Πρόταση για dvd: Goldlfinger (Αφιέρωμα 007)

Goldfinger 2Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Και καλό μήνα! Μπήκε κι ο Νοέμβρης και τα κυριακάτικα βράδια εμπνέουν ακόμη περισσότερο για χαλάρωση στο σπίτι και φυσικά… ταινία! ΚΙ επειδή πλέον μετράμε αντίστροφα για την «εισβολή» του 007 στους κινηματογράφους με το «Spectre» (12 Νοεμβρίου, save the date!), εδώ στο The K-Magazine αποφασίσαμε ο Νοέμβρης να γίνει… Bond month! Η αυλαία του αφιερώματός μας ξεκινά με μία από τις πιο γνωστές περιπέτειες του James Bond, που δεν είναι άλλη από το «Goldfinger».

Έπειτα από (άλλη) μία επιτυχημένη αποστολή στη Λατινική Αμερική και νομίζοντας πως επιτέλους θα κάνει και λίγες διακοπές στο Μαϊάμι, ο James Bond (Sean Connery) ενημερώνεται από την υπηρεσία του μέσω του πράκτορα της CIA Felix Leiter (Cec Linder) πως υποκείμενο διερεύνησης γίνεται ο Auric Goldfinger (Gert Fröbe), ένας επιχειρηματίας «ερωτευμένος» με το χρυσό που, ναι μεν φαίνεται να λειτουργεί νομότυπα, αλλά είναι βασικός ύποπτος για λαθρεμπόριο χρυσού. Σύντομα ο 007 θα ανακαλύψει πως τα σχέδια του Goldfinger στοχεύουν στο να δημιουργηθεί οικονομικό χάος και να επωφεληθεί, φυσικά, ο ίδιος. Θα καταφέρει ο Bond να τον σταματήσει; Και τη ρόλο παίζει τελικά η προσωπική πιλότος του Goldfinger, Pussy Galore (Honor Blackman), η οποία παρουσιάζει σθεναρές αντιστάσεις στη γοητεία του Bond;

Ο «Χρυσοδάκτυλος» είναι κινηματογραφική μεταφορά άλλης μία ιστορίας του Ian Fleming, «μπαμπά» του 007, σε σενάριο Richard Maibaum («Dr. No», «Diamonds Are Forever») και Paul Dehn («The Night Of The Generals») και σε σκηνοθεσία του Guy Hamilton («Diamonds Are Forever»). Αν και πρόκειται για την τρίτη ταινία κατά σειρά του franchise (προηγήθηκε το «From Russia With Love» το 1963), o «Goldfinger» δείχνει εμφανή σημάδια εξέλιξης των περιπετειών του 007. Η εξέλιξη είναι πιο γρήγορη κι η δράση ακόμη περισσότερη, κρατώντας έτσι το ενδιαφέρον του θεατή. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο «Dr. No» ήταν κάτι σαν «πείραμα», ούσα η πρώτη Bond ταινία.

Goldfinger 5Φυσικά, στο παιχνίδι πλέον μπαίνουν ακόμη περισσότερο και τα gadgets του “Q” (Desmond Llewelyn), όπως οι διακριτικοί πομποί ή ο αμυντικός εξοπλισμός στην . Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως τα gadgets αυτά έχουν… σύντομη ημερομηνία λήξης στα χέρια του Bond, πράγμα που σημαίνει πως σύντομα παίρνει την κατάσταση στα γυμνά του χέρια κι όπως προείπα… όταν αυτό γίνεται, η δράση χτυπάει «ταβάνι». Καθώς αυτή η εξέλιξη βασίστηκε και στην ανάπτυξη των εφέ, η ταινία κέρδισε εκείνη τη χρονιά και το αντίστοιχο βραβείο Oscar.

Στο αποτέλεσμα συμβάλλει, εννοείται και το cast της ταινίας. Ο Fröbe αφομοιώνει στο maximum τον εμμονικό με το χρυσό χαρακτήρα του Goldfinger, ενώ η Honor Blackman εντείνει τη μυστηριώδη περσόνα της Pussy Galore. Θα ήταν, βέβαια, ανεπίτρεπτη παράλειψη να μην τονίσουμε το γεγονός πως ο Sean Connery, ερμηνεύοντας για τρίτη φορά τον 007, όχι μόνο τον υποδύεται με περισσότερη άνεση και σιγουριά, αλλά επιβεβαιώνει πως ήταν από τους καλύτερους (αν όχι Ο καλύτερος!) Bond του franchise του 007.
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Sean Connery, Gert Fröbe, Honor Blackman, Bernard Lee, Shirley Eaton, Harold Sakata, Lois Maxwell, Cec Linder, Desmond Llewelyn κ.α.

You may also like