Πρόταση για dvd: Lemony Snicket’s A Series Of Unfortunate Events

Η αλήθεια είναι πως είχα άλλα σχέδια για την αποψινή πρόταση, αλλά την Παρασκευή το Netflix με ειδοποίησε για τη νέα του σειρά “A Series Of Unfortunate Events”. Αφού είδα το πρώτο επεισόδιο, αρχικά συνειδητοποίησα πως πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα παραγωγή. Στη συνέχεια αποφάσισα πως είναι μία καλή αφορμή για να θυμηθούμε την ομότιτλη ταινία του 2004!

Ο συγγραφέας Lemony Snicket (Jude Law) μας αφηγείται την παράξενη ιστορία των αδερφών Baudelaire, όταν η Violet (Emily Browning), o Klaus (Liam Aiken) και η Sunny (Kara και Shelby Hoffman) μαθαίνουν πως το σπίτι τους καταστράφηκε από μία πυρκαγιά και πως οι γονείς τους έχασαν τη ζωή τους εκεί. Έτσι μετακομίζουν στο σπίτι του Count Olaf (Jim Carrey) που έχει αναδειχθεί ως κηδεμόνας τους μέχρι η Violet να γίνει 18 ετών και να περάσει στη διαχείρισή της η περιουσία των Baudelaire. Ο Count Olaf, όμως, είναι αποφασισμένος να πάρει στα χέρια του την περιουσία και φυσικά με μη νόμιμα μέσα. Έτσι ξεκινά μία περιπέτεια για τα αδέρφια Baudelaire που αποτελείται από… μία Σειρά από Ατυχή Γεγονότα.
Η ταινία βασίζεται στην σειρά βιβλίων του Lemony Snicket (συγγραφικό ψευδώνυμο του Daniel Handler) “A Series Of Unfortunate Events” με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφει ο Robert Gordon (“Addicted To Love”, 1997). Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντούμε τον Brad Silberling της “Πόλης των Αγγέλων” (1998).

Όπως λέει κι ο Lemony Snicket στην αρχή της ταινίας, “δεν είναι μία ιστορία με πουλάκια που κελαηδούν και ξωτικά που χαχανίζουν”. Σίγουρα, όμως, δεν είναι και μία ταινία που προκαλεί στεναχώρια. Αντίθετα, τα Ατυχή Γεγονότα που ταράζουν τα αδέρφια Baudelaire είναι ένα σύνολο μοναδικών περιπετειών και καταστάσεων. Κάποιοι μπορεί να πουν πως ο Silberling βαδίζει στα χνάρια του Tim Burton. Όμως σκοπός του Silberling δεν είναι η έμφαση στο εξωπραγματικό. Σκοπός του είναι να δείξει στο θεατή του πως ο κόσμος σίγουρα δεν είναι ένα τέλειο μέρος, αλλά πως υπάρχει η ελπίδα να βελτιωθεί. Η αγάπη των αδερφών Baudelaire του ενός για τον άλλον κι η ευκολία τους να συνεργάζονται (η Violet με τις εφευρετικές της ικανότητες, ο Klaus με τις αστείρευτες γνώσεις του κι η Sunny… δαγκώνοντας!) είναι το θεμέλιο της ταινίας (και φυσικά των βιβλίων του Snicket). Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθει ο θεατής αλήθειες της ζωής από το να δει μία ροή φανταστικών περιπετειών με εξωτικά ερπετά, αιμοβόρες… βδέλλες και έναν θίασο – συμμορία! Ας το θέσω αλλιώς… αν ο “Harry Potter” ήταν μία ιδιαίτερη ιστορία ενηλικίωσης, η ταινία “A Series Of Unfortunate Events” είναι ένα μάθημα για μικρούς και μεγάλους για το πώς πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας: σαν μία περιπέτεια που είναι στο χέρι μας να την περάσουμε.

Όσο για το cast;
Ο Silberling επέλεξε μία εξαιρετική ομάδα ηθοποιών να στελεχώσουν την ταινία του όπως, λόγου χάρη, η Meryl Streep που αποδεικνύει πως και στον πιο μικρό ρόλο μόνο αδιάφορη δεν περνάει. Η Emily Browning κι ο Liam Aiken αντιμετωπίζουν με ωριμότητα τους ρόλους των δύο αδερφών που (πικρή αλήθεια) μεγαλώνουν πριν την ώρα τους. Αναπόφευκτά, όμως, τα φώτα πέφτουν στον “χαμαιλέοντα” Jim Carrey. Ο δημοφιλής ηθοποιός μας πείθει πως δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον άλλον στο ρόλο του άπληστου Count Olaf, καθώς καταφέρνει να δώσει στο χαρακτήρα μία ξεχωριστή διάσταση και μέσα από τις γκριμάτσες και (πιθανώς) τους αυτοσχεδιασμούς του μεταμορφώνει τον κακό της υπόθεσης σε μία ξεκαρδιστική περσόνα! Να σημειώσω εδώ πως στη σειρά του Netflix ο Neil Patrick Harris που ενσαρκώνει τον Olaf σίγουρα δε διατίθεται να συγκριθεί με τον Carrey, αλλά αναμφισβήτητα καταφέρνει να μεταφέρει την ίδια αίσθηση!
Με λίγα λόγια; Καλή διασκέδαση – την οποία σας εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Emily Browning, Liam Aiken, Kara & Shelby Hoffman, Timothy Spall, Billy Connolly, Meryl Streep, Jude Law, Catherine O’Hara κ.α.

You may also like