Πρόταση για dvd : “Gosford Park” (Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου 2001)

Gosford Park 1Δεκαετία του 1930, σ’ ένα εξοχικό σπίτι της Αγγλίας. Ο Sir William McCordle (Michael Gambon) κι η σύζυγός του Sylvia (Kristin Scott Thomas) περιμένουν να υποδεχθούν συγγενείς και φίλους για το σαββατοκύριακο. Οι επισκέπτες καταφθάνουν μαζί με τους υπηρέτες τους κι όσο οι πρώτοι τακτοποιούνται, οι δεύτεροι βρίσκονται σε εγρήγορση για να είναι όλα άψογα για το σαββατοκύριακο. Κι ενώ όλα φαίνονται ειδυλλιακά, τα μυστικά των «πάνω» και των «κάτω» αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια κι όλα περιστρέφονται γύρω από τον οικοδεσπότη, το Sir William, ο οποίος μπορεί να ευεργέτησε πολλούς από τους συγγενείς και τους φίλους του, αλλά παράλληλα φαίνεται να έκανε κι εχθρούς. Και το έγκλημα μοιάζει να είναι το πρώτο ντόμινο που θα πέσει. Και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν πέφτει το πρώτο ντόμινο. Ή μήπως όχι…;

Το «Έγκλημα στο Gosford Park» είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ταινία του Robert Altman μετά το «M.A.S.H.» του 1970. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα εποχής, στο οποίο μάλιστα βασίστηκε και το όλο concept της δημοφιλούς σειράς «Dowton Abbey». Μάλιστα δρομολογούσαν τη σειρά για spin-off του «Gosford Park», αλλά τελικά κατέληξαν να αποκτήσει το δικό της χαρακτήρα, εμπνεόμενο παρ’ όλα αυτά από την ταινία. Η ιδέα του σεναρίου ανήκε στον ίδιο τον Altman ενώ ζωή της έδωσε ο σεναριογράφος Julian Fellowes («The Tourist» και φυσικά «Dowton Abbey»).

Gosford Park 8Εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν σε μία ταινία εποχής – κοστούμια, σκηνικά, φωτογραφία – και τη μουσική του Patrick Doyle («Great Expectations» του 1998, «Sense and Sensibility», «Brave» κ.ο.κ.), το «Gosford Park» είναι μία αψεγάδιαστη ταινία «who did it?». Από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ο θεατής πως ο φόνος είναι προ των πυλών, αρχίζει να «κοσκινίζει» τους χαρακτήρες. Έτσι ο θεατής παραμένει σε εγρήγορση παρακολουθώντας προσεκτικά τον καθένα, είτε αυτός είναι αριστοκράτης είτε υπηρέτης κι αρχίζει να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Και ναι, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, κατά πάσα πιθανότητα περνά από το μυαλό κι η σκέψη «the BUTLER did it!». Τώρα αν όντως το έκανε ο butler… αυτό δεν είναι δική μου δουλειά να σας το πω, μάλλον θα πρέπει να κάτσετε και να κάνετε τη δική σας έρευνα, όπως έκανα κι εγώ, άλλωστε, όσο παρακολουθούσα!

Σε μία τέτοια ταινία είναι αυτονόητο κι ένα μεγαλειώδες καστ. Από πού να ξεκινήσω; Από τον επιβλητικό Michael Gambon; Τη γοητευτική Kristin Scott Thomas; Τη μεγαλοπρεπή Maggie Smith που – ειλικρινά – την αγαπάμε σε τέτοιους ρόλους και μας ευχαριστεί με το πρόσφατο «Dowton Abbey»; Δε μπορώ να κάνω διαχωρισμούς, πρόκειται για ένα καστ όπου κι ο πιο «μικρός ρόλος» έδεσε αρμονικά κι ήταν απαραίτητος στην πλοκή της ταινίας.

Επομένως απόψε, grab a cup of tea κι απολαύστε!

http://www.youtube.com/watch?v=-UyYuZuucGc
Πρωταγωνιστούν: Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Maggie Smith, Kelly McDonald, Jeremy Northam, Alan Bates, Clive Owen, Ryan Phillippe, Emily Watson, Helen Mirren, Stephen Fry κ.α.

Το «Gosford Park» ήταν υποψήφιο σε έξι κατηγορίες για Όσκαρ το 2001, οι οποίες ήταν: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Β’ Γυναικείου Ρόλου για της Helen Miren και Maggie Smith, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο, Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Καλύτερα Κοστούμια. Και μπορεί εκείνη τη χρονιά το «A Beautiful Mind» να κέρδισε την κούρσα στις τρεις πρώτες κατηγορίες – η Jennifer Connelly πήρε το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου – αλλά ο Jullian Fellowes έφυγε εκείνο το βράδυ αγκαζέ με το θείο Όσκαρ από το Kodak Theater.

Φέτος οι υποψηφιότητες για Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο Έχουν ως εξής:
Eric Warren Singer & David O. Russell, «American Hustle»
Woody Allen, «Blue Jasmine»
Craig Borten & Melisa Wallack, «Dallas Buyers Club»
Spike Jonze, «Her»
Bob Nelson, «Nebraska»

You may also like