Πρόταση για dvd: Gone Baby Gone, από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου

Gone Baby Gone 1Πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, φίλες και φίλοι του The K-Magazine, με τον καιρό να έχει ήδη δείξει τις διαθέσεις του! Κι αν είχατε ένα όμορφα γεμάτο σαββατοκύριακο κι αναζητάτε τώρα ταινία για να χαλαρώσετε στο σπίτι, εγώ είμαι εδώ! Για απόψε σας έχω μία ατμοσφαιρική ταινία μυστηρίου δια χειρός – πρώτα – Dennis Lehane και Ben Affleck!

O Patrick Kenzie (Casey Affleck) κι η Angie Gennaro (Michelle Monaghan) είναι ζευγάρι και δουλεύουν μαζί ως ιδιωτικοί ερευνητές/ντετέκτιβς. Κάποια στιγμή θα χτυπήσει την πόρτα τους η Beatrice McCready (Amy Madigan) για να ζητήσει τη βοήθειά τους. Η ανιψιά της, Amanda, έπεσε θύμα απαγωγής κι οι προσπάθειες των τοπικών αρχών για να τη βρουν έχουν φτάσει σε τέλμα. Κι όσο η υπόθεση προχωράει, τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια μυστικά που έμεναν θαμμένα για πολύ καιρό. Μυστικά που θα επηρεάσουν όλους όσους ασχολούνται με την εξαφάνιση της Amanda, ακόμα και τον Patrick και την Angie.

Η ταινία «Χωρίς Ίχνη» – ναι, ξέρω, αυτές οι ελληνικές μεταφράσεις βγάζουν μάτι! – βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Dennis Lehane («Mystic River» και «Shutter Island»). Η μετατροπή του σεναρίου για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης ανέλαβαν οι Aaron Stockard («The Town») και Ben Affleck (σενάριο για τον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» και «The Town»), ο οποίος κρατά και τα ηνία της σκηνοθεσίας (credits σκηνοθεσίας για «Argo», και «The Town»).

Gone Baby Gone 5Το είχα πει παλιότερα για την «Επιχείρηση: Αργώ», θα το πω και τώρα: ο Ben Affleck αποδίδει τα μέγιστα από την καρέκλα του σκηνοθέτη. Ίσως, μάλιστα, να τον προτιμώ πίσω από τις κάμερες παρά μπροστά από αυτές! Κι αυτό γιατί θεωρώ μία ταινία μυστηρίου αρκετά απαιτητική αναφορικά με την υλοποίησή της. Πρέπει ο σκηνοθέτης που αναλαμβάνει ένα τέτοιο project να ξέρει να βάλει σωστά θεμέλια, προκειμένου να καταφέρει να «ανασύρει» από το θεατή την αγωνία, να τον κάνει να αναλύσει τα δεδομένα. Ο Affleck μέσα από τη δουλειά του, καταφέρνει αυτά και πολλά ακόμη. Με τον τρόπο που ο ίδιος «βλέπει» την ιστορία του Lehane κάνει το θεατή να αναρωτηθεί, όχι μόνο για καταστάσεις αναφορικά με τη διερεύνηση της εξαφάνισης της μικρής, αλλά προβληματίζεται σ’ ένα σημείο και ηθικά. Αποζητά ακόμη και την ικανοποίηση ενός αισθήματος δικαιοσύνης που κάποια στιγμή τον «βασανίζει» – γνώριμό συστατικό για τις πλοκές του Lehane, αν αναλογιστεί κανείς απλά το «Mystic River». Αποτέλεσμα μία ταινία «σκοτεινή», σε σημείο που θα τη χαρακτήριζε κάποιος και «noir», γεμάτη σασπένς κι ανατροπές.

Για το cast:

Gone Baby Gone 3Χμμμ… Ειλικρινά, δε μπορώ να ξεχωρίσω, καθώς έμεινα ικανοποιημένη από όλες τις επιλογές. Κι αν στην αρχή ομολογώ πως ο αδερφός του Ben Affleck, Casey, μου φάνηκε κάπως ανώριμος για το ρόλο του Patrick, πρέπει να παραδεχθώ πως με διέψευσε ευχάριστα. Ίσως σταθώ μόνο στους ρόλους των Morgan Freeman και Ed Harris, είναι ίσως οι πιο πολύπλοκοι χαρακτήρες της ταινίας. Δε λέω άλλα, κινδυνεύετε με spoilers, φίλοι μου!

Χαλαρώστε, βάλτε το DVD να παίζει κι απολαύστε την ταινία! Κουβερτούλα για χουχούλιασμα κρίνεται απαραίτητη!


Πρωταγωνιστούν: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Ed Harris, Morgan Freeman, Amy Ryan, Amy Madigan, Titus Welliver κ.α.

You may also like