Πρόταση για dvd: It’s a Wonderful Life

It's a Wonderful Life 1Καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Τι μου κάνετε; Παίρνετε ανάσα από ένα ευχάριστα γεμάτο σαββατοκύριακο; Το ελπίζω! Και λέω να συνδράμω προτείνοντάς σας μία ξεχωριστή ταινία στα πλαίσια του χριστουγεννιάτικου αφιερώματός μας. Απόψε θα κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο – στο 1946 συγκεκριμένα – και θα γνωρίσουμε την «Υπέροχη ζωή» του Frank Capra.

Ο George Bailey(James Stewart) είναι ένας καλόκαρδος άνθρωπος, ο οποίος όλη του τη ζωή άφηνε στην άκρη τα όνειρά του προκειμένου να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Μέχρι που μία οικονομική δυσχέρεια την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον φέρει στα όριά του και παράλληλα στο σημείο να αμφισβητεί κατά πόσο αξίζει τελικά το να ζει. Τότε είναι που ένας… άγγελος δεύτερου βαθμού που ακόμη δεν έχει κερδίσει τα φτερά του, ο Clarence (Henry Travers) θα κατέβει στη γη για να τον μεταπείσει. Για την ακρίβεια, για να του αποδείξει πως, ακόμη κι αν δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει όλα όσα ήθελε, ο George έζησε μία πραγματικά υπέροχη ζωή. Αλήθεια… τι είναι αυτό που κάνει τελικά τη ζωή μας υπέροχη;

Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει στη διάρκειας 120 λεπτών ταινία του ο Ιταλός σκηνοθέτης Frank Capra, δημιουργός του «Συνέβη μία Νύχτα» του 1934. Συνυπογράφοντας το σενάριο, ο Capra «έχτισε» μία αφάνταστα τρυφερή, γεμάτη έντονα συναισθήματα ιστορία, η οποία σε συναρπάζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Η ροή της είναι γρήγορη και σ’ αυτό βοηθάει κυρίως η απίστευτη ενέργεια που μοιάζει να διακατέχει τον πρωταγωνιστή της, τον James Stewart («Rear Window», «Vertigo»). Με το χαρακτήρα του να πρέπει να βιώνει συνεχείς ψυχολογικές μεταβάσεις – από τον έρωτα στην απόγνωση και την αγωνία και τούμπαλιν – η δουλειά του Stewart φαντάζει δύσκολη. Αυτά όμως δεν εμποδίζουν τον ηθοποιό από το να καθηλώσει το θεατή, κάνοντάς τον να ζητά να δικαιωθεί ο George Bailey. Εντυπωσιακός ως «κακός» ο Lionel Barrymore στο ρόλο του κυρίου Potter ενώ ως αξιολάτρευτος άγγελος παρουσιάζεται ο Henry Travers… ακόμη κι αν το παρουσιαστικό του δε θυμίζει την εικόνα που έχουμε ίσως οι περισσότεροι από εμάς για τους αγγέλους!

It's a Wonderful Life 6Κυρίως, όμως, αυτό που με συγκίνησε απίστευτα είναι η σύνδεση της ταινίας με τα Χριστούγεννα. Πώς γίνεται αυτή; Μπορεί κανείς να θεωρήσει εύκολα πως τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του – ας το πω λαϊκά – «θερίζεις ό,τι σπέρνεις». Και παρά το φόβο του spoiler οφείλω να το πω: ο George έδωσε μόνο χαρά κι αγάπη στους συνανθρώπους του. Όταν αυτός βρέθηκε στη δύσκολη θέση, οι συνάνθρωποί του αυτοί κλήθηκαν να ανταποδώσουν αυτήν την καλοσύνη. Υπάρχει, λοιπόν, πιο ταιριαστή μέρα για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο… εκτός από τα Χριστούγεννα;

Εσείς τι έχετε να κάνετε τώρα; Τίποτα! Απλά βρείτε την ταινία, απολαύστε την και μπείτε ακόμη περισσότερο στο συναισθηματικό κλίμα των Χριστουγέννων!
https://www.youtube.com/watch?v=KZ_OZpb0wIA
Πρωταγωνιστούν: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Henry Travers, Thomas Mitchell, Gloria Grahame, H. B. Warner κ.α.

You may also like