Πρόταση για dvd: Finding Neverland

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Ελπίζω να σας βρίσκω στο φινάλε ενός όμορφου σαββατοκύριακου που το περάσατε με όμορφες στιγμές κι απολαυστική παρέα.

Μία εβδομάδα μας χωρίζει από τα Χριστούγεννα, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο παραμυθένια εποχή του χρόνου. Τι θα λέγατε, λοιπόν, απόψε να μάθουμε πώς “γεννήθηκε” ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες παραμυθιών που… δε μεγάλωσε ποτέ;

Το τελευταίο θεατρικό έργο του καταξιωμένου Σκωτσέζου συγγραφέα J. M. Barrie (Johnny Depp) δε γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία στο Λονδίνο. Έτσι πιέζεται προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά, πράγμα που γίνεται μόνο με ένα άλλο επιτυχημένο έργο. Τότε είναι που θα γνωρίσει τυχαία στο πάρκο τη Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet) και τους τέσσερις γιους της: τον George (Nick Roud), τον Jack (Joe Prospero), το μικρούλη Michael (Luke Spill) αλλά και τον Peter (Freddie Highmore), ο οποίος έχει γίνει μοναχικός μετά το θάνατο του πατέρα τους. Μαζί θα δημιουργήσουν μία ξεχωριστή συντροφιά που θα ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς και θα ζήσει μοναδικές περιπέτειες, οι οποίες θα εμπνεύσουν τον Barrie για να δημιουργήσει την ιστορία του αγαπημένου Peter Pan, του Αγοριού Που Δε Μεγάλωσε Ποτέ. Όλα αυτά, όμως, όχι χωρίς την επικριτική σκοπιά των γύρω τους, ειδικά τη γυναίκας του Barrie, Mary (Radha Mitchell) και της αυταρχικής μητέρας της Sylvia, Emma du Maurier (Julie Christie). Ποιος μπορεί, όμως, να αντισταθεί στη δύναμη της φαντασίας και ειδικά… στην παιδική αθωότητα;

Η ταινία “Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ” βασίζεται στο θεατρικό έργο του Allan Knee με τίτλο “Ο Άνθρωπος Που Ήταν ο Peter Pan”, το οποίο με τη σειρά του εμπνέεται από την πραγματική ιστορία της γνωριμίας του Barrie με την οικογένεια Llewelyn Davies. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο David Magee (“Life Of Pi”, 2012) ενώ η σκηνοθεσία είναι του Marc Forster (Quantum Of Solace, 2008).

Αν κι η ταινία δεν ακολουθεί 100% την πραγματική ιστορία (ο Barrie γνώρισε την οικογένεια Llewelyn Davies όταν ο σύζυγος της Sylvia ζούσε ακόμη), τίποτα δε μας εμποδίζει από το μαγευτούμε από αυτήν. Γιατί ο J. M. Barrie ήταν ένα… μεγάλο αγόρι που αρνιόταν αν μεγαλώσει. Αυτήν την πτυχή του Barrie εξερευνά ο Forster και στην εξερεύνηση αυτή μας παρασέρνει. Η πλατωνική σχέση του Barrie με τη Sylvia κι ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτόν και τα τέσσερα αγόρια για την κοινωνία της εποχής εγείρουν ερωτήματα και κακοήθεις σχολιασμούς. Στα δικά μας μάτια, όμως, οι χαρακτήρες της ταινίας είναι άνθρωποι που θέλουν να πιστέψουν σε κάτι καλύτερο, σε έναν κόσμο όπου η γνώμη των “άπιστων” αγνοείται επιδεικτικά. Κι αυτός ο κόσμος είναι η Χώρα του Ποτέ, η Χώρα του Peter Pan, η Χώρα που έχει ανοιχτή την αγκαλιά της σε όποιον πιστεύει πως όλα είναι δυνατά. Γιατί ο ήρωας αυτής της ιστορίας δεν είναι άλλος από την αγνότητα και τη δύναμη της αθώας φαντασίας που κυριαρχεί στο μυαλό των παιδιών. Ο Forster δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον Peter Llewelyn Davies (με τον τότε πιτσιρίκο Freddie Highmore να με συγκινεί για άλλη μία φορά όπως με το “August Rush), ένα αγοράκι που σταμάτησε να πιστεύει όταν έχασε τον πατέρα του και που ο Barrie κατάφερε να τον κάνει και πάλι παιδί. Αν κι εσείς πιστεύετε στη μαγεία του κόσμου του Peter Pan, του κόσμου που δημιούργησε ο J. M. Barrie… τότε χτυπήστε παλαμάκια για να σώσετε τις νεράιδες και να ταξιδέψετε μέσα από την υπέροχη αυτήν ταινία στη Χώρα του Ποτέ.

Το “Findind Neverland” στελεχώθηκε από ένα εξαιρετικό cast, όπως ο Dustin Hoffman στο ρόλο του Αμερικανού θεατρικού παραγωγού Charles Frohman και μία καθηλωτική Julie Christie στο ρόλο της Emma du Maurier – η οποία εκπλήσσει στην πορεία της ταινίας, αλλά ας μη σας το χαλάσω από τώρα με spoilers! Η Kate Winslet κάνει το θεατή να ανατριχιάζει ως Sylvia, καθώς η ηθοποιός ενσαρκώνει μία μητέρα που είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για την ευτυχία των παιδιών της. Όσο για τον Johnny Depp, αποδεικνύει πως δε χρειάζεται το βαρύ μακιγιάζ του Jack Sparrow ή του Τρελού Καπελά για να μας πείσει για την υποκριτική του ικανότητα. Όντας ο ίδιος ένα… μεγάλο παιδί (αλλιώς, νομίζω, δε θα έπαιζε και τέτοιους ρόλους!) ξεδιπλώνει με ωριμότητα τον αυθόρμητο και πλούσιο σε φαντασία συγγραφέα του αγαπημένου μας Peter Pan.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Σας προειδοποιώ, όμως, θα κυλήσει κι ένα δάκρυ συγκίνησης!


Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Kate Winslet, Freddie Highmore, Dustin Hoffman, Radha Mitchell, Julie Christie, Ian Hart, Nick Roud, Joe Prospero, Luke Spill κ.α.

You may also like