. Κι όχι μόνο αυτό αλλά και το ότι οι πράξεις κάποιου στο παρελθόν μπορούν να επηρεάσουν κάποιον στο παρόν ή/και στο μέλλον. Και πως κάθε μία από αυτές τις πράξεις είναι το λιθαράκι της αλλαγής του κόσμου. Δεδομένης, μάλιστα της δυσκολίας του να αποτυπώνεται η μετάβαση από μία χρονική περίοδο στην άλλη μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, νομίζω πως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το «Cloud Atlas» ως ένα φιλόδοξο project, το οποίο δεν έχει σκοπό να σε συναρπάσει με τα εντυπωσιακά visual effects όπως στο «Matrix», αλλά να σε κάνει πραγματικά να σκεφτείς το μήνυμα της ταινίας, να προβληματιστείς και να το συζητήσεις.

Μεγάλη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα παίζει κι ένα δυνατό cast ηθοποιών, οι οποίοι κυριολεκτικά μεταμορφώνονται για τις ανάγκες της κάθε ιστορίας, σε βαθμό, μάλιστα που κάποιους δυσκολεύεσαι και να τους αναγνωρίσεις. Και δε μιλάω μόνο για εξωτερική μεταμόρφωση, αλλά και για μεταμόρφωση ψυχοσύνθεσης. Ο Tom Hanks, για παράδειγμα, εντυπωσιάζει με την ευκολία που τη μία στιγμή εμφανίζεται ως φοβισμένος Zachry και την άλλη ως άπληστος Dr. Goose στην ιστορία με τον Adam Ewing. Κι αναφέρω τον Hanks μόνο για να σας δώσω να καταλάβετε τη δυναμική του cast, καθώς θεωρώ άδικο να επικεντρωθώ μόνο σε κάποιους από αυτούς.

Εν ολίγοις… σας εύχομαι καλή διασκέδαση – την οποία σας την εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Ben Whishaw, Jim Sturgess, Doona Bae, Hugo Weaving, Keith David, James D’Arcy, Susan Sarandon, Hugh Grant κ.α.

You may also like