Πρόταση για dvd : Dangerous Minds

Dangerous Minds 1Μέσα Σεπτέμβρη φτάσαμε και την Πέμπτη ανοίξανε και τα σχολεία! Επομένως νομίζω πως η αποψινή μου πρόταση έπρεπε να έχει σχέση με τη νέα σχολική/ακαδημαϊκή χρονιά!

Η LouAnne Johnson (Michelle Pfeiffer) ολοκλήρωσε τον κύκλο της θητείας ως Πεζοναύτης του Αμερικανικού στρατού και ξεκινά να εργάζεται ως καθηγήτρια σ’ ένα σχολείο στην Καλιφόρνια. Όταν, όμως μπήκε στην τάξη, επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα των νέων της συναδέλφων πως η δουλειά μόνο εύκολη δεν είναι. Κι αυτό γιατί οι μαθητές του σχολείου προέρχονται είτε από προβληματικές οικογένειες είτε έχουν ύποπτες δοσοληψίες με συμμορίες, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Αντί να φοβηθεί όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο για οποιονδήποτε άλλο στη θέση της, η LouAnne πιστεύει πως υπάρχει τρόπος να προσεγγίσει τα παιδιά αυτά, καθώς κάτι μέσα της της λέει πως οι δυνατότητες των μαθητών της είναι πολύ περισσότερες από αυτές που εκείνα νομίζουν. Έτσι θα δημιουργηθεί μία νέα βάση στη σχέση μεταξύ καθηγήτριας και μαθητών, με μεθόδους που μπορεί κάποιος άνετα να πει πως είναι κόντρα στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Βασισμένη στην αυτοβιογραφία της LouAnne Johnson με τίτλο «My Posse Don’t Do Homework», η ταινία του John N. Smith είναι μία ανθρώπινη ιστορία η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Θα αγνοήσω επιδεικτικά τις κριτικές που πήρε η ταινία στο Rotten Tomatoes – είπαμε, ώρες ώρες τα Αμερικανάκια δεν ξέρουν τι θα πει «ΚΑΛΗ ταινία»! Η «Ασυμβίβαστη Γενιά» είναι μία προσεγμένη δουλειά, με χαρακτήρες που μπορεί να είναι οικείοι στον καθέναν από εμάς. ΟΚ, εμείς εδώ δεν έχουμε πρώην πεζοναύτες ως καθηγητές, αλλά ας το παραδεχθούμε… ποιος δε θα ήθελε οι καθηγητές του να προσπαθήσουν να τον προσεγγίσουν όπως έκανε η Johnson; Χεράκια όρθια δε βλέπω, άρα θα υποθέσω πως όλοι μας θα θέλαμε έναν έστω καθηγητή που να δείχνει το μισό τουλάχιστον ενδιαφέρον όπως έκανε η ηρωίδα της Michelle Pfeiffer.
Dangerous Minds 4Επομένως μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς την τελική δουλειά που έγινε πάνω στο βιβλίο της Johnson από τον Ronald Bass («Ο Άνθρωπος της Βροχής»).

Η «Ασυμβίβαστη Γενιά» ίσως να είναι κι η ταινία που μ’ έκανε να εκτιμήσω τη Michelle Pferiffer ως ηθοποιό. Μία πολύ γοητευτική γυναίκα καλείται να παίξει το ρόλο μίας πεζοναύτη αλλά και να δημιουργήσει μία επιβλητική εικόνα για το χαρακτήρα της προκειμένου να «κερδίσει» το στοίχημα και να κάνει τους μαθητές της να ασχοληθούν σοβαρά με τα μαθήματά τους, κόντρα στις προκαταλήψεις που έχει ο υπόλοιπος περίγυρός τους.

Αν, λοιπόν, νιώθετε μία κάποια νοσταλγία για τα μαθητικά σας χρόνια… διαλέξτε την «Ασυμβίβαστη Γενιά»!

Πρωταγωνιστούν: Michelle Pfeiffer, George Dzundza, Courtney B. Vance, Renoly Santiago, Wade Dominguez, Bruklin Harris κ.α.

You may also like