Πρόταση για dvd: Dial M For Murder

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω να χαλαρώνετε στο φινάλε ενός όμορφου σαββατοκύριακου! Έφτασε ο Δεκέμβρης και πολλοί ήδη μετράνε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα! Η αλήθεια όμως, είναι πως εγώ δεν μπαίνω από τόσο νωρίς σε ανάλογο mood… γιατί να βιαστώ να τρέξει ο χρόνος, άλλωστε; Θα έρθει κι ώρα της μεγάλης γιορτής!

Καθώς οι θερμοκρασίες εμπνέουν για κούρνιασμα στον καναπέ με μία καλή ταινία στο σπίτι, για απόψε σας έχω μία noir πρόταση. Και στο noir ο Alfred Hitchcock ήταν μάστορας!

Ο Tony Wendice (Ray Milland) είναι ένας Βρετανός πρώην παίκτης του τένις κι είναι παντρεμένος με την ευκατάστατη κοσμική Margot (Grace Kelly). Όταν, όμως, ο Tony ανακαλύπτει τη σχέση της Margot με τον Αμερικανό συγγραφέα μυστηρίου Mark Halliday (Robert Cummings) αισθάνεται όχι μόνο προδομένος, αλλά και κατεστραμμένος καθώς ο διαλυμένος γάμος θα του φέρει και οικονομική καταστροφή χάνοντας έτσι το life style του. Έτσι αποφασίζει να σκοτώσει τη γυναίκα του και γι’ αυτό στρέφεται σ’ έναν παλιό του γνώριμο, τον οποίο εκβιάζει με την εγκληματική του δραστηριότητα σε περίπτωση που αρνηθεί να σκοτώσει τη Margot. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως τα σχεδίασε ο Tony (και πιστέψτε με, είχε τακτοποιήσει κάθε λεπτομέρεια) κι η Margot σκοτώνει τον Swann (Anthony Dawson). Με αυτήν την ανατροπή ο Tony πρέπει να αυτοσχεδιάσει και η κατάσταση περιπλέκεται όταν ξεκινά κι η αστυνομική έρευνα με επικεφαλής έναν δαιμόνιο ντετέκτιβ, τον Hubbard (John Williams). Τελικά… πόσο εφικτό είναι το τέλειο έγκλημα;

Η ταινία “Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως” (ναι, οι μεταφράσεις των τίτλων στα ελληνικά είναι συχνά απογοητευτικές!) βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Frederick Knott. Ο ίδιος ο Knott επιμελήθηκε και το σενάριο της ταινίας κι η υλοποίηση του σεναρίου φέρει την υπογραφή του μετρ του τρόμου, Alfred Hitchcock, δημιουργός του κλασσικού πια “Ψυχώ” (1960) και (μεταξύ άλλων αριστουργημάτων) της “Rebecca και των “Πουλιών”. Εδώ να σας θυμίσω επίσης πως το “Dial M For Murder” ήταν η βάση του πιο σύγχρονου “A Perfect Murder”.

Γιατί η τελευταία αναφορά;

Γιατί αν σας άρεσε ο “Τέλειος Φόνος” τότε είναι βέβαιο πως θα απολαύσετε το πρωτότυπο “Dial M For Murder”. Πρώτον επειδή η ροή του είναι τόσο εύκολη να παρακολουθήσει κανείς χάρη στη θεατρικότητά του – άλλωστε ξεκίνησε ως θεατρική παράσταση. Πράγμα που σημαίνει όχι πολλές μεταφορές των σκηνών σε άλλα σημεία και λίγοι αλλά ουσιώδεις χαρακτήρες. Δεύτερον επειδή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές κι ο θύτης έρχεται στη θέση του θύματος σε ελάχιστες στιγμές – και το αντίστροφο – και ο Hitchcock καταφέρνει να οδηγήσει το σασπένς σε μία καθηλωτική κορύφωση. Τέλος, η ιστορία από μόνη της είναι σαγηνευτική: το όλο σχέδιο του Tony είναι αψεγάδιαστο, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Μέσα από το σενάριο του Knott ο θεατής δελεάζεται να μπει στο μυαλό του Tony και να σκεφτεί σαν αυτόν. Το ίδιο συμβαίνει και με το χαρακτήρα του Hubbard που ωθεί το θεατή να δουλέψει το μυαλό του όπως θα έκανε ένας ντετέκτιβ και να εντοπίσει το λάθος ή, όπως έλεγαν οι τηλεοπτικοί Castle και Beckett, “find the odd sock”. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μία ατμοσφαιρική ταινία αστυνομικού μυστηρίου κι ίντριγκας που για τους fans της κατηγορίας κατατάσσεται σε λίστα “must watch at least once”.

Σε ό,τι αφορά τους ηθοποιούς, αν και δε θέλω να ξεχωρίσω, πρέπει να τονίσω πως η τότε μούσα του Hitchcock, η αιθέρια Grace Kelly, καθηλώνει το θεατή με την εύθραυστη περσόνα της. Όσο για το Ray Milland στο ρόλο του μηχανορράφου και παραδόπιστου Tony, αν και ξέρουμε εξαρχής πως είναι ο κακός της υπόθεσης, κερδίζει το θεατή με την ευκολία που αναδεικνύει το δολοφονικό του σκεπτικό.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ, πράγμα που σας το εγγυώμαι! Άλλωστε, ο Alfred Hitchcock είναι πάντα μία καλή επιλογή!


Πρωταγωνιστούν: Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings, John Williams, Anthony Dawson κ.α

You may also like