Πρόταση για dvd: “John Q”

John Q 1Όταν ο John (Denzel Washington) κι η γυναίκα του Denise (Kimberly Elise) ξεκινούσαν με το γιο τους, το Michael για να τον δουν στον αγώνα baseball που θα έπαιζε, δε φαντάζονταν πως θα κατέληγαν στα επείγοντα. Κι ούτε φαντάζονταν πως ο γιος τους είχε ανάγκη να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Η ασφαλιστική της οικογένειάς, όμως δεν καλύπτει τα έξοδα της επέμβασης, με αποτέλεσμα η διοίκηση του νοσοκομείου να αφήνει το παιδί στη μοίρα του. Κι είναι εκείνη η στιγμή που ο John θα φτάσει στα όριά του και προκειμένου να μπει το όνομα του παιδιού του στη λίστα για τις μεταμοσχεύσεις, θα εισβάλλει οπλισμένος στο νοσοκομείο, κρατώντας ομήρους. Τι έκβαση θα έχει άραγε αυτή η περιπέτεια για την οικογένεια;

Ο «John Q» είναι μία ταινία παραγωγής 2002 σε σενάριο James Kearns και σκηνοθεσία του Nick Cassavetes («Το Ημερολόγιο», «Η αδερφή μου κι εγώ»). Κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι το σαθρό σύστημα υγείας (γκλιν γκλον!) της Αμερικής, ένα σύστημα όπου κυριολεκτικά ισχύει το «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Ένα σύστημα που φτάνει τους ανθρώπους πραγματικά στο αμήν, αποδεικνύοντας πως όταν στριμώχνεις κάποιον στη γωνία, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Πρόκειται για μία πολύ έντονη συναισθηματικά ταινία κι αυτό γιατί ήρωας είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που θα μπορούσε ο καθένας μας – εγώ, εσύ που με διαβάζεις, ο γείτονάς σου, η συνάδελφός σου στη δουλειά – να βρεθεί στη θέση του John.

John Q 4Είναι εκπληκτική η ανταπόκριση του αμερικανικού κοινού σε ταινίες όπως αυτές. Φαίνεται πως τα Αμερικανάκια δε γουστάρουν τις αλήθειες, αλλιώς δεν εξηγείται που sites όπως το Rotten Tomatoes βγάζει έναν μέσο όρο εκτίμησης της ταινίας στο 30%. Επειδή όμως, υπάρχουν κι άνθρωποι που όταν βλέπουν ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, δε μπορείς να μην αντιληφθείς πως η Kimberly Elise σε «νικάει» όταν τη βλέπεις «σπασμένη» σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ενσαρκώνοντας τη μητέρα που αδυνατεί να πιστέψει πως στην ουσία της λένε να ετοιμαστεί να θάψει το παιδί της. Ή να αγνοήσεις ακόμη και τους ηθοποιούς που υποδύονται τους ομήρους, οι οποίοι αφήνουν στην άκρη το φόβο τους και βλέπουν πίσω από το σκληρό John που κρατά ένα όπλο στο χέρι ή τον Robert Duvall, που ως διαπραγματευτής σε καταστάσεις ομηρίας καλείται να αλλάξει το πρωτόκολλο με το οποίο συνήθως δρα γιατί αντιλαμβάνεται τι πραγματικά συμβαίνει.

Και φυσικά δε μπορείς να αγνοήσεις την ερμηνεία του Denzel Washington, ο οποίος έδωσε όλο του το είναι και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που τον βλέπεις να εμφανίζεται στα καρέ της ταινίας.
http://www.youtube.com/watch?v=Bx7MPpbYSx8

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Kimberly Elise, Daniel E. Smith, Anne Heche, James Woods, Robert Duvall, Ray Liotta κ.α.

You may also like