Πρόταση για dvd: Hidden Figures

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς  είστε αυτό το σαββατοκύριακο; Ελπίζω να το χαρήκατε με όμορφη παρέα και μοναδικές εμπειρίες!

Τα Oscars “μοιράστηκαν”, γνωρίσαμε τους φετινούς νικητές και… εμείς τα κορίτσια ακόμη συζητούμε για τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί! Εξακολουθώ, όμως, να είμαι σε Oscar mood και, μια που τις προάλλες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σκέφτηκα απόψε να γνωρίσουμε μία ταινία που παρακολουθεί την πραγματική ιστορία τριών γυναικών που έσπασαν φραγμούς και ταμπού.

1961: οι ΗΠΑ προσπαθούν πυρετωδώς προκειμένου να προλάβουν τη Ρωσία στις έρευνες για τις διαστημικές αποστολές ώστε να είναι η πρώτη χώρα που θα στείιλει τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Στο Κέντρο Υπολογιστών της NASA στο Κέντρο Ερευνών του Langley που εδρεύει στη Βιρτζίνια εργάζονται η Katherine Goble (Taraji P. Henson), η Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) και η Mary Jackson (Janelle Monáe). Και οι τρεις λαμπρά μαθηματικά μυαλά κι η κάθε μία ειδική στον τομέα της. Το μόνο πρόβλημα είναι πως είναι γυναίκες και δη έγχρωμες σε μία κοινωνία όπου ακόμη και τα τμήματα στις βιβλιοθήκες ήταν διαφορετικά για κάθε φυλή. Όταν όμως, η ομάδα Διαστημικών Αποστολών χρειαστεί έναν ειδικό στην αναλυτική γεωμετρία, τη θέση θα καταλάβει η Katherine, η οποία καλείται όχι μόνο να αποδείξει την αξία της, αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις των συναδέλφων της. Αυτό, όμως, θα είναι κι αρχή προκειμένου οι τρεις γυναίκες να αποδείξουν την αξία τους, να χαράξουν την πορεία της σήμερα επιβλητικής NASA και να καταρρίψουν αβάσιμες καχυποψίες και περιορισμούς.

Η ταινία “Αφανείς Ηρωίδες” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Margot Lee Shetterly, στο οποίο ξεδιπλώνεται η πραγματική ιστορία της Katherine Johnson, της Dorothy Vaughan και της Mary Jackson, τριών Αφρο-Αμερικανίδων μαθηματικών που συμμετείχαν τόσο στις αρχικές έρευνες για τις διαστημικές αποστολές και που, μεταξύ άλλων, έθεσαν αυτές τα θεμέλια για φιλόδοξες αποστολές όπως η Apollo 11. Η διασκευή του σεναρίου φέρει την υπογραφή των Allison Schroeder (η οποία έγραψε και το σενάριο του επερχόμενου “Christopher Robin” για τη Disney) και Theodore Melfi (“St. Vincent”, 2014), με τον δεύτερο να έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Αν σας αρέσουν οι πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που καθόρισαν την ιστορία και την κοινωνία όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, τότε το “Hidden Figures” μπαίνει άνετα στη λίστα must watch. Δεν πρόκειται απλά για μία ευχάριστη ταινία, αλλά για μία παραγωγή που εύστοχα απεικονίζει την πραγματικότητα της ζωής στις ΗΠΑ, όταν οι Αφρο-Αμερικανοί (και γενικότερα όλοι όσοι δεν ανήκαν στην “ανώτερη” λευκή φυλή) έπρεπε να ζουν συνεχώς υπό ένα καθεστώς επίβλεψης και διαχωρισμού, με τους γύρω τους να τους θεωρούν εν δυνάμει εγκληματίες*. Σε εκείνη την εποχή και με αυτά τα δεδομένα οι λιγότερο “ευνοημένοι” καλούνταν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αποδείξουν πως το χρώμα ούτε επηρέαζε τις ικανότητές τους ούτε έπρεπε να είναι τροχοπέδη για ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία στην οποία ζούσαν. Ακόμη κι η δραματοποίηση της ταινίας είναι μ’ έναν ειλικρινή τρόπο δομημένη ώστε ο θεατής να συγκινηθεί αλλά κυρίως να προβληματιστεί. Επιγραμματικά, η ταινία δε θέλει να είναι απλώς άλλο ένα ευχάριστο δίωρο, αλλά να τραβήξει την προσοχή μας προκειμένου να αναλογιστούμε πόσα άλλαξαν από εκείνα τα χρόνια μέχρι τότε αλλά και πόσα ακόμη πρέπει να γίνουν. Και τι καλύτερο από το να μας παρουσιάσουν οι δημιουργοί την οπτική τους για μία ιστορία ανθρώπων που υπερνίκησαν τα ανόητα εμπόδια που τους είχαν επιβληθεί;

Με ένα λαμπρό cast που στελεχώνει πραγματικούς χαρακτήρες αλλά και μη υπαρκτούς (για τις ανάγκες της έμφασης που ήθελαν οι δημιουργοί να δώσουν), το “Hidden Figures” είναι ένα εξαιρετικό δείγμα υποκριτικών ικανοτήτων. Ακόμη κι ο Jim Parsons που υποδύεται έναν χαρακτήρα που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει (κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Sheldon Cooper του “the Big Bang Theory”) ξεχωρίζει για τον τρόπο που αναδεικνύει τα κοινωνικά (και φυλετικά) ταμπού που υπερίσχυαν εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερη δυναμική όμως, έχει το πρωταγωνιστικό τρίο: η Taraji P. Henson στο ρόλο της ντροπαλής Katherine Johnson, η Janelle Monáe στο ρόλο της ενθουσιώδους Mary Jackson κι η Octavia Spencer στο ρόλο της “φωνής της λογικής” aka Dorothy Vaughan συναντιούνται στο πλατό, αναπτύσσουν έναν εμφανώς ισχυρό δεσμό και μεταφέρουν με το δέοντα σεβασμό στο θεατή τη μοναδικότητα των περσόνων που υποδύονται. Εδώ να σας θυμίσω την υπέροχη στιγμή στην περσινή τελετή Απονομής των Oscars, όταν στη σκηνή βρέθηκαν οι τρεις πρωταγωνίστριες με την Katherine Johnson και την αστροναύτη Yvonne Cagle για να παρουσιάσει η καταξιωμένη μαθηματικός το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ!


Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!
Πρωταγωνιστούν: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Kostner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Glen Powell, Mahershala Ali, Olek Krupa κ.α.
* Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε το ντοκιμαντέρ της Ava DuVernay “13th”, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τις “νόρμες” και τις προκαταλήψεις που υποσυνείδητα είχαν εδραιωθεί – και, δυστυχώς, ακόμη είναι εδραιωμένες, ανεπίσημα.

You may also like