Πρόταση για dvd: Holiday Inn

Holiday Inn 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Χρόνια πολλά με Υγεία, Τύχη και Χαρά!
Είτε επιστρέψατε από τη χριστουγεννιάτικη εκδρομή σας, είτε χαλαρώνετε από ένα ευχάριστα γεμάτο τριήμερο με οικογένεια και φίλους, αν γι’ απόψε ψάχνετε μία ταινία στο κλίμα των ημερών για να ολοκληρώσετε το «σετ», καθίστε αναπαυτικά. Γιατί σας έχω ένα υπέροχο musical απόλυτα ταιριαστό με τις μέρες που διανύουμε!

Ο τραγουδιστής Jim Hardy (Bing Crosby), ο χορευτής Ted Hanover (Fred Astaire) κι η Lila Dixon (Virginia Dale)έχουν ένα από τα πιο διάσημα νούμερα της βραδινής ζωής της Νέας Υόρκης. Όταν όμως, ο Jim ανακαλύπτει πως η Lila τελικά τον αφήνει για τον Ted λίγο πριν παντρευτούν, αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνος του στη φάρμα στο Κονέκτικατ που αγόρασε για τους δυο τους. Η αγροτική ζωή όμως δε μοιάζει να του ταιριάζει κι έτσι αποφασίζει να τη μετατρέψει σ’ ένα κλαμπ το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε γιορτή με την αντίστοιχη θεματική: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Ημέρα Ανεξαρτησίας κ.ο.κ. Εκεί θα βρεθεί κι η Linda Mason (Marjorie Reynolds) μια που τυχαία ο ατζέντης του Ted θα τη στείλει για οντισιόν. Ο Jim κι η Linda εγκαινιάζουν το Holiday Inn με επιτυχία τη βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Μόνο που εκεί θα βρεθεί κι ο Ted όταν τον παρατήσει η Lila και θα χορέψει με τη Linda ενθουσιάζοντας τους θαμώνες μόνο για να… την ξεχάσει την επόμενη μέρα από το hangover! Κι όταν ο Ted ξεκινά να την αναζητά με πείσμα, ο Jim θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να μη χάσει τη Linda. Και τι δε γίνεται στο Holiday Inn!
Η ταινία είναι μία ιδέα του Irving Berlin («Blue Skies», 1946), με τη μετατροπή του σεναρίου να υπογράφουν οι Elmer Rice («Counselor At Law», 1933) και Claude Binyon («North To Alaska», 1960). Τα ηνία της σκηνοθεσίας κρατά ο Mark Sandrich («Shall We Dance», 1937).
Πέρα από ένα musical του «παλιού καλού καιρού» με ατμοσφαιρική μουσική και υπέροχες χορογραφίες, το «Holiday Inn», αν και δεν είναι καθαρά Χριστουγεννιάτικη ταινία, θεωρείται επίσης μία κλασική ταινία της εποχής. Όχι, μόνο γιατί ξεκινά κι ολοκληρώνεται στα χρονικά πλαίσια αυτών των γιορτινών ημερών, αλλά και γιατί έχει στοιχεία που ανταποκρίνονται σε αυτές, με κυριότερο το «μήνυμα» για το πώς «η νέα χρονιά μπορεί να ξεκινήσει σωστά.

Παράλληλα έχουν κάτι από εκείνη τη μαγεία των Χριστουγέννων που δε χρειάζεται απαραίτητα το χεράκι του Άη Βασίλη, μια που στο τέλος, όπως σε κάθε Χριστουγεννιάτικη ταινία, έρχεται το happy ending για τους χαρακτήρες (μη με κατηγορήσετε με spoiler, μια που δεν υπάρχει ποτέ «κακό τέλος» σε τέτοιες ταινίες!).
Επιπλέον είναι η ταινία η οποία μας χάρισε ένα από τα πιο γνωστά και τρυφερά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούμε ακόμη και σήμερα. Και μάλιστα θεωρείστε το πρόκληση για τον ίδιο τον Irving Berlin που το συνέθεσε, μια που ο ίδιος ήταν Εβραίος!

Holiday Inn 4Η ταινία κέρδισε το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού για το «White Christmas», ενώ ήταν υποψήφια και για τα βραβεία Καλύτερης Πρωτότυπης Ιστορίας και Καλύτερης Μουσικής.
Το κυριότερο στοιχείο της ταινίας που θα σας κρατήσει, όμως, είναι πως αποτελείται από πανέξυπνες κωμικές καταστάσεις και μία ευχάριστη αύρα που – ας το παραδεχθούμε – έχουμε ανάγκη ειδικά αυτές τις μέρες!
Στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν φυσικά κι οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες. Ειδικά τους Bing Crosby και Fred Astaire τους βλέπουμε να δρουν σε όλο τους το μεγαλείο, ο ένας με τη σαγηνευτική του φωνή κι ο άλλος με τις αξιοθαύμαστες χορευτικές του φιγούρες. Επίσης ιδανική αποδεικνύεται η Marjorie Reynolds στο ρόλο του «μήλου της Έριδος» ανάμεσα στους δύο άντρες και το καταφέρνει τόσο χαριτωμένα, δεδομένου μάλιστα πως δεν έχει ιδέα γιατί πραγματικά ο Jim κάνει ό,τι μπορεί για να την κρύψει από τον Ted!

Απόψε, λοιπόν, απολαύστε μία από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της εποχής που – δυστυχώς – πετυχαίνουμε στην τηλεόραση σπάνια… έως καθόλου!

Πρωταγωνιστούν: Bing Crosby, Fred Astaire, Marjorie Reynolds, Virginia Dale, Walter Abel, Louise Beavers κ.α.

You may also like